August 2020
Cel mai scurt și ușor traseu pentru a ajunge în Rezervația geologică 12 Apostoli este cel care pornește de deasupra Schitului 12 Apostoli din comuna Dorna Candrenilor, jud. Suceava
Traseul
Pentru a ajunge la Schitul 12 Apostoli ușor, trebuie să folosiți o mașină, preferabil cu gardă înaltă și să parcurgeți un drum forestier care pleacă din localitatea Poiana Negri. Veți observa la șosea un indicator spre Schitul 12 Apostoli, pe care scrie că distanța este de 9 kilometri.
Drumul este în pantă destul de înclinată, ultimii 3 kilometri sunt pe un drum rău, abrupt, cu gropi și bolovani. Cu mare grijă, se poate parcurge și de mașini cu gardă joasă (am văzut că au ajuns la mănăstirea Schitul 12 Apostoli și autoturismele: Skoda Octavia, Ford Focus, Dacia Logan).
Mașinile se pot parca pe platoul din fața mănăstirii Schitul 12 Apostoli.
Apă de izvor puteți lua de la mănăstire pentru a avea pe traseu, așa ne-a sfătuit călugărul care era acolo lângă poartă.
Noi am intrat în biserica mănăstirii care este foarte frumos decorată, ne-am rugat, am făcut o mică donație, am povestit cu călugărul care ne-a întâmpinat și o liniște sufletească ca o binecuvântare ne-a pregătit să putem merge pe traseu ocrotiți de divinitate.
Drumeția
Traseul spre 12 Apostoli este marcat cu punct roșu și începe de pe platoul de deasupra Schitului.
În scurt timp veți vedea un indicator spre izvor, noi nu ne-am dus pentru că am luat apă de la Schit.
Drumeția este una ușoară, plăcută, prin jnepeniș și afinii care ne-au răsfățat cu gustul delicios al afinelor dulci. Traseu ne mai poartă pașii și prin pădure, la umbră.
Să fiți atenți, căci la un moment dat trebuie să o luați pe o cărare la stânga să intrați în pădure.
Cam în 35 de minute ajungeți la primele stânci. Aici am făcut fotografii cu peisajul, după ce m-am urcat pe una dintre ele.
Am continuat apoi pe cărarea care vă duce pe deasupra unei alte stânci. De pe această stâncă, vedeți în partea dreaptă, la orizont Vârful 12 Apostoli (1760 metri).
De aici mai aveți de mers cam 20 minute până în vârf.
Ocoliți stânca din vârf și urmăriți cărarea care vă va purta spre Apostolii răsfirați prin pădure. Trebuie să îi căutați, nu se văd toți în același plan, dar urmărind cărările bătute vă vor ajuta să îi descoperiți.
Pe platoul cu 12 Apostoli, pe potecile care vă duc spre aceștia, marcajul se modifică în punct albastru.
Apostolii sunt un complex de roci eruptive care se înalță maiestuos deasupra vegetației, creând un spectacol al imaginației prin figurile zoomorfe și antropomorfe care te fascinează, uimesc și cuceresc.
Aceste figuri gigantice poartă diverse denumiri, printre care - Moșul, Mareșalul, Gușerul, etc.
Eu nu am învățat dinainte numele fiecărei figuri, mi-am lăsat imaginația să le atribuie ce denumire îmi sugera forma fiecăreia.
Acolo m-am simțit ca într-un loc feeric, cu personaje mistice, ca un copil liber în parcul cu figuri misterioase care își așteaptă scânteia divină pentru a prinde viață.
Locul acesta cu cei 12 Apostoli este strâns legat de legendele haiducești și de Nedeea din Călimani, o sărbătoare cu rădăcini în ritualuri mistice dacice.
Drumeția noastră în ritm lejer, cu fotografii, mâncat afine și admirat peisajele, a durat două ore și jumătate.
Pentru că la prognoza meteo era anunțată ploaie în zonă, noi am pornit de dimineață cu speranța de a fi mai iuți decât ea, dar la întoarcere ne-a prins o ploaie măruntă și deasă, chiar aproape de finalul traseului.
Nu am întâlnit oameni pe traseu dimineața, dar la coborâre au început să apară multe grupuri care urcau spre 12 Apostoli cu toate că ploua și ceața obtura vizibilitatea. Era deja în jurul orei 12 și ei au urcat probabil pe traseul lung din Gura Haitii care în partea de final este comun cu cel parcurs de noi.
Concluzia
A fost o drumeție frumoasă și interesantă printre stâncile gigantice ale Apostolilor răsfirați pe un platou din Munții Călimani, încadrați de piscurile și văile pitorești ale acestora, pe care v-o recomand. Cel mai înalt vârf din Munții Călimani, Pietrosul Călimanilor cu înălțimea de 2.102 metri ne-a vegheat drumeția.
Abia aștept să mai facem o plimbare până la 12 Apostoli, de data aceasta împreună cu băiatul nostru. Avem atât de multe locuri frumoase de văzut la noi în țară, încât mi-e frică că nu am să reușesc să le descopăr, pe multe dinte ele, în această viață.
Date tehnice
Dificultate - ușor
Lungime traseu - 9 km dus-întors
Timp - 1 oră, pe sens
Marcaje - punct roșu, apoi pe punct albastru care ocolește stâncile din vârf, cu revenire pe punct roșu la traseul de urcare.
Călătorii plăcute !
[…] fost împreună cu Dan la Rezervația Geologică 12 Apostoli (1760 metri), din Munții Călimani pe varianta traseului scurt (de la Schitul 12 Apostoli) și ne-am zis că trebuie neapărat să-l aducem și pe băiatul nostru aici ca să vadă stâncile […]