ZIGZAG

PE HARTĂ

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

aprilie 2023

Pentru că era în drumul nostru spre casă, la întoarcerea din drumeția de la Cabana Suru, unde am fost pentru a admira brândușele, ne-am abătut spre localitatea Cârța pentru a vizita Abația Cisterciană de la Cârța.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

Am fost impresionată de vechimea acestui obiectiv turistic unic în România, mănăstirea cisterciană fiind construită în anul 1202.

Ruinele de la Abația Cisterciană Cârța sunt bine conservate și puse în valoare, aceasta fiind renovată cu fonduri europene în anul 2013, oferind vizitatorilor un traseu turistic cu indicatoare, sunt montate panouri informative în limbile română, germană și engleză.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

Abația Cisterciană de la Cârța, filie a Abației Igriș, a fost construită de călugării cistercieni din Burgundia, care sunt călugări catolici de origine franceză. Cistercienii sunt o ramură a ordinului călugăresc al Benedictinilor, conduși de un abate, supuși Papei de la Roma.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

 În sec. XI - XIV cistercienii au cucerit toată Europa catolică cu peste 1400 de abații care se întindeau din Portugalia în vest până la Cârța, aici fiind cea mai estică mănăstire.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

Aceasta nu este o biserică evanghelică fortificată săsească așa cum avem multe în Transilvania, ci este unica mănăstire cisterciană din România.

Biserica a fost distrusă și devastată în mai multe rânduri de tătari și turci.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6602

Mănăstirea cisterciană din Cârța este prima biserică care combină stilul romanic cu goticul timpuriu, exteriorul bisericii fiind construit cu ferestre și rozete, sprijinit pe contraforți supli din gresie.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

În ruinele zidului observăm o îmbinare unică de stil romanic cu gotic la ferestrele ingeminate, adică sunt două ferestre gotice cu arc frânt, încadrate în arcada romanică cu semicerc.

                               Abația Cisterciană de la Cârța

În ruinele bisericii veți vedea morminte de soldați germani căzuți în Primul Război Mondial la Porumbacu (septembrie 1916), care au fost mutate în anul 1928 în biserică, pentru a fi protejate.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

În anul 1928 în abație a fost construită statuia războinicului Roland, simbol al libertății și justiției.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6626

Când am fost noi în vizită, interiorul bisericii era în renovare, nu se putea vizita, dar am citit că s-au păstrat: orga barocă mecanică din 1777, altarul baroc cu Sfântul Petru și Sfântul Pavel care străjuiesc icoana crucificării și cheia de boltă gotică cu chipul Fecioarei Maria ocrotitoarea cistercienilor.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6627

De asemenea s-au restaurat și păstrat absidia și corul fostei bazilici în care se mai țin și astăzi slujbe.

Fațada cu portalul din piatră construit în stil gotic cu arcuri de cerc, după distrugerea mongolă din anul 1241, se mai păstrează până în prezent.

                               Abația Cisterciană de la Cârța

Deasupra porții de intrare în curtea bisericii, remarcăm o fereastră  sub formă de rozetă, simbol tipic pentru construcțiile cisterciene. Acel cerc prin care se vede albastrul cerului, înnobilează estetic poarta.

                               Abația Cisterciană de la Cârța

Aici am observat un citat interesant: ,, Porta aperta cor magis!’’ (Poarta este deschisă, inima și mai mult!).

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6580

Turnul clopotniță a fost construit de un meșter sibian în secolul al XV – lea și a servit ca punct de observație în timpul războiului.

                               Abația Cisterciană de la Cârța
Abația Cisterciană de la Cârța

Este foarte frumos zidul înalt cu multe ferestre, care s-a păstrat până în prezent, în care identificăm poarta biforă sau ferestrele ingeminate arhitectură care folosește o  îmbinare unică de inspirație gotică și romană.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6571

În acest zid înalt se observă și ruinele sălii capitulare, a bibliotecii și a dormitorului comun.

                               Abația Cisterciană de la Cârța

În abație este și casa parohială, care este cea mai veche casă locuită din Transilvania. Aceasta se află pe locul vechii cantine a mănăstirii și este alimentată printr-un mic canal cu apă proaspătă de izvor.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6598

Mi-a plăcut foarte mult vizita la Abația Cisterciană Cârța, parcă m-am întors în timp, rătăcind printre ruine.

                               Abația Cisterciană de la Cârța

Am mai văzut ceva inedit, o moară de apă cu ciocănele, la care era montat un sistem compus din trei ciocănele din lemn care bat toaca continuu, sistemul fiind acționat de cursul apei.

Pe un panou informativ am citit că cistercienii au primit dreptul exclusiv de la regalitatea maghiară, să sape canale și să își construiască moară, iar persoanele care doreau să își macine grânele, le plăteau o taxă.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6628

Cistercienii erau călugări muncitori, care trebuiau să respecte cu strictețe Ordinul Sfântului Benedict: ,,Ora et Labora’’ (roagă-te și muncește).

Printre altele, ei trebuiau să se roage la fiecare trei ore, trăiau auster, fără să își încălzească camerele, să se îmbrace în veșminte exclusiv făcute de ei, să mănânce doar roadele muncii lor, adică hrană de proveniență vegetală și ca o excepție, ocazional pește și să nu vorbească decât strictul necesar.

Ei primeau terenuri inutilizabile, mlăștinoase pe care construiau mănăstiri și le transformau în terenuri agricole și piscicole.

Deoarece trebuiau să se întrețină din munca proprie, cistercienii erau foarte harnici, pricepuți în morărit și fierărit, construcții hidrografice și piscicole, construcții de biserici și cimitire, în viticultură, circulând vorba că ei consumau vin în loc de apă.

Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6587

Între secolele XII - XIV ei erau ,,campioni’’ în creșterea și consumul de pește și vin.

Curtea abației este foarte curată, ordonată, decorată cu flori colorate.

                               Abația Cisterciană de la Cârța

Vizita la Abația Cisterciană de la Cârța este o experiență inedită pe care v-o recomand pentru că merită trăită și simțită cu sufletul.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Schiturile Iezer, Pahomie și Pătrunsa din Munții Buila-Vânturarița
24 ianuarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 6 minute
Suntem în Parcul Național Buila – Vânturarița, cel mai mic de pe teritoriul României, iar peisajele sunt de o frumusețe copleșitoare.
Complexul monastic Curchi din Orhei, Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Octombrie 2019 Complexul datează din secolele XVIII - XIX, Mănăstirea Curchi fiind întemeiată de către frații Iordache și Mihail Curchi în anul 1773. O vizită la una dintre cele mai […]
Mănăstirea “Sfânta Treime” Măgina, construită înainte de anul 1570
15 martie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 2 minute
În una din plimbările noastre din zona Rimetea, am observat un indicator pe care era înscris “Mănăstirea Măgina – Monument istoric - 1611”. Fără să știm exact ce...
Mănăstirea Bârsana
22 aprilie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Noul Complex monahal  Mănăstirea Bârsana nu trebuie confundat cu vechea Biserica de lemn Bârsana care datează din 1711 care se află la o distanță de 5 kilometri de complex, în sat pe dealul Jbâr și este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Comentarii

One comment on “Abația Cisterciană de la Cârța, județul Sibiu”

 1. Acesta superba biserica, care il aduce trecutul mai aproape de aprilie 2023 in cele mai frumoase imagini, merita experienta vietii stabilite prin vizita ei si meditatia interioara pe care v-o ofera obligatoriu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram