August 2019
Acesta se întinde pe o suprafață foarte mare, 24ha, are două piscine mari, una cu apă sărată iar celaltă cu apă dulce, are zonă de joacă și piscină pentru copii mici, zona Vip, zone cu nisip, terase, beach volei, zona de relaxare Paradisul Verde, servicii de masaj, punct de prim ajutor, salvamar, multe cabine de schimb haine, multe dușuri cu apă fierbinte, toalete foarte curate, cu consumabile la discreție, zone amenajate pentru fumători, zona pentru nudiști, garderobă, chioșc cu articole de plajă, foarte multe șezlonguri umbrele de soare și copertine.
Localizare
Ștrandul Băile Sărate Sângeorgiu de Mureș se alflă la o distanță de 5km de Tîrgu Mureș, pe DN 15 direcția spre Reghin.
Adresa este pe strada Băilor 112, Săngeorgiu de Mureș
Ștrandul Băile Sărate
Ștrandul este deschis de la ora 8-20.
Cardul de acces este valabil pentru o singură intrare. Nu se poate ieși din ștrand.
Bazinul cu apă sărată
Acest bazin este mare, 750mp, are suficient loc pentru toată lumea fără a fi aglomerat.
În partea bazinului de la intrare în ștrand, este un panou informativ pe care sunt trecute recomandările și contraindicațiile apei sărate, compoziția chimică a apei, indicațiile profilactice și terapeutice. Este precizat faptul că: “Riscul contaminării interpersonale în Băile Sărate este exclus! ”
Băile Sărate sunt indicate în afecțiuni ale aparatului locomotor, genito-urinare, ale sistemului nervos, hipotiroidie.
Apa de aici are cea mai mare concentrație de iod 11,4mg-l din Transilvania, iar iodul este simbolul longevității umane.
Deasupra panoului se află un ceas, pentru a măsura timpul unei băi. Nu am găsit scris nicăieri care este durata recomandată, dar din auzite parcă este de 20 min. oricum toată lumea stă mult mai mult, așa cum am procedat și eu.
Temperatura apei din bazinul cu apă sărată este afișată zilnic pe ore. În prima zi când am fost la ștrand, la ora 8 apa avea 23 C iar la ora 12 – 25 C. În a doua zi apa a fost mult mai caldă, la ora 8 avea 25C. Apa se încălzește mult după amiază, nu-ți mai vine să ieși din bazin.
Gimnastica subacvală
De două ori pe zi se face gimnastică subacvală, cca 30 min. la ora 11 și la ora 17. Este foarte frumos și distractiv totodată din cauza imponderabilității din acest bazin.
Toată lumea plutește, e foarte greu să te fixezi cu picioarele pe podea ca să faci exerciții.
Adâncimea bazinului crește treptat de la 1,20m la 2m.
În zona cu apa mică sunt bănci subacvatice de-a lungul pereților bazinului, iar în partea cu adăncime mare sunt bare sub apă fixate pe pereți.
Pe un perete sunt 4 căderi de apă pentru masaj.
Bazinul cu apă dulce
Acesta este format din două piscine concentrice care se întind pe o suprafață foarte mare, 2200mp. Aici este salvamar.
Adâncimea apei crește de la un metru la intrare până la 2m.
Aici se joacă copiii toată ziua. Apa este mai rece decât în bazinul cu apă sărată.
Este foarte frumos, culoarea albastră a apei limpezi, combinată cu verdele gazonului, al brazilor, copacilor și cu rondurile de flori colorate care înconjoară bazinele, creează un peisaj armonios foarte plăcut.
Foarte decorativ este podul din lemn peste care se trece spre piscina mai mică din centrul bazinului.
Zona de joacă cu piscina pentru copii
Aici copiii se pot da pe tobogane, pe leagăne, pot face baie în piscina cu apă mică sau se pot juca în nisip.
Ștrandul are zone mari acoperite cu nisip fin, dar și zone acoperite cu mochete, pe care sunt așezate șezlongurile, umbrelele și copertinele de soare.
Toată suprafața ștrandului este foarte curată și bine întreținută.
Zona Paradisul Verde
Acestă zonă a fost asimilată ștrandului, se intră direct din ștrand. Mai demult era o zonă exclusivistă, se închiria pentru diverse evenimente. Acum nu se mai poate intra numai din ștrand, s-a extins suprafața acestuia, asimilând-o.
După ce traverasți un pod de lemn intrați în Paradisul Verde, o oază de răcoare, de verdeață, supreb decorată cu multe aranjamente florale și foișoare în care puteți să mâncați prânzul.
Aici este amenajată o mini cascadă, un lac cu nuferi, o fântână arteziană mare.
Este o zonă de relaxare și de răcorire perfectă, unde vă puteți adăposti de căldura amiezii.
Terasele ștrandului
În ștrand sunt mai multe terase și chioșcuri unde se poate mânca.
Programul acestora este de la ora 10 – 20.
Chiar la intrarea în strand sunt chioșcurile cu shaorma, fast food și clătite, cu răcoritoare, înghețată, sandwichuri, diverse ronțăieli și un chioșc cu langoș. Aceste produse se pot consuma la umbră, la terasa amenajată acolo cu mese și bănci din lemn.
Personalul este amabil.
Concluzia
Merită din plin relaxarea la Băile Sărate din Sângeorgiu De Mureș, totul este bine organizat, foarte curat, mâncarea este bună, iar apa sărată cu efectele terapeutice multiple este o comoară care trebuie exploatată. Acesta este motivul pentru care persoanele mai învârstă și cele cu probleme de sănătate vin la Ștrand ca să facă tratament.