ZIGZAG

PE HARTĂ

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524)

Timp citire articol: 5 minute

februarie 2021 și decembrie 2018

Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserică și centura de fortificații. Biserica este înconjurată de trei rânduri de ziduri de apărare.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - biertan 1

În secolul al XVI- lea, după construirea zidului exterior al cetății, Biertanul, cu cele 6 turnuri și 3 bastioane, a fost cea mai vastă și mai puternică dintre bisericile fortificate săsești.

Biserica este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, începând cu anul 1993, acesta fiind restaurată în anul 1991 din donațiile persoanelor originare din Biertan, dar care au părăsit țara.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0563

Biserica

Am rămas foarte impresionată de ceea ce am descoperit. În primul rând biserica este foarte mare, construcția este tip hală, cu ziduri foarte groase, era foarte frig înăuntru, dar nu ne-a deranjat, eram prea fascinați de ceea ce vedeam acolo. Este un loc care necesită mult timp pentru o vizită amănunțită, aveți multe de văzut și de învățat de acolo.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50078

Intrarea în cetate se face prin parcurgerea celor 73 de trepte din bârne de stejar, scara fiind construită în 1795 și acoperită în 1845. Este ca un hol care escaladează dealul până la biserică. Din acest hol se poate ieși pe o ușă laterală care vă oferă posibilitatea de a vă plimba pe o alee situată între primul și al dolilea zid de apărare. Sunt foarte frumoase scările, acoperișul este cu șindrile, bârnele de susținere a acestuia au un puternic efect decorativ.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50001

După parcurgerea scărilor, ajungeți în curtea bisericii, unde pe partea dreaptă treceți pe lângă Turnul cu ceas. Din păcate ceasul este stricat, nu mai funcționează. Ceasul a fost montat în 1508, iar la mijlocul secolului al XIX- lea a fost montat mecanismul care a funcționat până de curând.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50114

Pe sub Turnul cu ceas dacă treceți, ajungeți în locul în care am scris mai sus, între zidurile de apărare unu și doi, de unde pe alee puteți intra pe ușă în holul scărilor de acces la biserică.

Biserica a fost construită între anii 1490-1524 în stilul gotic târziu. Ușa de acces în biserică este masivă, din lemn cu sculpturi ornamentale, am reușit să deslușesc un ciorchine de strugure.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50012

Primul lucru care se observă la intrarea în biserică, este amvonul, situat chiar vis-a-vis de intrare. Acesta este deosebit de frumos, sculptat în piatră cu scene biblice în relief, realizat în anul 1500. Acoperișul amvonului este din lemn sculptat și vopsit, cu o mare valoare ornamentală.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50011

În partea dreaptă se află stranele și orga, iar în partea opusă altarul proliptic.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50028

Altarul poliptic realizat între anii 1483 - 1513, este cel mai mare din țară, având 28 de panouri pictate cu scene biblice.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50026

În fața altarului se află o cristelniță cioplită în piatră cu motive geometrice.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50035

În partea stângă a altarului se află o încăpere, Sacristia, a carei ușă a fost premiată la Expoziția Mondială din 1910 de la Paris. Ușa a fost realizată în anul 1515 de către meșterii sași locali, din stejar, este solidă și împodobită cu intarsii. Aceasta este faimoasă datorită sistemului compex de închidere cu 19 încuietori. Pentru a acționa sistemul de închidere, se utilizează o cheie pentru închiderea a 4 dintre încuietori, iar pentru celelalte 15 trebuie acționată o manivelă.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50051

În sala Sacristiei în prezent am văzut că erau expuse tablourile cu portretele episcopilor, sub fiecare tablou fiind trecut numele episcopului și un curriculum al acestuia, tradus și în limba germană.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50061

Ca obiecte valoroase adăpostite aici, sunt: un șemineu din sec. al XVI -lea, un tablou realizat prin tehnica de suprapunere a bucăților de lemn prin lipire, din anul 1912, reprezentând cetatea fortificată Biertan.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50044

Pe jos în biserică sunt podele. Mobilierul este foarte valoros, acesta este lucrat din lemn de tei, stranele din cor sunt decorate cu benzi cu ornamente gotice din secolul al XIV-lea.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50037

Pe un panou expus pe o coloană de susținere din biserică, sunt trecuți anii în care a început construcția bisericii 1490 și când s-a terminat 1524.

Biserica este decorată cu multe steaguri, lepidee, steme.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50016

Un tablou vechi cu Isus Hristos împreună cu apostolii, este expus în biserică. Acesta este realizat printr-o tehnică deosebită, privirea lui Isus urmărindu-te din orice unghi.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50017

Deasupra pe perete, în direcția altarului, este trecut un text destul de lung în latină, având zugrăvite mai multe simboluri în jurul lui. Doamna de la bilete care ne-a fost ghid, nu a știut să ne dea informații despre acest text. Sunt curioasă și eu ce scrie acolo.

Curtea

În jurul bisericii am descoperit încă câteva intrări, o intrare separată este pentru persoana care cântă la orgă iar o altă intrare este pentru preoți.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50117

Pe ziduri sunt montate reflectoare, cred că se vede frumos cetatea luminată noaptea.

Mai sunt bănci pentru odihnă în curtea bisericii.

Într-o încăpere de langa biserică, este Carcera sau Închisoarea matrimonială, adică locul în care erau închiși timp de două săptămâni soțul și soția care se certau și intenționau să divorțeze.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50186

Carcera este o cameră mică, închisă cu zăbrele, în care este un pat, o masă, un scaun, o farfurie, o cană, o lingură, o ladă pentru haine. Aici sunt două manechine reprezentând un bărbat și o femeie.

Această Carceră a funcționat timp de 300 de ani, timp în care doar o singură pereche a divorțat, restul cuplurilor împăcându-se.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50181

Și această clădire era deschisă vizitatorilor.

În partea opusă închisorii este o cameră amenajată cu unelte si dispozitive de lucru din lemn și fier.

La parterul Turnului Mausoleu în care am intrat, ușa era deschisă, sunt expuse mormintele episcopilor sași. Lespezile sunt așezate în picioare și decorate cu trupul sculptat și pictat, în unele cazuri, al episcopului decedat.

Între anii 1572-1867 la Biertan a fost sediul Episcopatului Bisericii Evanghelice CA, centrul vieții spirituale și politice a sașilor transilvăneni.

Am mai trecut pe lângă Turnul catolicilor, cu o scară lungă din lemn pe care aș fi vrut să o urc, să văd de sus Cetatea cu cele trei rânduri de ziduri, dar era blocat accesul la scări, probabil că nu sunt sigure. La baza acestuia, era o încăpere închisă cu zabrele, aceasta reprezentând capela catolicilor netrecuți la reformă. Înăuntru erau picturi murale și tablouri vechi.

Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50178

Zidurile cetății prezintă dese ochiuri de tragere.

Recomandarea

Nu pot să vă spun altceva decât să includeți biserica din Biertan în obiectivele obligatoriu de văzut în Transilvania. Este uimitor câtă istorie avem lângă noi, trebuie doar să deschidem ochii. Era un grup de italieni când am fost noi. Vin mulți străini să vadă cetățile medievale și bisericile fortificate din Transilvania, ar fi păcat ca tocmai noi, românii să le ocolim.

articole asemănătoare

Ce să vizitezi în Bologna în două zile
1 februarie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Aceasta a fost prima biserică pe care am vizitat-o în Bologna și ne-a impresionat cu frumusețea, opulența, cu capelele înșirate pe ambele părți
Statuia Inima lui Isus
7 aprilie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Statuia Inima lui Isus, este situată în satul Bisericani, comuna Lupeni, jud. Harghita și este amplasată pe Dealul Gordon, la o altitudine de 946 metri.
Trei săptămâni cu cortul prin Europa – Hallstatt, Dolomiți, Veneția și Croația
24 octombrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Trei săptămâni cu cortul prin Europa, în Hallstatt, Dolomiți, Veneția și Croația, a fost pentru noi o adevărată aventură, o provocare, pentru că nu știam absolut nimic practic despre dormitul la cort sau despre campinguri.
Orheiul Vechi, Mănăstirea rupestră Peștera, Mănăstirea Sfânta Maria din Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
octombrie 2019 În satul Butceni, raionul Orhei, se află mănăstirile care fac parte din Complexul istorico – muzeal Orheiul Vechi. Rezervația cultural – naturală Orheiul Vechi constituie cel mai important […]
1 2 3 24

Comentarii

One comment on “Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524)”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram