ZIGZAG

PE HARTĂ

Biserica fortificată Cisnădioara

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

noiembrie 2021

Într-o frumoasă zi de toamnă am hotărât ca în drumul nostru spre casă de la Băile Olănești, să ne abatem un pic de la traseu, ca să vizităm Biserica fortificată Cisnădioara din Sibiu.

Biserica fortificată Cisnădioara
Biserica fortificată Cisnădioara

Biserica fortificată Cisnădioara cunoscută și sub numele de Sfântul Mihail este un edificiu religios valoros pentru că s-a păstrat în mare parte în forma inițială și este unul dintre cele mai vechi monumente romanice din Transilvania.

Biserica fortificată Cisnădioara
Biserica fortificată Cisnădioara

După ce am parcat mașina în centrul localității, ne-am îndreptat pașii spre casa de bilete, care are un program cuprins între orele 10-18 și se află la baza dealului pe care a fost construită Biserica fortificată Cisnădioara.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 123142 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Odată trecuți de casa de bilete, urmează să urcați destul de mult și abrupt, pe o potecă amenajată cu trepte și bănci de odihnă, pănă ajungeți în vârful dealului unde este amplasată biserica.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619264 DJI 128 jpg 4114900 0 202111412556 photo original 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Intrarea în curtea acesteia se face printr-o arcadă îngustă, cu o poartă veche din lemn, pe niște scări din piatră.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 122816 01
Intrarea în Biserica fortificată Cisnădioara

Zidul de incintă din jurul bisericii, cu o înălțime la exterior care ajungea până la șase metri, a fost construit  în secolul al XIII-lea, împreună cu un drum de strajă zidit cu creneluri.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 123128 01

Portalul romanic din secolul al XIII pe care-l observați pe partea vestică a bisericii este foarte frumos,  realizat din mai multe arce, colonete și două arcade, fiind o raritate în Transivania pentru acele timpuri .

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 124047 01
Biserica fortificată Cisnădioara

 Ce am mai văzut aici interesant au fost cele 8 intrări construite în zidul cetății. Aceste intrări aveau uși imense din stejar care se blocau din interior și care erau folosite pentru a arunca bolovani asupra atacatorilor.

Vizitarea bisericii fortificate Cisnădioara este însoțită de un ghid virtual, în curtea cetății aflându-se multe panouri informative care au și un cod, care odată scanat vă oferă informații interesante despre locul în care sunteți. Pentru mine a fost prima dată când am avut un ghid virtual pe telefon și a fost o experiență foarte plăcută.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR2092 1636214632540 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Pentru că am fost singurii vizitatori ai bisericii la momentul respectiv, am stat mai mult timp, am ascultat toate informațiile ghidului virtual, am citit toate informațiile, am fotografiat, filmat și ne-am așezat pe una dintre băncile amplasate în curtea bisericii, savurând liniștea și panorama impresionantă care se poate observa de acolo, admirând maiestuoșii Munții Cibinului și Munții Făgaraș.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619256 DJI 120 jpg 4324939 0 2021114125132 photo original 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Construcția bisericii cu ziduri din piatră a fost începută aproximativ în anul 1180 de către sașii colonizați de regalitatea maghiară și a durat aproximativ 20 de ani.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 124625 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Am intrat în interiorul bisericii, ușa este deschisă vizitatorilor și am observat că aceasta este compusă din trei nave: corp pătrat, absidie semicirculară și absidiole.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR2111 1636214577169 01
Biserica fortificată Cisnădioara

 Încăperea este construită cu elemente de stil romanic, nava centrală fiind mai înaltă decât celelalte două nave laterale și este despărțită de acestea printr-o singură pereche de stâlpi.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR2110 1636214581849 01
Biserica fortificată Cisnădioara

 Încăperea este largă și înaltă și este luminată prin ferestrele înguste, lungi, semicirculare, din care câteva erau sparte, din păcate, la momentul vizitei noastre.

Deasupra intrării se pot observa urme de pictură murală de culoare roșie.

În anul 1778 a fost construit un nou acoperiș pentru biserică, acesta fiind folosit cu scopul de depozit pentru lăzile cu fructe ale sătenilor Cisnădioarei, rolul de fortificație de apărare dispărând după acest an.

În anul 1940 au fost strămutate din cimitirul de la Gușterița, în acestă biserică, în absidia altarului, plăcile funerare ale ofițerilor și soldaților germani și austro-ungari căzuți în anul 1916 în luptele din jurul Sibiului.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR2112 1636214572182 01 1
Biserica fortificată Cisnădioara

Un alt aspect interesant este acela că din cauza solului stâncos, nu au fost descoperite gropi pentru morminte în jurul bisericii.  Astfel, Biserica Sfântul Mihail din Cisnădioara, este singura biserică din Transilvania în care nu s-au realizat înmormântări, nici în interorul și nici în jurul ei.

Biserica din cetate a fost folosită doar ca biserică de pelerinaj.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 123403 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Legendele care circulă despre Biserica fortificată Cisnădioara sunt drăguțe, interesante și cu învățăminte.

Una dintre acestea dezleagă misterul bolovanilor rotunzi de asediu care pot fi observați în jurul zidurilor și azi - conform legendei, pe vremuri orice flăcău care urma să se însoare, trebuia să care un bolovan până la zidurile care înconjoară Biserica, pentru a-și dovedi puterea.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 123349 01

O legendă din care putem învăța câte ceva și pe care am auzit-o și în vizita la Biserica fortificată săsească din Biertan, este aceea cu privire la împăcarea cuplurilor care voiau să se separe, printr-o metodă care a dat rezultate de fiecare dată. Metoda este una simplă, privită din afară, dar extrem de complicată privită din interiorul camerei, în care erau închise persoanele în cauză, acestea având la dispoziție doar un singur  pat, scaun, farfurie, lingură, cană, fiind nevoiți să împartă totul. Perioada de detenție la Cisnădioara era nelimitată, până la momentul împăcării cuplului.

Biserica fortificată Cisnădioara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211104 130559 01
Biserica fortificată Cisnădioara

Biserica fortificată Cisnădioara construită în secolul al XII – lea nu a suferit modificări ulterioare majore, fiind considerată cel mai vechi monument de arhitectură în stil romanic pur din Transilvania, păstrându-și forma geometrică, cu o istorie de mai bine de 800 de ani, care merită vizitată.

 Călătorii plăcute!    

articole asemănătoare

Grădina Zmeilor
20 februarie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
De la peșteră traseul continuă și primele coloane care le veți observa pe partea dreaptă au denumirea de “Zmeul și Zmeoaica”, care sunt
Cheile Băniței
17 august 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 2 minute
Ne-am bucurat sufletele parcurgând prin apă una dintre cele mai spectaculoase și frumoase chei pe care le-am vizitat până în prezent, Cheile Băniței.
Mighindoala, satul parăsit
21 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
În căutarea bisericilor fortificate din zona Biertan – Richiș - Agnita, unde urma să ne petrecem câteva zile împreună cu prietenii, am dat din întâmplare pe internet de câteva poze din satul Mighindoala...
Lacul Ursu din Sovata
23 august 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale: 1.Este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume. 2. Este singurul lac cu apă sărată din lume care este înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată. 3. Este cunoscută cu precizie de minut data nașterii Lacului Ursu.
1 2 3 24

Comentarii

2 comments on “Biserica fortificată Cisnădioara”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram