ZIGZAG

PE HARTĂ

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

Duminica în drum spre casă după o drumeție, ne-am abătut din drum ca să vizităm biserica construită din piatră din localitatea Densuș. Aceasta este și cea mai veche biserică de piatră din sud-estul Europei în care s-au ținut slujbe neîntrerupt timp de 700 de ani, fiind singura biserică din sat.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 101349

Construcția atipică a bisericii din piatră m-a cucerit de la prima vedere. Mie îmi plac foarte mult construcțiile din antichitate, mă fascinează complexitatea și trăinicia lor.

Originile neelucidate fac ca această biserică misterioasă să fie și mai atractivă. Biserica din Densuș este construită într-un stil arhitectural romanic, dar regăsim și elemente arhitectonice dacice, gotice și ortodoxe.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 101310

La realizarea bisericii s-au folosit plăci de piatră fasonate, pietre funerare inscipționate, bucăți din statui, coloane etc. provenite din ruinele cetații Ulpia Traiana Sarmizegetusa (108-110), construcția și materiale folosite sunt atipice, eu nu le-am mai întâlnit până în prezent la nicio biserică.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 102516

George Călinescu spunea despre lacașul de cult de la Densuș că este "O biserică bizară, făcută din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stâlp din cei patru care susțin îngusta turlă e o stela romană purtând numele lui Longinus. E o marmură cu o inscripție elegantă, luminoasă, frumoasă precum o statuie. Ascunsă in umbră, abia luminată de câteva șuvițe de soare venind pe niște ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furată de genii nocturne".

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 101056

Să fie la bază un templu roman al zeului Marte, un templu dedicat lui Zamolxis sau un mausoleu dedicat generalului Longinus Maximus, guvernator al Daciei romane? - în aceasta constă misterul!

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 101211

Construcția este deosebită din orice unghi ai privi-o.

Deasupra altarului sunt amplasate statuile a doi lei în mărime naturală care stau spate în spate, decor neobișnuit în bisericile din România.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 96829 14

Decorarea interiorului cu picturi murale unice, în compoziții originale în care sunt pictate haine populare românești din zona Hațegului, la care și-a adus contribuția pictorul Ștefan sunt realizate în anul 1443. Acestea pot fi văzute după atâta timp, au rezistat, chiar și după ce au fost acoperite între anii 1566-1720 în perioada Cultului Reformat Calvin, cu un strat gros de var care se mai observă din loc în loc pe pereții bisericii. Sfinții pictați au ochii scoși, răzuiți, profanare care este pusă pe seama invaziilor tătare și turce. Apoi a trecut la cultul greco-catolic. Din anul 1872, cu scurte întreruperi, biserica este ortodoxă și are hramul Sfântul Nicolae, icoană care este pictată desupra intrării în biserică.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 96829 12

Când am ajuns noi, slujba era în plină desfășurare. Noi am intrat în biserică, ne-am închinat la icoane, altarul mi-a atras atenția în mod deosebit.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 96829 13

Naosul, este foarte strâmt și datorită celor patru stâlpi din piatră din interior, care au fost construiți fiecare din două altare romane suprapuse.

Am fotografiat rapid câteva porțiuni din interiorul bisericii, era totuși slujbă și nu am putut să mă desfășor așa cum mă îndemna curiozitatea... pe lângă toate acestea noi eram îmbrăcați în pantaloni scurți și încălțați în ghete, fiind coborâți de pe munte, ținută complet incompatibilă cu biserica, iar oamenii se uitau la noi ca la extratereștii. Am ieșit rapid și am stat la ușa bisericii. Am avut norocul ca atunci să se citească și să ascultăm Evanghelia și sufletește m-am simțit împlinită, linișită și bucuroasă pentru așa o binecuvântare.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 101616

Preotul era asemeni sfinților pictați în icoane, cu părul și barba lungă și albă, nu m-am putut abține să nu-l fotografiez, era prea frumos.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 96829 17

În curte am observat o toacă veche, din fier ruginit. Bucăți din coloane fasonate cu forme dantelate sunt așezate în curtea bisericii.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 101408

Pe lângă aleea din curtea bisericii, din loc în loc, sunt pietre vechi, inscripționate în latină.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190915 102338

Pavajul din piatră, zidurile groase cu piatră de râu și cărămizi din jurul bisericii mi-au plăcut foarte mult.

Recomandarea

Această biserică este ceva unic în România, special, fascinant, musai de văzut.

articole asemănătoare

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești
7 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
februarie 2019 si septembrie 2020 Accesul spre Cetate se face pe drumul DJ 107M, Buru- Rimetea- Valișoara- Aiud, din satul Coltești, jud.Alba, vedeți indicatoare spre aceasta. Dacă doriți să faceți […]
Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare
4 iunie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
După ce am fost într-o drumeție prin Canionul 7 Scări, cu un an înainte doar eu împreună cu soțul meu si câțiva prieteni, ne-am spus
Complexul monastic Curchi din Orhei, Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Octombrie 2019 Complexul datează din secolele XVIII - XIX, Mănăstirea Curchi fiind întemeiată de către frații Iordache și Mihail Curchi în anul 1773. O vizită la una dintre cele mai […]
Sarmizegetusa Regia
8 septembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Vreme de aproape un secol și jumătate, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac condus de Burebista, fiind principalul centru politic, religios,
1 2 3 9

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram