ZIGZAG

PE HARTĂ

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

4 mai 2021

           “Hai la bujori!” mi-a spus soțul marți când a venit de la serviciu și eu am zis „hai!”, așa, fără să ne pregătim în prealabil.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

             Hotărârea a fost luată având în vedere că afară era cald și senin, drumul până acolo durează cel mult o oră și mai ales că mergând în timpul săptămânii nu trebuia să fie aglomerat.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

Localizarea

           Rezervația de bujori de stepă este pe teritoriul comunelor Zau de Câmpie și Valea Largă din județul Mureș, aproape de granița cu județul Cluj. De pe șoseaua principală trebuie să vă încadrați pe un drum neasfaltat îngust care urcă abrupt câțiva kilometri și pe care veți vedea un indicator spre rezervația de bujori.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40777

           Odată ajunși am avut surpriza să vedem că micuța parcare amenajată era ocupată și multe alte mașini erau oprite pe marginea drumului, cu toate că era după amiază la ora 18 într-o zi de marți. Chiar și așa am avut suficient loc pe aleile amenajate pentru vizitarea rezervației de bujori de stepă.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40802

         Am auzit că în weekend a fost plin de oameni și am observat multe cărări bătătorite în afara culoarului de vizitare, cu toate că există panouri pe care se specifică păstrarea tronsonului amenajat și să nu se rupă florile.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

       Nu știu dacă se percepe taxă de vizitare pentru că la ora când am fost noi nu era nimeni și nici nu am văzut notată vreo taxă pe vreun panou.

     Nu există program de vizitare, fiind deschis permanent.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

      La intrare veți putea citi pe două panouri mari date despre rezervație și legenda tristă a bujorului de stepă, pe care eu nu v-o povestesc pentru că este prea dramatică.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40779

Bujorul de stepă

           Frumoasa floare purpurie o puteți admira pe parcela nr. 1 „Câmpul de Bujori”amenajată pentru vizitare în cadrul Grădinii Botanice și Rezervației Naturale, Bujorul de Stepă (Paeonia Tenuifolia L), Zau de Câmpie.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40787
Bujorul de stepă
Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40792

           Cu o vechime de peste 10000 de ani, bujorul de stepă de la Zau de Câmpie crește în cel mai nordic loc din România și în singurul din interiorul arcului carpatic.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40842
Bujorul de stepă

         Bujorul de stepă este o plantă ocrotită de lege. Aceasta are o culoare roșu purpuriu și crește în tufe care au o înălțime cuprinsă între 10 – 30 centimetri.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40836
Bujorul de stepă

        Perioada de înflorire se întinde pe 2-3 săptămâni, în lunile aprilie-mai, în funcție de condițiile meteo. Floarea rezistă 10 zile, o tufă având mai mulți boboci care nu se deschid concomitent.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40881

        Noi, acum în 4 mai, am găsit înflorite doar câteva tufe, cred că erau cele care erau expuse la soare mai mult timp, fără umbra dealului care am observat că acoperea porțiunea de la intrare unde tufele aveau doar boboci.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40800

        Bujorul de stepă are nevoie de o perioadă cuprinsă între 5-7 ani din momentul  în care sămânța ajunge în sol, ca să înflorească.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40784
Bujorul de stepă

        În timpul vizitei am auzit mai multe persoane că vor reveni după câteva zile ca să fie mai mulți bujori înfloriți și de la alții că au văzut fotografii cu rezervația toată îmbrăcată în roșu. Cred că este de basm peisajul în perioada de maximă înflorire.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40788

     În încheiere vă invit să vă bucurați de frumusețea bujorului de stepă de un roșu sângeriu și să vă răsfățați cu parfumul îmbietor al acestuia, care va mai fi înflorit cel puțin încă două săptămâni. 

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40967

Oricât de dragi vă sunt florile, nu le culegeți, deoarece acestea nu supraviețuiesc decât în mediul lor natural.

“O floare ruptă este o floare moartă.”

articole asemănătoare

Cascada Cofu din Munții Călimani
1 iulie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Văzută de sus, Cascada Cofu este foarte frumoasă, apa albă coborând cu viteză și  zgomot peste stâncile negre, acoperite de mușchiul de un verde crud.
Statuia Inima lui Isus
7 aprilie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Statuia Inima lui Isus, este situată în satul Bisericani, comuna Lupeni, jud. Harghita și este amplasată pe Dealul Gordon, la o altitudine de 946 metri.
 Circuit prin Cheile Vârghișului
1 mai 2023
-
3 comentarii
Timp citire: 8 minute
Multe dintre cele 122 de peșteri din Cheile Vârghișului au fost locuite de omul preistoric încă din paleolitic, apoi în epoca cuprului și bronzului
Peștera Ghețarul de la Scărișoara
9 noiembrie 2022
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Peștera Ghețarul de la Scărișoara cu o vechime de peste 10.500 de ani este de asemenea cel mai vechi ghețar de peșteră din lume și unul dintre cei mai vechi ghețari de pe Pământ, în afara regiunilor polare
1 2 3 23

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram