ZIGZAG

PE HARTĂ

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

4 mai 2021

           “Hai la bujori!” mi-a spus soțul marți când a venit de la serviciu și eu am zis „hai!”, așa, fără să ne pregătim în prealabil.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

             Hotărârea a fost luată având în vedere că afară era cald și senin, drumul până acolo durează cel mult o oră și mai ales că mergând în timpul săptămânii nu trebuia să fie aglomerat.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

Localizarea

           Rezervația de bujori de stepă este pe teritoriul comunelor Zau de Câmpie și Valea Largă din județul Mureș, aproape de granița cu județul Cluj. De pe șoseaua principală trebuie să vă încadrați pe un drum neasfaltat îngust care urcă abrupt câțiva kilometri și pe care veți vedea un indicator spre rezervația de bujori.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40777

           Odată ajunși am avut surpriza să vedem că micuța parcare amenajată era ocupată și multe alte mașini erau oprite pe marginea drumului, cu toate că era după amiază la ora 18 într-o zi de marți. Chiar și așa am avut suficient loc pe aleile amenajate pentru vizitarea rezervației de bujori de stepă.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40802

         Am auzit că în weekend a fost plin de oameni și am observat multe cărări bătătorite în afara culoarului de vizitare, cu toate că există panouri pe care se specifică păstrarea tronsonului amenajat și să nu se rupă florile.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

       Nu știu dacă se percepe taxă de vizitare pentru că la ora când am fost noi nu era nimeni și nici nu am văzut notată vreo taxă pe vreun panou.

     Nu există program de vizitare, fiind deschis permanent.

Bujorul de stepă
Bujorul de stepă

      La intrare veți putea citi pe două panouri mari date despre rezervație și legenda tristă a bujorului de stepă, pe care eu nu v-o povestesc pentru că este prea dramatică.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40779

Bujorul de stepă

           Frumoasa floare purpurie o puteți admira pe parcela nr. 1 „Câmpul de Bujori”amenajată pentru vizitare în cadrul Grădinii Botanice și Rezervației Naturale, Bujorul de Stepă (Paeonia Tenuifolia L), Zau de Câmpie.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40787
Bujorul de stepă
Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40792

           Cu o vechime de peste 10000 de ani, bujorul de stepă de la Zau de Câmpie crește în cel mai nordic loc din România și în singurul din interiorul arcului carpatic.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40842
Bujorul de stepă

         Bujorul de stepă este o plantă ocrotită de lege. Aceasta are o culoare roșu purpuriu și crește în tufe care au o înălțime cuprinsă între 10 – 30 centimetri.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40836
Bujorul de stepă

        Perioada de înflorire se întinde pe 2-3 săptămâni, în lunile aprilie-mai, în funcție de condițiile meteo. Floarea rezistă 10 zile, o tufă având mai mulți boboci care nu se deschid concomitent.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40881

        Noi, acum în 4 mai, am găsit înflorite doar câteva tufe, cred că erau cele care erau expuse la soare mai mult timp, fără umbra dealului care am observat că acoperea porțiunea de la intrare unde tufele aveau doar boboci.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40800

        Bujorul de stepă are nevoie de o perioadă cuprinsă între 5-7 ani din momentul  în care sămânța ajunge în sol, ca să înflorească.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40784
Bujorul de stepă

        În timpul vizitei am auzit mai multe persoane că vor reveni după câteva zile ca să fie mai mulți bujori înfloriți și de la alții că au văzut fotografii cu rezervația toată îmbrăcată în roșu. Cred că este de basm peisajul în perioada de maximă înflorire.

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40788

     În încheiere vă invit să vă bucurați de frumusețea bujorului de stepă de un roșu sângeriu și să vă răsfățați cu parfumul îmbietor al acestuia, care va mai fi înflorit cel puțin încă două săptămâni. 

Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL40967

Oricât de dragi vă sunt florile, nu le culegeți, deoarece acestea nu supraviețuiesc decât în mediul lor natural.

“O floare ruptă este o floare moartă.”

articole asemănătoare

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
6 iunie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
...am urmat indicatoarele spre Comăna de Sus, pentru a face o drumeție spre Peștera Comăna (sau Mănăstirii) și la Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită din Munții Perșani.
Circuitul Lacului Roșu
15 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Cu toate că am fost de foarte multe ori pe la Lacul Roșu, numai anul acesta de două ori, în trecere, cu scurte pauze de fotografii la lac, nu am […]
Lacul Ursu din Sovata
23 august 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale: 1.Este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume. 2. Este singurul lac cu apă sărată din lume care este înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată. 3. Este cunoscută cu precizie de minut data nașterii Lacului Ursu.
Peștera Ialomiței, un obiectiv turistic spectaculos
7 iunie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
După ce am terminat drumeția până la Cascada Obârșia Ialomiței, mai repede decât voiam, alungați fiind de tunete și fulgere
1 2 3 23

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram