ZIGZAG

PE HARTĂ

Buscat ski Resort din Cluj

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

Zona Buscat se află la 54 km. de Cluj, în partea estică a Apusenilor, în Muntele Băișorii. Vârful Buscat cu înălțimea de 1677m. este unul dintre cele mai înalte vârfuri din Munții Apuseni.

Domeniul schiabil Buscat Resort

Este un resort privat în care iarna se pot practica schiul, snowboardul și săniușul, iar vara drumeții montane, zborul cu parapanta, cu mountain bike, ATV, off road, etc.

Eu împreună cu băiatul meu am participat la o tabără de schi în perioada 3-7 ianuarie 2018. Aici, la Buscat a fost singurul loc din Baișoara în care se putea schia, deși mai există o pârtie de competiție, Dealul Mare. Diferența dintre ele este că una este administrată în regim de socitate comercială privată și are zăpadă iar cealaltă este în proprietatea primăriei și concesionată. Una are tunuri de zăpadă, cealaltă nu are și prin urmare nu este practicabilă deși este mult mai lată.

Noi am ajuns în data de 3 ianuarie 2018 la ora 15:30 și nu am schiat pentru că nu mai merita efortul, Pârtia Buscat se închide la ora 17.

În ziua următoare am ajuns pe pârtie în două reprize de la ora 10 de când se deschide programul pârtiei în timpul săptămânii și am stat până la ora 12. De dimineață pârtia este impecabilă. Am văzut diferența când ne-am întors după-amiaza și am schiat între orele 15:30 -17. Fiind cald afară, zăpada se înmoaie și se adună în brazde.

Noi am consumat toată tabăra 12 urcări, în trei reprize de schi. Prima și ultima zi nu se iau în considerare. Au mai rămas trei zile din care în una nu erau condiții meteo favorabile schiatului.

Buscat ski Resort din Cluj - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 84007 23

Telescaunul pornește de la altitudinea de 1400 m. și ajunge la 1677 m. În ultima parte a urcării cu telescaunul, din cauza golului alpin, curentul este mare chiar dacă vremea e bună și la bază nu bate vântul.

Oricât de tare mi-au înghețat mâinile pe telefon, nu m-am putut opri din fotografiat. Imaginea se schimba într-o secundă. Norii alergau grăbiți deasupra munților, lăsând din când în când loc razelor soarelui să creeze peisaje de poveste. Ireal de frumos era acolo, sus pe vârful Buscat.

La orizont se vedeau Cheile Turzii ca o despicatura care lăsa loc albastului cerului să le scoată în evidență frumusețea.

Buscat ski Resort din Cluj - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 84007 10

Munții Parâng, Făgăraș, Rodnei îmbrăcați de gală cu brazi semeți, unii pudrati cu nea, alții nu, sunt de o frumusețe rară, care îți umple sufletul de fericire, de bucuria că ai avut șansa de a-i contempla.

Programul pe domeniul schiabil Buscat Resort

Programul pârtiei în timpul săptămânii este cuprins în intervalul orar 10 -17, iar sâmbăta și duminica de la ora 9 - 17. Lunea este închis. Este destul de scurt pentru că nu este instalație de nocturnă.

Pârtiile

Domeniul schiabil Buscat Resort dispune de trei pârtii de dificultăți diferite, astfel:

  • o pârtie albastră cu o lungime de 1300 m.
  • o pârtie roșie cu o lungime de 800m.
  • pârtia neagră, care are o lungime de 900 m.

Pe toată durata șederii noastre, singura pârtie deschisă fost cea albastră.

A doua zi nu am schiat deloc pentru că doar la ora 11 a pornit instalația de telescaun din cauza vremii nefavorabile: vijelie și ceață. Am înțeles că s-a schiat apoi greu din cauza vântului. Surprizele muntelui.

A treia zi soare și cald, în jur de 9 grade Celsius. A fost foarte frumos... nu exista nici o legătură cu ziua anterioară din punct de vedere al vremii. Dar... surpriză! Dacă vremea e bună și merge instalația de telescaun, ce se mai poate întâmpla? E weekend!!! Toată lumea vrea la schi! Doar la televizor am mai văzut așa ceva. Rândul la îmbarcare în telescaun era ca o ghirlandă colorată întinsă pe deal în sus... nu te mai opreai la baza dealului! La acest șir multicolor se stătea cam 40 min.

Am avut noroc că la ora 9 și 20 min. când am ajuns noi nu era nimeni la rând și pârtia era aproape goală. Am făcut rapid trei ture. Pentru celelete două am perdut restul timpului până la ora 13.

Buscat ski Resort din Cluj - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 84007 21

Vedeam, din telescaunul care trece pe deasupra drumului de acces spre parcarea pârtiei, cum stăteau înșirate mașinile una după cealaltă, înaintând lent, ceva asemănător cu Valea Prahovei.

Parcarea pârtiei este destul de mare, are 200 de locuri. Acolo găsiți Apres ski Buscat, o cabană cu un spațiu larg căptușit cu lambriuri din lemn, cu mese și bănci din lemn, unde puteți bea și mânca.

Tot aici găsiți centre de închiriere.

Este amenajată o pârtie pentru săniuș deasupra parcării.

La baza pârtiei există un Restaurant: Cabana Lupilor, care funcționează de miercuri până duminică.

Drumul de acces din localitatea Băișoara spre stațiunea Muntele Băișorii este în stare relativ bună, presărat cu nisip antiderapant, dar cu o înclinație mare și curbe strânse, adică este un drum greu. Are doar două benzi, este destul de îngust... nu știu cum se urcă în condiții de iarnă cu zăpadă și gheață, pe o lungime de aproximativ 7 km. Șoferul meu a spus că nu se mai bagă. Erau și acum două mașini: una intrată în șanț și alta pe care se pregăteau să o tracteze.

Am ajuns la final și la o concluzie... e splendid peisajul la Buscat... dacă vă încumetați, merită!

articole asemănătoare

Pârtiile din Straja
14 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Pârtiile din Straja
Schi în Sovata
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Am fost în Sovata, pentru prima oară pe pârtia modernizată, unde am schiat pe o ploaie deasă și măruntă. Nu voiam să cobor din mașină pentru că nu credeam că […]
Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
În week-endul 13-15 ianuarie 2017, am participat alături de copiii de la Palatul Copiilor din Tirgu Mureș, la Concursul național de schi pentru copii "Bucuriile Zăpezii" din Vatra Dornei. Municipiul […]
Livigno… un paradis al schiorilor
7 aprilie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Pârtiile din domeniul schiabil Livigno sunt foarte late, perfect pregătite, nu se așteaptă la instalațiile de cablu

Comentarii

One comment on “Buscat ski Resort din Cluj”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram