ZIGZAG

PE HARTĂ

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in: / /

iunie 2019 și septembrie 2018

Au fost 4 zile în vacanța de Rusalii 2019, dedicate cascadelor, în care am urcat și foarte multe scări, în vizitele noastre la Cascada Obârșia Ialomiței, Cascada 7 Izvoare, Peștera Ialomiței și Canionul Șapte Scări.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190617 122737
Canionul 7 Scări

După ce am fost într-o drumeție prin Canionul 7 Scări, cu un an înainte doar eu împreună cu soțul meu si câțiva prieteni, ne-am spus, cu sufletele pline de bucurie, că trebuie să revenim prin canion și cu copilul nostru, să se bucure și el de peisajul spectaculos.

Așa că atunci când s-a ivit ocazia am vizitat iar Canionul 7 Scări împreună cu copilul nostru. Deși grupul cu care am fost în Munții Bucegi a fost foarte numeros, la acest obiectiv nu au vrut să participe pentru că li se părea cam riscantă urcarea celor șapte scări. Emoții am avut și noi, dar am văzut copii mai mici urcând și ne-am spus că vom reuși să parcurgem traseul și noi cu băiatul nostru de 11 ani, soțul urcând imediat în spatele lui ca să îl protejeze și să îi dea curaj.

Accesul

 Accesul se face din Timișu de Jos prin Dâmbu Morii, jud. Brașov, de pe drumul național DN1. 

Atenție în Timișu de Jos, aici trebuie să virați pe o stradă care intră direct pe un pod, iar indicatorul spre chei apare brusc în fața șoferului.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190617 111829

Să începem cu începutul, adică cu parcarea. Cu toate că am ajuns pe la ora 10.30, nu am găsit loc liber pe marginea drumului ca să parcăm mașina. Am pierdut mult timp învârtindu-ne prin zonă, dar până la urmă am găsit un loc liber.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180922 103118

După ce am reușit să parcăm mașina, am pornit-o pe jos, pe un drum forestier, care urcă pe lângă pârâul Șipoaiei.  

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190617 WA0020 1

Traseul intră după un timp prin pădure, unde veți observa turiști iubitori de adrenalină care coboară pe un sistem de tiroliene.

Am continuat apoi drumeția traversând peste bușteni pârâul și urcând pante abrupte.

Programul și tarifele

Noi, fără grabă și cu pauze dese de fotografiat, am avut nevoie de mai puțin de o oră până am ajuns la cabana de unde am cumpărat biletele pentru vizitarea canionului. Aici este amenajat un loc de popas, cu bănci și mese. De aici se pot cumpăra diverse ronțăieli și sucuri.

Taxa pentru vizitarea canionului este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Tot aici se achită și taxa pentru tiroliană, care în anul 2021 este de 100 lei pe toată lungimea traseului și de 70 lei pentru jumătate de traseu. De asemenea pentru copiii supravegheați de părinți, există varianta de folosire a tirolianei 30 de minute pentru tariful de 20 lei.

" În Masivul Piatra Mare din judeţul Braşov, se află tiroliana de la Canionul 7 Scări, care are o lungime totală de peste doi kilometri. Aceasta însă are nu mai puţin de 23 de trasee, cel mai lung fiind de 273 de metri." sursa punctul.ro

Tiroliana și Canionul Scări sunt deschise vizitatorilor toată săptămâna în intervalul orar 10-18. Programul de funcționare poate fi modificat în funcție de condițiile meteo.

Odată ajunși în dreptul intrării în canion, am fost instruiți cum trebuie să urcăm corect scările și ni s-a pus pe mână o brățară.

Temperatura în canion este cu 10-15 grade mai mică decât în afara lui.

Canionul 7 Scări

Denumirea acestuia datează din anii 1920 –1930, când parcurgerea canionului se făcea pe 7 Scări din lemn.

Defileul este spectaculos prin căderile celor 10 cascade săpate în calcare jurasice de pârâul 7 Scări care străbate canionul, acesta vărsându-se apoi în pârâul Șipoaie.  

Scările și pasarelele moderne sunt din metal zincat și au fost montate în anul 2013. Scările sunt 9 la număr, cu înălțimea cuprinsă între 2 și 15 metri. Pasarelele metalice nu alunecă chiar dacă sunt ude.

Pentru că scările sunt ude și există pericolul de alunecare a mâinilor dacă ne prindem de exteriorul scărilor, am fost sfătuiți să ne apucăm de fiecare treaptă în partea frontală. E cam nasoală treaba pentru că treptele sunt nu numai ude, dar și murdare de pe tălpile celor care au urcat... dar într-adevăr este mai sigur așa.  

Totul a decurs bine, cea mai grea încercare a fost urcarea scării cu numărul trei, care este și cea mai înaltă (de 15 metri), putând provoca probleme persoanelor cu rău de înălțime, mai ales dacă se uită în jos.

Traseul prin Canionul 7 Scări este uimitor, e fantastic, fascinant, ..., nu mai am cuvinte ca să-i descriu frumusețea și spectaculozitatea.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190617 123104

Hăuri, cascade, poduri suspendate la înălțime, ..., adrenalină și fericire! Trăiri unice care merită, după părerea mea efortul de a-l străbate.

 Canionul se parcurge în aproximativ 20 minute. Nu prea poți să te oprești pentru că încurci lumea, turiștii stau aliniați și așteaptă unul după altul ca să poată urca scările. Odată pornit pe traseu, nu te mai poți întoarce, este un drum care se desfășoară pe un singur sens.

După parcurgerea traseului prin canionul cu o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 58 metri, am urmat marcajul cu punct roșu – traseul de ocolire a Canionului 7 Scări, care ne informează că parcurgerea acestuia durează între 25 – 30 minute.

Ei, acum începe un alt fel de antrenament. Urcarea se face pe un versant abrupt neamenajat, printre rădăcinile copacilor. Nu este ușor, dar se poate parcurge.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190617 124927

Întreaga drumeție a durat aproximativ trei ore, cu multe pauze – de altfel vă și recomand să vă alocați timp suficient ca să vă bucurați de frumusețea naturii.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190617 123129

Recomandarea

Dacă vă place aventura în natură, vreți să simțiți un pic de adrenalină, dar mai ales să străbateți un canion de o frumusețe unică, vizitați Canionul 7 Scări și nu veți regreta.

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190617 113415

Date tehnice

Drumeție - parțial tip circuit

Diferența de nivel – aproximativ 400 metri

Distanța totală – aproximativ 10 km

Marcaje –  bandă galbenă, punct roșu

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

La Bisericuță 1322 metri – T8
17 septembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Am ales o drumeție spre vârful La Bisericuță - T8, traseu pe care l-am scurtat întorcându-ne prin același loc
Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni
16 aprilie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversați podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final după ce urcați un deal, observați cascada.
Cetatea Liteni
24 martie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 2 minute
După drumeția scurtă pe care am făcut-o prin Cheile Borzești, pentru că mai aveam suficient timp la dispoziție, ne-am hotărât să vizităm și Cetatea Liteni din județul Cluj...
Cheile și Cascada Șușara
23 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 2 minute
Accesul se face de la ieșirea din Sasca Montana înspre Cărbunari, unde pe partea stângă observăm un vagonet minier galben.
1 2 3 20

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram