ZIGZAG

PE HARTĂ

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

iunie 2019

Plimbarea spre Cascada 7 izvoare precum și posibilitatea de a bea din "cea mai pură apă din lume" conform legendelor, era deosebită. Această puritate este dobândită ca urmare a trecerii apei peste un zăcământ de argint sau printr-un câmp magnetic, nu se cunoaște exact. Oricum ar fi, ideea de a bea “apă vie” acum când apele devin din ce în ce mai contaminate, ne-a entuziasmat atât de tare încât am luat cu toții la noi recipiente ca să avem provizii și pentru mai târziu.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000407 01
Cascada 7 Izvoare

Traseul

Pentru a ajunge la Cascada 7 izvoare, am plecat dimineață spre Campingul Zănoaga, locul de pornire al drumeției, cu speranța că vom scăpa de ploile violente prognozate.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190616 093932

Mașinile se parchează fără taxă în apropierea râului Ialomița. Traversați podul și apoi înaintați spre Cheile Zănoagei. Intrarea în Cheile Zănoagei este semnalizată de un panou informativ. Pe un indicator scria că suntem în Rezervația Naturală Zănoaga – Lucăcilă.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190616 094233

Altitudinea la care sunt situate Cheile Zănoagei este de 1350 m, lungimea acestora este de 2km și sunt considerate “minunile Bucegilor”.

Nu veți întâlni niciun indicator spre Cascada 7 Izvoare, dar dacă urmați poteca marcată cu cruce albastră veți ajunge la destinație.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190616 095136

Noi am parcurs o distanță de 8,70 km într-un timp de 4 ore dus - întors, cu pauze incluse. Trebuie să precizez că ne-a prins o furtună violentă, cu fulgere și tunete, după ce am ajuns la cascadă și ne-am adăpostit sub acoperișul unei cabane părăsite de lângă lacul Scropoasa.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000324 01

O colegă a cronometrat parcurgerea traseului prin pădure și a fost surprinsă că l-am făcut la întoarcere în doar 40 de minute. Dar să știți că ritmul a fost unul alert, pentru că mai ploua mărunt și ne temeam să nu reînceapă furtuna pentru că se auzeau tunete.

Să descriu acum traseul. Am înaintat pe poteca din pădure, prin Chei, de-a lungul apei, printr-un peisaj superb și sălbatic. Am traversat primul pod de pe traseu, singurul care era intact, restul traversărilor le-am făcut pe bușteni răsturnați în apă sau pe pietre și chiar prin apă. Am întâlnit pe traseu persoane care au abandonat traseul când au observat lipsa podurilor. Poteca este solicitantă pentru ca se derulează într-o succesiune de urcări și coborâri, pietrele sunt alunecoase, trebuie în anumite locuri să traversați bolovani uriași, să vă ajutați cu tovarășii de drum, să treceți pe sub copacii căzuți de-a curmezișul pe potecă, chiar prin urzici, dar toate aceste situații dificile dau farmec drumețiilor.

De-a lungul potecii sunt panouri informative despre flora pe care o puteți recunoaște în Rezervația Naturală Cheile Zănoagei: Scorușul, Crinul de Pădure, Fagul, poate că sunt mai multe dar atâtea am observat și fotografiat eu.

Lacul Scropoasa

După parcurgerea traseului prin pădure, ajungeți la Lacul Scropoasa. Acesta este un lac de baraj artificial de culoarea smaraldului, înconjurat de brazi și fagi. Lacul a fost construit în anul 1929, acesta alimentând hidrocentrala de la Dobrești construită în anul 1936.

Lacul Scropoasa are o adâncime maximă de 15 metri, o lungime de 2,5 km și o suprafață de 5,7 ha.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190616 110112

Treceți podul peste baraj, de unde puteți admira esteticul Lac Scropoasa. De aici continuați drumeția, o luați pe un drum forestier pe partea stângă. În aproximativ 20 de minute ajungeți la Cascada 7 Izvoare.

Cascada 7 Izvoare

Aceasta este foarte frumoasă, spectaculoasă prin bogăția căderilor de apă din munte. Sunt 7 izvoare care țâșnesc din munte.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190616 112606

Am urcat prin pădure până la locul de unde izvorăște cascada și unde veți observa că sunt instalații de captare a apei.

Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190616 111013
Cascada 7 Izvoare

Merită efortul ca să urcați până la locul de unde izvorăște cea mai pură apă. Imaginea căderii apei în cascadă este spectaculoasă văzută și de sus în jos.

Concluzia mea este că o drumeție spre Cascada 7 izvoare, este una frumoasă, care se derulează prin pădure, cu câteva probe atletice pe traseu, care-l fac mai interesant și totodată memorabil iar căderile de apă ale Cascadei 7 Izvoare cu apa în jurul căreia s-au creat multe mituri mai mult sau mai puțin demonstrate, formează un peisaj superb.

articole asemănătoare

Vârful Berț și vârful Chișberț, traseu pe la minele de fier medievale de la Rimetea
12 martie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Localitatea Rimetea, care a fost populată încă din perioada romană (s-au găsit monezi romane din timpul împăraților Antoninus Pius si Maximinus Thrax - sursa Wikipedia)...
Pietrele Doamnei și Piatra Șoimului
22 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Pietrele Doamnei, a fost un obiectiv turistic mult râvnit de noi și în cele din urmă bifat, la începutul lunii august 2020. Locul ales pentru cazare a fost...
Circuitul Lacului Roșu
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Cu toate că am fost de foarte multe ori pe la Lacul Roșu, numai anul acesta de două ori, în trecere, cu scurte pauze de fotografii la lac, nu am […]
Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului,  Jud. Alba În căutarea peisajelor de toamnă, la început de noiembrie am hotărât că trebuie să surprindem […]
1 2 3 16

Comentarii

One comment on “Cascada 7 izvoare, Lacul Scropoasa și Cheile Zănoagei”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram