iunie 2019
Una dintre drumețiile planificate de acasă cu grupul de prieteni a fost cea spre Cascada Obârșia Ialomiței.
Am plecat de dimineață cu mașinile până la Hotel Peștera, unde le-am lăsat într-o parcare amenajată, gratuită, jos, lângă stradă.
De acolo se merge pe jos, în partea de început pe sub telecabina Babele, urmând marcajul spre Cabana Omu.
Traseul este marcat cu bandă albastră și este ușor de parcurs.
Noi am parcurs o distanță de 9,53 km în timpul de 3 ore si 20 de minute, dus întors, cu pauze incluse. Am urcat într-un ritm lejer și am coborât în grabă mare pentru că a început să tune și să fulgere. Am avut noroc că am scăpat de furtună, a plouat în schimb foarte tare mai jos, la lacul Bolboci.
În grup au fost 13 copii care au stat în fruntea plutonului, cel mai mic avea doar 7 ani. Așadar nu este greu deloc să vă aventurați pe potecile minunate ale Munților Bucegi, prin Valea Obârșiei Ialomiței spre spectaculoasa Cascadă Obârșia Ialomiței.
Traseul se desfășoară de-a lungul Văii Ialomiței. Poteca merge în paralel cu râul Ialomița pe un traseu de o frumusețe deosebită, traversând o pajiște verde presărată cu flori multicolore.
În apropierea cascadei poteca trece printre blocuri de stânci și bolăvănișuri, munți cu forme interesante, Mecetul Turcesc, care zgârie cerul. Pâlcuri de zăpadă care acoperă din loc în loc peisajul, ornează muntele îmbrăcat în ținuta de sărbătoare cu care te poftește spre cascadă.
Florile galbene, roz (iarba roșie), albe, albastre (gențiana), mov, printre jepii de un verde crud, se aștern la picioarele călătorilor. E ca în Rai, au spus mulți din grupul nostru... e atât de frumos încât ne-am oprit de multe ori ca să admirăm peisajul fascinant, să-l fixăm bine în memorie și să ne bucurăm sufletul.
După un timp urcarea se face cu imaginea cascadei la orizont. Ai impresia că e foarte aproape, dar mai durează cam o oră până ajungeți la baza ei.
Având o cădere de 100 metri zgomotul produs de aceasta se aude de la distanță mare. Aceasta cade în trepte, formând alte mini cascade. Cascada Obârșia Ialomiței este cea mai înaltă din Carpații Meridionali.
Dacă chiar înainte de a ajunge la baza cascadei ocoliți pe partea stângă, stânca uriașă unde este marcajul cu bandă albastră pe partea dreaptă, adică vă abateți de la traseu, veți descoperi o altă cascadă care provine de la râul pe care trebuie să-l traversați pentru a ajunge la Casacada Obârșia Ialomiței, care trece perpendicular pe căderea acesteia.
Concluzia
Acesta a fost unul dintre cele mai frumoase trasee pe care l-am făcut până în prezent, este spectaculos, cu o distanță scurtă și ușor de parcurs.
Noi am mai parcurs acest traseu în drum spre Vârful Omu, fiind mult mai pitoresc comparativ cu traseul pe la Babele. Tot aici am văzut și foarte multe capre negre cocoțate pe stânci.
Recomand din suflet acest traseu prin Valea Obârșiei Ialomiței, pentru relaxare și energia pozitivă care vă va cuprinde întrega ființă.
[…] ce am terminat drumeția până la Cascada Obârșia Ialomiței, mai repede decât voiam, alungați fiind de tunete și fulgere, am hotărât să intrăm în […]
[…] 2019, dedicate cascadelor, în care am urcat și foarte multe scări, în vizitele noastre la Cascada Obârșia Ialomiței, Cascada 7 Izvoare, Peștera Ialomiței și Canionul Șapte […]