octombrie 2022
Înainte să mergem la Peștera Porțile Bihorului, am fost la Cascada Pătrăhăițești, denumită și Buciniș după numele râului pe care s-a format.
Accesul se face de pe DN75, din direcția Arieșeni – Vârtop, de unde am luat-o pe un drum forestier la stânga pe Valea Cepelor până la o bifurcație, de unde spre dreapta drumul ne duce pe Vârful Bihor, iar spre stânga spre satul Pătrăhăițești (2,5 km), respectiv spre cascada cu același nume.
De aici am mai mers cu mașina aproximativ un kilometru, dar culorile pădurii ne-au convins să parcăm mașina pe marginea drumului și să ne continuăm drumul pe jos.
Această porțiune din traseu se desfășoară prin pădure, pe un drum pietruit, marcajul de urmat fiind cel cu punct roșu.
În curând intrăm în sat, unde sunt câteva pensiuni, două muzee etnografice și ateliere unde meșterii populari confecționează tulnice, ciubere și alte obiecte de artizanat.
Din sat până la cascadă mai sunt aproximativ 1,5 km, traseul traversează terenurile oamenilor, împrejmuite cu garduri și portițe de lemn, pentru ca mai apoi poteca să urce prin pădure.
La scurt timp ajungem la Cascada Pătrăhăițești, care are o cădere în două trepte și o înălțime de aproximativ 14 metri.
Deși am văzut cascade mult mai spectaculoase decât Cascada Pătrăhăițești, plimbarea până la aceasta, are un farmec aparte, care mi-a amintit de vacanțele petrecute la țară, la bunici și merită inclusă pe lista de obiective dacă vă aflați în zonă.
Traseul poate fi parcurs de oricine, este unul scurt și ușor, iar o parte din el poate fi parcurs cu mașina (până în satul Pătrăhăițești).
Călătorii plăcute!