ZIGZAG

PE HARTĂ

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni

Timp citire articol: 3 minute

septembrie 2018

O cascadă deosebit de frumoasă este Cascada Pișoaia Vidrii din Apuseni, cu un nume asemănător celei vizitate în Masivul Călimani: Casacada Pișoiului/Cofu sau popular Chișătoare... în aceeași lună a lui Răpciune (septembrie) 2018. Cam ciudate denumirile cascadelor, cred că meritau niște nume cu rezonanțe mai plăcute, mai ales că ambele se desfășoară într-un cadru natural unic.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180908 111535
Cascada Pișoaia

În comuna Vidra, sat Nemeși, județul Alba, se află rezervația peisagistică în care veți descoperi două obiective turistice aflate la mică distanță între ele, cam 500 metri. Acestea sunt semnalizate cu indicatoare și panouri la șoseaua națională DN75.

Cele două obiective sunt: Cascada Pișoaia și Dealul cu melci

Cascada Pișoaia

Acces

De la șoseaua principală trebuie să virați stânga sau dreapta, depinde de unde veniți, ca să treceți peste un pod betonat peste râul Arieșul Mic.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20180908 110321

 La drumul principal veți observa indicatoare spre cascadă, dar și un panou informativ cu date despre aceasta, traduse și în limbile engleză și franceză. Pe o bucată de lemn scrie că este o parcare la o distanță de peste 200m. de la șosea, în direcția cascadei.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20180908 114133

Continuați apoi încet drumul cu mașina pe ulițele înguste ale satului, unde din loc în loc apar indicatoare care vă ghidează spre cascadă, mai exact spre parcarea largă, unde trebuie să lăsați mașina.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20180908 111142

După ce ați lăsat mașina, începeți deplasarea pe jos, spre cascada Pișoaia, pe un drum de țară, cu pământ și pietre, în ascensiune. Traseul este ușor, marcat cu un cerc roșu.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20180908 110754

Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversând câteva podețe.  Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final, după ce urcați un deal, observați cascada.

Cascada

La orizont vă apare un perete stâncos înalt, pe care cresc brazi și din vârful căruia se revarsă în mai multe șuvițe de apă, pârâul Slatina.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180908 111209
Cascada Pișoaia

Debitul acesteia nu era mare, dar cadrul de desfășurare al căderii de apă este unul spectaculos, realizându-se în două trepte puternic contrastante cromatic, prima dată cascada trece peste un perete calcaros iar a doua cădere este printr-o vegetație de un verde intens. Până ne-am învârtit pe acolo, am fotografiat și admirat peisajul, a început să plouă mărunt. Ne-am cam murdărit pentru că se stă pe pământul umezit.

Întreg peisajul este de o frumusețe specială, începând cu căderea de la aproximativ 20 de metri a apei pe peretele vertical din calcare cristaline, la baza căruia se formează un prag și terminând cu apa care își continuă căderea în mai multe mini cascade.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180908 111330
Cascada Pișoaia

Mie mi-au plăcut foarte mult mini cascadele care se formează ulterior căderii abrupte de apă. După ce se odihnește un pic pe partea plană de la bază, apa trece peste stâncile îmbrăcate în mușchiul de un verde crud, în mai multe trepte și trece pe sub un pod. Pe lângă mușchi, stâncile sunt acoperite de iederă și de mici arbuști.

Pitorescul peisajului vă va rămâne în memorie.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180908 112146 1

Recomandarea

Cascada nu este foarte spectaculoasă din punct de vedere al debitului de apă, dar este frumoasă prin modul în care se desfășoară în căderea ei. Dacă sunteți în zonă merită să treceți să o vizitați.

Dealul cu melci

Un localnic ne-a spus că ceea ce vedem la șosea este totul, că nu are rost să mai intrăm în noroi, așa că ne-am uitat atent la urmele de cochilii din stâncile de pe marginea drumului. Este foarte interesantă imaginea cu cercuri de diferite mărimi încrustate în stâncă.

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20180908 114527
Dealul cu melci
Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20180908 114210

Dealul cu melci este unul dintre cele mai mari puncte fosilifere din țară, așa ne informează panoul de pe marginea drumului. Acesta este dovada că în urmă cu 50-80 milioane de ani, aici era o mare caldă.

Puteți vedea în fotografiile postate de mine cum arată și hotărâți dacă vizitați acest obiectiv.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Muzeul Astra din Sibiu, plimbare pe biciclete
22 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
O lume arhaică, estetic creată la Muzeul Astra, un loc magic dincolo de lumea agitată, vă va ajuta să gustați din calmul vremurilor de demult, departe de obsesia cotidiană pentru tehnologie...
Lacul Sorapis, Dolomiți
22 septembrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Traseul spre Lacul Sorapis a fost ultimul pe care l-am parcurs în Italia și alături de drumețiile de la Cinque Torri, Tre Cime di Lavaredo și de la Lacul Braies, ne-au fermecat și ne-au convins că Munții Dolomiți sunt cei mai frumoși și spectaculoși pe care i-am văzut până acum.
Drumeție pe versantul drept al Cheilor Vălișoarei
6 februarie 2021
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
06.02.2021 O drumeție scurtă, cu imaginile spectaculoase ale versanților abrupți din rezervația naturală Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) din Munții Trascăului, a fost o idee potrivită […]
Vârful Iezerul Caprei, 2417 metri și Lacul Capra
30 august 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Vârful Iezerul Caprei 2417 metri se află la mică distanță de Lacul Capra, iar urcarea din Șaua Caprei pe traseul marcat cu bandă roșie nu durează mai mult de 15 minute.
1 2 3 43

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram