septembrie 2018
O cascadă deosebit de frumoasă este Cascada Pișoaia Vidrii din Apuseni, cu un nume asemănător celei vizitate în Masivul Călimani: Casacada Pișoiului/Cofu sau popular Chișătoare... în aceeași lună a lui Răpciune (septembrie) 2018. Cam ciudate denumirile cascadelor, cred că meritau niște nume cu rezonanțe mai plăcute, mai ales că ambele se desfășoară într-un cadru natural unic.
În comuna Vidra, sat Nemeși, județul Alba, se află rezervația peisagistică în care veți descoperi două obiective turistice aflate la mică distanță între ele, cam 500 metri. Acestea sunt semnalizate cu indicatoare și panouri la șoseaua națională DN75.
Cele două obiective sunt: Cascada Pișoaia și Dealul cu melci
Cascada Pișoaia
Acces
De la șoseaua principală trebuie să virați stânga sau dreapta, depinde de unde veniți, ca să treceți peste un pod betonat peste râul Arieșul Mic.
La drumul principal veți observa indicatoare spre cascadă, dar și un panou informativ cu date despre aceasta, traduse și în limbile engleză și franceză. Pe o bucată de lemn scrie că este o parcare la o distanță de peste 200m. de la șosea, în direcția cascadei.
Continuați apoi încet drumul cu mașina pe ulițele înguste ale satului, unde din loc în loc apar indicatoare care vă ghidează spre cascadă, mai exact spre parcarea largă, unde trebuie să lăsați mașina.
După ce ați lăsat mașina, începeți deplasarea pe jos, spre cascada Pișoaia, pe un drum de țară, cu pământ și pietre, în ascensiune. Traseul este ușor, marcat cu un cerc roșu.
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversând câteva podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final, după ce urcați un deal, observați cascada.
Cascada
La orizont vă apare un perete stâncos înalt, pe care cresc brazi și din vârful căruia se revarsă în mai multe șuvițe de apă, pârâul Slatina.
Debitul acesteia nu era mare, dar cadrul de desfășurare al căderii de apă este unul spectaculos, realizându-se în două trepte puternic contrastante cromatic, prima dată cascada trece peste un perete calcaros iar a doua cădere este printr-o vegetație de un verde intens. Până ne-am învârtit pe acolo, am fotografiat și admirat peisajul, a început să plouă mărunt. Ne-am cam murdărit pentru că se stă pe pământul umezit.
Întreg peisajul este de o frumusețe specială, începând cu căderea de la aproximativ 20 de metri a apei pe peretele vertical din calcare cristaline, la baza căruia se formează un prag și terminând cu apa care își continuă căderea în mai multe mini cascade.
Mie mi-au plăcut foarte mult mini cascadele care se formează ulterior căderii abrupte de apă. După ce se odihnește un pic pe partea plană de la bază, apa trece peste stâncile îmbrăcate în mușchiul de un verde crud, în mai multe trepte și trece pe sub un pod. Pe lângă mușchi, stâncile sunt acoperite de iederă și de mici arbuști.
Pitorescul peisajului vă va rămâne în memorie.
Recomandarea
Cascada nu este foarte spectaculoasă din punct de vedere al debitului de apă, dar este frumoasă prin modul în care se desfășoară în căderea ei. Dacă sunteți în zonă merită să treceți să o vizitați.
Dealul cu melci
Un localnic ne-a spus că ceea ce vedem la șosea este totul, că nu are rost să mai intrăm în noroi, așa că ne-am uitat atent la urmele de cochilii din stâncile de pe marginea drumului. Este foarte interesantă imaginea cu cercuri de diferite mărimi încrustate în stâncă.
Dealul cu melci este unul dintre cele mai mari puncte fosilifere din țară, așa ne informează panoul de pe marginea drumului. Acesta este dovada că în urmă cu 50-80 milioane de ani, aici era o mare caldă.
Puteți vedea în fotografiile postate de mine cum arată și hotărâți dacă vizitați acest obiectiv.
Călătorii plăcute!