ZIGZAG

PE HARTĂ

Cascada Pruncea (Cașoca)

Timp citire articol: 2 minute
Articol publicat in: / /

noiembrie 2021

            În lista noastră de obiective de vizitat în județul Buzău, pe lângă așezările rupestre din Țara Luanei, trovanți și vulcanii noroioși, am inclus și Cascada Pruncea, numită și Cașoca după denumirea râului pe care aceasta s-a format.

Cascada Pruncea (Cașoca) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211127 132814 01
Cascada Pruncea (Cașoca)

Așa că, în drumul nostru spre Gura Teghii unde aveam rezervată cazarea la Casa de Vacanță Neagu, după ce am trecut de Lacul Siriu, la baza barajului, imediat după ce intrați în localitatea Lunca Jariștei, un indicator vă anunță ca trebuie să mergeți spre stânga aproximativ 5 km până la Cascada Pruncea.

Cascada Pruncea (Cașoca) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211127 132002 01
Cascada Pruncea

            Traseul până la cascadă se face pe un drum forestier, pietruit, dar care este în stare bună, putând fi abordat fără probleme și de mașini cu garda joasă. Din locul unde se lasă mașina sunt circa 200 de metri de mers pe jos până la cascadă, fapt pentru care aceasta poate fi ușor vizitată și de persoanele sedentare.

            Accesul este ușurat de o scară iar înainte de a ajunge la cascadă sunt amplasate căteva bănci, mese de lemn și coșuri de gunoi. Locul este foarte bine amenajat și întreținut, dar cu toate acestea, din păcate sunt mulți turiști care lasă gunoaie în urma lor.

            Odată ajunși la Cascada Pruncea am rămas impresionați de frumusețea ei – deși nu este foarte înaltă (6 – 7 metri), debitul ei, zgomotul apei, culoarea verzuie a râului Cașoca și a ochiului de apă de la baza acesteia, stâncile spectaculoase care o înconjoară, ne-au făcut să exclamăm că este una dintre cele mai frumoase cascade din România.

Cascada Pruncea (Cașoca) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211127 132631 01
Cascada Pruncea

Am avut norocul de a fi singuri câteva minute bune în zonă, să ne putem bucura doar de sunetul cascadei și a apei care se revarsă peste pietre și să o putem fotografia liniștiți din toate unghiurile.

Cascada Pruncea (Cașoca) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211127 132052 01

Conform legendelor, deschizătura din peretele stâng al cascadei era folosită acum 200 de ani drept ascunzătoare de către haiducul Negoiță Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Potrivit acestora, prada luată de la boieri era ascunsă în această peșteră de la Cascada Pruncea, fiind împărțită cu tovarășii de haiducie.

Cascada Pruncea (Cașoca) - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211127 132435 01

Așadar, tuturor celor care iubesc natura, stâncile și căderile de apă le recomand să viziteze Cascada Pruncea (Cașoca) de la baza Masivului Podu Calului, accesul spre ea fiind foarte ușor.

  Călătorii plăcute!    

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră de la Cascada Pruncea (Cașoca):

articole asemănătoare

Obiective turistice din Băile Olănești
3 februarie 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 6 minute
Noi am mai fost la Băile Olănești acum 14 ani și mi-au rămas în amintire plimbările lungi pe Aleea Izvoarelor
Peștera Unguru Mare și Peștera Unguru Mic
17 martie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Apoi, ghidați de panourile de pe marginea drumului am ajuns la Peștera Unguru Mare, vis-à-vis de care este un camping.
La Găvane
3 martie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Am coborât iar La Găvane seduși de numeroasele piscine naturale alimentate de mini cascadele care cădeau de pe diverse scobituri, unele ca niște tobogane.
Buncărul din Ilva Mică
18 aprilie 2021
-
5 comentarii
Timp citire: 6 minute
Descoperim un tunel subteran cu pereți din beton foarte grosi, cu multe ramificații și guri de ieșire, din loc în loc fiind construite camere pentru soldați, provizii și armament.
1 2 3 44

Comentarii

One comment on “Cascada Pruncea (Cașoca)”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram