octombrie 2021
În ultimul weekend din luna octombrie, ne-am propus să ajungem pe Vârful Vlădeasa, să vizităm și celelalte obiective din zonă, chiar dacă le mai văzuserăm și cu alte ocazii. Așa că, a doua zi, după drumeția pe Vârful Vlădeasa, aveam programate vizite la Cascada Vălul Miresei, la Arborele Sequoia din Apuseni și la Cetatea Bologa.
Cascada Vălul Miresei, numită și Răchițele se află în Munții Apuseni, la poalele masivului Vlădeasa. Din centrul orașului Huedin, se merge spre satul Răchițele unde veți observa un indicator care vă îndrumă să virați la dreapta spre cascada Vălul Miresei, până la care mai sunt 5 kilometri.
Mașina se poate parca înainte de terminarea asfaltului, după care începe un drum forestier, unde este amplasat un indicator care ne avertizează că accesul cu vehicule motorizate este interzis.
Ne aflăm în Parcul Natural Apuseni și urmează să facem o drumeție scurtă și ușoară de aproximativ un kilometru până la Cascada Vălul Miresei pe un drum forestier. Nu se percepe taxă de parcare și nici de vizitare a cascadei.
Drumul forestier care trece prin cheile Văii Stanciului, este unul în pantă ascendentă ușoară, pe care noi, de data acesta, l-am admirat îmbrăcat în cele mai colorate veșminte.
Sufletul se încarcă cu o energie pozitivă mare, chiar încă înainte de a ajunge la cascada Vălul Miresei, pentru că nu știi unde să privești ca să nu-ți scape cumva culorile interesante ale unor frunze, culorile schimbătoare ale apei pârâului, formele spectaculoase ale pereților albi-cenușii ai cheilor. În plimbarea spre cascadă, vă puteți bucura de sunetul râului de munte, de căderile de apă de pe cursul acestuia sub forma unor mini-cascade, de peisajul minunat al munților Vlădesei.
De pe un panou informativ asezat la șosea, aflăm următoarele: "Cascada Vălul Miresei este formată din trei trepte succesive: de 5m, 8m, și 34m. Aceasta are la bază o marmită ovală adâncă, cu diametrul de 5m, care împrăștie apa sub formă de voal. "
Cascada este situată la altitudinea de aproximativ 1000 m.
De pe drumul forestier se observă doar o parte din cascadă. Ca să o admirați în toată splendoarea ei, trebuie să traversați o punte din lemn așezată peste râu, la baza cascadei. De acolo o veți vedea în întregime. Este foarte frumoasă! Contrastul este mare, cascada este ca un voal alb de mireasă, care se revarsă în falduri pe muntele stâncos.
Conform legendelor, numele cascadei vine de la faptul că mai demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă și astfel s-a format cascada.
Un pic mai jos de baza cascadei este un foișor încăpător din lemn.
În parcare sunt panouri care ne informează că de acolo se poate urca la Vf. Lespezi ~1 ora și la Pietrele Albe ~ 2h și 45 min.
Vă recomand să vizitați aceasta cascadă frumoasă din Parcul Natural Apuseni, accesul spre ea este ușor, fiind o ieșire potrivită și pentru cei mici.
Călătorii plăcute!
[…] imagine minunată care i-a atras denumirea de: Mireasa cea Mică din Apuseni, cealaltă cascadă Vălul Miresei, fiind mireasa cea mare din Răchițele, care are o cădere de apă de peste 30 […]