ZIGZAG

PE HARTĂ

Cascada Vălul Miresei din Răchițele

Timp citire articol: 3 minute

octombrie 2021

            În ultimul weekend din luna octombrie, ne-am propus să ajungem pe Vârful Vlădeasa, să vizităm și celelalte obiective din zonă, chiar dacă le mai văzuserăm și cu alte ocazii. Așa că, a doua zi, după drumeția pe Vârful Vlădeasa, aveam programate vizite la Cascada Vălul Miresei, la Arborele Sequoia din Apuseni și la Cetatea Bologa.

Cascada Vălul Miresei
Cascada Vălul Miresei

            Cascada Vălul Miresei, numită și Răchițele se află în Munții Apuseni, la poalele masivului Vlădeasa. Din centrul orașului Huedin, se merge spre satul Răchițele unde veți observa un indicator care vă îndrumă să virați la dreapta spre cascada Vălul Miresei, până la care mai sunt 5 kilometri.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211031 093340 01
Drumul forestier spre Cascada Vălul Miresei

            Mașina se poate parca înainte de terminarea asfaltului, după care începe un drum forestier, unde este amplasat un indicator care ne avertizează că accesul cu vehicule motorizate este interzis.

            Ne aflăm în Parcul Natural Apuseni și urmează să facem o drumeție scurtă și ușoară de aproximativ un kilometru până la Cascada Vălul Miresei pe un drum forestier. Nu se percepe taxă de parcare și nici de vizitare a cascadei.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211031 091719 01
Drumul forestier spre cascadă

            Drumul forestier care trece prin cheile Văii Stanciului, este unul în pantă ascendentă ușoară, pe care noi, de data acesta, l-am admirat îmbrăcat în cele mai colorate veșminte.

            Sufletul se încarcă cu o energie pozitivă mare, chiar încă înainte de a ajunge la cascada Vălul Miresei, pentru că nu știi unde să privești ca să nu-ți scape cumva culorile interesante ale unor frunze, culorile schimbătoare ale apei pârâului, formele spectaculoase ale pereților albi-cenușii ai cheilor. În plimbarea spre cascadă, vă puteți bucura de sunetul râului de munte, de căderile de apă de pe cursul acestuia sub forma unor mini-cascade, de peisajul minunat al munților Vlădesei.

            De pe un panou informativ asezat la șosea, aflăm următoarele: "Cascada Vălul Miresei este formată din trei trepte succesive: de 5m, 8m, și 34m. Aceasta are la bază o marmită ovală adâncă, cu diametrul de 5m, care împrăștie apa sub formă de voal. "

            Cascada este situată la altitudinea de aproximativ 1000 m.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211031 092722 01
Cascada Vălul Miresei

            De pe drumul forestier se observă doar o parte din cascadă. Ca să o admirați în toată splendoarea ei, trebuie să traversați o punte din lemn așezată peste râu, la baza cascadei. De acolo o veți vedea în întregime. Este foarte frumoasă! Contrastul este mare, cascada este ca un voal alb de mireasă, care se revarsă în falduri pe muntele stâncos.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 253985940 252839320199103 8408986997979300589 n
Cascada Vălul Miresei

            Conform legendelor, numele cascadei vine de la faptul că mai demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă și astfel s-a format cascada.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211031 092717 01
Cascada Vălul Miresei

            Un pic mai jos de baza cascadei este un foișor încăpător din lemn.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211031 093315 01

            În parcare sunt panouri care ne informează că de acolo se poate urca la Vf. Lespezi ~1 ora și la Pietrele Albe ~ 2h și 45 min.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 255061019 873298520041458 4304704823945364122 n

            Vă recomand să vizitați aceasta cascadă frumoasă din Parcul Natural Apuseni, accesul spre ea este ușor, fiind o ieșire potrivită și pentru cei mici.

              Călătorii plăcute!    

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră de la Cascada Vălul Miresei

articole asemănătoare

Cinque Torri, Dolomiți
6 septembrie 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
Dacă ajungeți în Dolomiți, Cinque Torri (Cinci Turnuri) este un obiectiv emblematic pe care nu ar trebui să îl ratați, iar noi, chiar dacă l-am văzut o dată, sperăm să ne reîntoarcem cândva acolo.
Cascada Pătrăhăițești
21 noiembrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 2 minute
La scurt timp ajungem la Cascada Pătrăhăițești, care are o cădere în două trepte și o înălțime de aproximativ 14 metri.
Păstrăv gustos la Hanul Pescăresc din Câmpu Cetății
26 aprilie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 2 minute
Vă recomand Hanul Pescăresc de la Câmpu Cetății, un loc etalon la noi în județul Mureș și nu numai, pentru preparatele din păstrăv.
Trasee ușoare de iarnă spre Piatra Secuiului, 1129 metri
15 decembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Pentru că în această perioadă a anului, iarna, am întâlnit pe Piatra Secuiului mai multe persoane care ne întrebau pe unde să coboare în siguranță de pe munte, m-am hotărât să scriu mai jos două variante ușoare (atât pe urcare cât și pe coborâre).
1 2 3 45

Comentarii

One comment on “Cascada Vălul Miresei din Răchițele”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram