octombrie 2022
Cascada Vârciorog din comuna Arieșeni a fost unul dintre obiectivele turistice aflate în lista propusă a fi vizitate în proximitatea localității Vârtop, unde am fost cazați câteva zile în vacanța școlară din luna octombrie.
Accesul la Cascada Vârciorog localizată în nord-vestul județului Alba, se face direct de la DN75 pe ruta Câmpeni – Ștei - Arieșeni.
La șosea observați un panou informativ mare cu Cascada Vârciorog, pe lângă care este o intrare imediată pe un drum forestier și o parcare privată, unde vă puteți lăsa mașina pentru suma de 5 lei.
Tot acolo veți observa un indicator cu accesul interzis pentru autovehicule (cu excepția riveranilor) pe drumul forestier care urcă spre Cascada Vârciorog.
Din acest punct aveți două variante pentru a parcurge cei 5 kilometri până la cascadă, și anume: cu trăsurile trase de cai sau mașinile de teren ale localnicilor aflate lângă parcare sau pe jos.
Noi am urcat pe jos, acompaniați de susurul pârâului Vârciorog, printr-o pădure de conifere, traversând de mai multe ori pârâul care trece peste traseul nostru marcat cu punct galben.
E bine să aveți încălțăminte impermeabilă, pentru că veți fi nevoiți să treceți și peste bolovanii aflați în apă, pârâul schimbându-și poziția de pe partea dreaptă pe cea stângă după primul kilometru, și tot așa încă de câteva ori.
În unele porțiuni, traseul nostru este plin de noroi, pentru că apele care se scurg de pe munte își fac cursul pe mijlocul drumului.
Aproximativ patru kilometri traseul este unul ușor care se desfășoară pe un drum forestier, până se ajunge la o intersecție unde aveți opțiunea de a o lua pe partea stângă traversând un pod sau să mergeți drept înainte. De aici mai sunt aproximativ 500 de metri până la Cascada Vârciorog.
De la această intersecție, Dan a luat-o pe partea stângă unde se vedea că urmează o urcare, iar eu cu Andrei am considerat că dacă mergem înainte pe lângă pârâu, traseul este mai scurt și mai ușor.
Marcajul cu punct galben continuă pe lângă apă și pe bolovanii din apă, pe care a trebuit să ne cățărăm de câteva ori pentru că malul dispare, acesta fiind acoperit de pietriș.
După ce trecem de muntele de pietriș, pădurea reapare cu un peisaj însoțit de mai multe căderi frumoase de apă sub forma unor mini-cascade gălăgioase.
De aici, în scurt timp ajungem la Cascada Vârciorog care cade cu putere de la înălțimea de 15 metri, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare.
Cascada cade ca un voal care se revarsă la bază peste piatra închisă la culoare, imagine minunată care i-a atras denumirea de: Mireasa cea Mică din Apuseni, cealaltă cascadă Vălul Miresei, fiind mireasa cea mare din Răchițele, care are o cădere de apă de peste 30 metri.
După ce am admirat-o și fotografiat-o, am trecut pe partea cealaltă a pârâului, întorcându-ne toată familia pe drumul pe care a urcat Dan la cascadă.
Am observat că varianta aceasta pe care am coborât, chiar dacă este cu un urcuș abrupt la începutul ei, este mai ușoară decât varianta prin apă pe bolovani și pe la cariera de piatră.
Traseul este unul ușor și plăcut, iar Cascada Vârciorog este frumoasă și merită să o vizitați dacă sunteți în zonă. În aceeași zi, noi am mai vizitat Groapa Ruginoasa, Peștera Scărișoara și Peștera lui Ionele, toate fiind la distanță scurtă una de alta.
Călătorii plăcute!
Date tehnice:
Distanța totală – aproximativ 9 km;
Durată – 2 ore ;
Dificultate traseu – ușor;
Marcaje – punct galben;
Accesul – comuna Arieșeni, sat Izlaz, județul Alba.