ZIGZAG

PE HARTĂ

Cascada Vârciorog

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

octombrie 2022

Cascada Vârciorog din comuna Arieșeni a fost unul dintre obiectivele turistice aflate în lista propusă a fi vizitate în proximitatea localității Vârtop, unde am fost cazați câteva zile în vacanța școlară din luna octombrie.

Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog

Accesul la Cascada Vârciorog localizată în nord-vestul județului Alba, se face direct de la DN75 pe ruta Câmpeni – Ștei - Arieșeni.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0794

La șosea observați un panou informativ mare cu Cascada Vârciorog, pe lângă care este o intrare imediată pe un drum forestier și o parcare privată, unde vă puteți lăsa mașina pentru suma de 5 lei.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 141058

Tot acolo veți observa un indicator cu accesul interzis pentru autovehicule (cu excepția riveranilor) pe drumul forestier care urcă spre Cascada Vârciorog.

Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog

Din acest punct aveți două variante pentru a parcurge cei 5 kilometri până la cascadă, și anume: cu trăsurile trase de cai sau mașinile de teren ale localnicilor aflate lângă parcare sau pe jos.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 132745
Marcajul punct galben spre Cascada Vârciorog

Noi am urcat pe jos, acompaniați de susurul pârâului Vârciorog, printr-o pădure de conifere, traversând de mai multe ori pârâul care trece peste traseul nostru marcat cu punct galben.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 134558

        E bine să aveți încălțăminte impermeabilă, pentru că veți fi nevoiți să treceți și peste bolovanii aflați în apă, pârâul schimbându-și poziția de pe partea dreaptă pe cea stângă după primul kilometru, și tot așa încă de câteva ori.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0774

În unele porțiuni, traseul nostru este plin de noroi, pentru că apele care se scurg de pe munte își fac cursul pe mijlocul drumului.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0775

Aproximativ patru kilometri traseul este unul ușor care se desfășoară pe un drum forestier, până se ajunge la o intersecție unde aveți opțiunea de a o lua pe partea stângă traversând un pod sau să mergeți drept înainte. De aici mai sunt aproximativ 500 de metri până la Cascada Vârciorog.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0813

De la această intersecție, Dan a luat-o pe partea stângă unde se vedea că urmează o urcare, iar eu cu Andrei am considerat că dacă mergem înainte pe lângă pârâu, traseul este mai scurt și mai ușor.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 133705

Marcajul cu punct galben continuă pe lângă apă și pe bolovanii din apă, pe care a trebuit să ne cățărăm de câteva ori pentru că malul dispare, acesta fiind acoperit de pietriș.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 133801

După ce trecem de muntele de pietriș, pădurea reapare cu un peisaj însoțit de mai multe căderi frumoase de apă sub forma unor mini-cascade gălăgioase.

Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog

De aici, în scurt timp ajungem la Cascada Vârciorog care cade cu putere de la înălțimea de 15 metri, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare.

Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog

Cascada cade ca un voal care se revarsă la bază peste piatra închisă la culoare, imagine minunată care i-a atras denumirea de: Mireasa cea Mică din Apuseni, cealaltă cascadă Vălul Miresei, fiind mireasa cea mare din Răchițele, care are o cădere de apă de peste 30 metri.

Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0793

După ce am admirat-o și fotografiat-o, am trecut pe partea cealaltă a pârâului, întorcându-ne toată familia pe drumul pe care a urcat Dan la cascadă.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 135419

Am observat că varianta aceasta pe care am coborât, chiar dacă este cu un urcuș abrupt la începutul ei, este mai ușoară decât varianta prin apă pe bolovani și pe la cariera de piatră.

Cascada Vârciorog - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20221027 134720

Traseul este unul ușor și plăcut, iar Cascada Vârciorog este frumoasă și merită să o vizitați dacă sunteți în zonă. În aceeași zi, noi am mai vizitat Groapa Ruginoasa, Peștera Scărișoara și Peștera lui Ionele, toate fiind la distanță scurtă una de alta.

Călătorii plăcute!

Date tehnice:

Cascada Vârciorog

Distanța totală – aproximativ 9 km;

Durată – 2 ore ;

Dificultate traseu – ușor;

Marcaje – punct galben;

Accesul – comuna Arieșeni, sat Izlaz, județul Alba.

articole asemănătoare

Cheile Vălișoarei – circuitul cheilor
7 martie 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
De aici am coborât pe lângă Castelul Templul Cavalerilor, și am traversat Cheile Vălișoarei pe șosea.
Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni
16 aprilie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversați podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final după ce urcați un deal, observați cascada.
Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră
23 februarie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Cătunul Casa de Piatră din comuna Gârda de Sus, județul Alba, cu toate că nu se întinde pe o suprafață vastă, ne poate oferii spre vizitare foarte multe frumuseți create de natură, printre care Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică, Peștera Ghețarul de la Vârtop, obiective turistice care atrag numeroși turiști.
Cascada Lotrișor
27 ianuarie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 2 minute
Plimbarea spre Cascada Lotrișor este una plăcută, ușoară, traseul fiind presărat cu panouri informative foarte interesante despre fauna și flora din zonă
1 2 3 18

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram