Să dorm într-un castel medieval ca prințesele poate fi o dorință rămasă în așteptare din vremea copilăriei când poveștile nu aveau niciun motiv să nu se concretizeze.
În anul 2019 am văzut pentru prima dată fotografia cu Castelul Templul Cavalerilor amplasat deosebit de estetic în Cheile Vălișoarei, locație despre care nu știam nimic la data respectivă.
Urcarea spre Castel se face pe un drum scurt și neasfaltat, iar mașinile pot fi parcate lângă castel sau de-a lungul drumului.
Astfel, în luna februarie am ajuns să dormim, eu cu Dan, la Castelul Templul Cavalerilor, un castel care este răcoros, combinația dintre piatră și lemn, cu decoruri specifice acelei epoci, conferindu-i un aer medieval.
Eram fascinată ce ceea ce vedeam, entuziasmată, chiar mi se împlinește și dorința de a dormi la Castel...
Construcția Castelului este masivă, din piatră, cu creneluri și ferestre mici adâncite în zidurile groase, cu turnuri, coridor sau balcon exterior și cu mansardă sau doar pod cu geamuri în formă triunghiulară. La intrarea în Castel sunt două tunuri.
În fața hotelului este o terasă mare, construită pe un stabiliment supradimensionat din piatră, în ton cu construcția Castelului.
Lângă terasă este o ciupercă, pentru persoane care vor să socializeze într-un cadru mai restrâns. Totodată găsiți aici un loc amenajat pentru făcut grătar.
Încăperea de la parter este destinată socializării, aici, în apropierea șemineului sunt amplasate mai multe canapele și o măsuță în care găsiți joc de șah, table, remi.
De asemenea numeroasele mese și scaune cu spătar din lemn masiv, aranjate pe zeci de metri lungime, ca într-un castel medieval, sunt destinate servirii mâncărurilor gustoase preparate în bucătăria castelului.
Decorurile sunt interesante, în ton cu aerul castelului. În sala de mese pe pereți sunt expuse arme medievale cum ar fi: arbalete, săbii, lănci, buzdugane, săbii, scuturi, armuri, coifuri, iar în capătul încăperii sunt doi cavaleri costumați din cap până în picioare care stau de veghe.
Pentru că aici au loc întâlniri frecvente ale Cavalerilor Templieri, veți observa multe semne, tablouri, vitralii și fotografii cu simbolurile acestor Cavaleri.
Modernul se îmbină cu medievalul și aici la parter, astfel nu lipsesc un televizor cu diagonală mare și o stație audio performantă.
Eu am ales camera 203, de la al doilea etaj pentru că mi s-a părut a fi mai spațioasă, se intră în cameră printr-un hol lung, dar mai ales mi-a plăcut terasa mare care este de fapt într-un turn. Vederea este spre intrarea în castel și cu vedere spre Cheile Vălișoarei. Am admirat un răsărit minuat din turnul castelului!
Camera este de dimensiune medie, spațiul fiind ocupat în mare parte de baldachin.
Pe jos sunt podele. Pereții sunt zugrăviți în alb.
Holul are un cuier și un suport pentru bagaje. Pe cuier am găsit prosoapele, multe bucăți.
În capătul holului este baia, o încăpere suficient de spațioasă, cu pereții placați cu piatră pe o suprafață destul de mare, după care se continuă cu zugraveala în alb. Pe jos este gresie.
În baie este o cabină de duș, o chiuvetă așezată pe un blat din lemn masiv, o oglindă cu ramele din lemn masiv și o poliță din același material și un calorifer pentru prosoape.
Nu este un loc de cazare pentru oamenii pretențioși, mofturoși, care caută confortul, deși este apă caldă permanent, frigider, televizor, Wi-Fi, bucătăreasă care gătește ce dorești dacă o anunți din timp sau dacă nu, oricum are ceva preparat. Ne-a întrebat și pe noi la cină dacă dorim iahnie de fasole cu cârnați și ciorbă de legume.
Tot în 2019 ne-am cazat a doua oară dar de data aceasta împreună cu colegii cărora le-am lăudat zona și Castelul. Am fost un grup de 25 de persoane dintre care 11 copii. Copiii entuziasmați de faptul că vor locui la castel un weekend întreg și-au luat haine și recuzită specială pentru această locație, costume de prințese și de cavaleri.
Noi am ocupat 9 camere, toată lumea a fost încântată, a fost foarte frumos, începând de la atmosfera specifică castelului medieval, decoruri, mâncare bună, ospitalitate, relaxare, am putut să ne desfășurăm în voie, fără restricții de niciun fel.
De data acesta noi am luat o cameră triplă, cu mic dejun bufet suedez. Acesta este foarte diversificat, platourile cu mâncare se înlocuiau de îndată ce se apropiau de golire.
Sunt camere și cu cinci locuri.
Mâncarea la micul dejun nu a fost aceeași, am avut pâine prăjită cu ou, crenvurști, zacuzcă, multe mezeluri, brânzeturi, unt, dulcețuri, miere, chifteluțe, rulade, etc., lapte, ceai, cafea.
La prânz am convenit să mâncăm grătare de pui, cașcaval panee, cartofi la cuptor, salată de varză și ca desert clătite cu gem sau cu ciocolată.
Mâncarea a fost gustoasă și a fost servită cu mult drag de către gazdele castelului.
Copiii au la dispoziție o cameră uriașă de joacă, este și masă de ping pong acolo.
Tot castelul este ticsit cu cărți, amenajat cu fotolii și canapele.
Acum, în martie 2023, pentru că am făcut circuitul Cheilor Vălișoarei, am intrat la castel să mâncăm și să mai facem niște fotografii actualizate la camere.
Mâncarea a fost foarte bună, mai ales ''desertul domniței'' adică papanașii cu smântână și dulceață de afine de casă. Papanașii nu am apucat să-i fotografiez pentru că i-am înfulecat fără să ne mai gândim să le facem poze. Eu am mâncat ''salata domniței'', adică o salată cu piept de pui la grătar, iar Dan a consumat ''scutul cavalerului'' adică șnițel de pui parizian cu ''cartofii sergentului'' sau cartofi prăjiți și salată asortată.
Călătorii plăcute și alegeri inspirate!
[…] aveam suficient timp până se întuneca și pentru că ne era foame, am hotărât să mâncăm la Castelul Templul Cavalerilor, unde am mai fost și altădată și știam că mâncarea este bună iar servirea […]
Exagerat de scump
Hello Janusz! I am glad to hear that my articles are useful and inspired you to visit Romania to see by yourself the beauties you have read about.
If you need more informations when you are in Romania, please do not hesitate to contact me. Do you need advice with your vacation plan?
I wish you to have a wonderful vacation.
Best regards, Dana.
[…] Acest traseu este bine marcat cu cruce albastră și întâlniți indicatorul pe partea dreaptă a șoselei, în satul Poiana Aiudului, după un pod, înainte cu aproximativ 3 kilometri de a ajunge la Castelul Templul Cavalerilor. […]