23 martie 2024
Un weekend interesant de primăvară cu două anotimpuri ne-a relaxat multe ore în pitoreștii Munți Cindrel, astfel că într-o zi am schiat pe Pârtia Oncești pregătită excelent, cu zăpada în stare foarte bună, iar în cealaltă zi am făcut o drumeție la Căsuța MGS pe o vreme superbă, cu soare și fără nici un petec de nea pe tot traseul.
Când am auzit prima dată de Căsuța MGS de pe dealul Derjani din Munții Cindrelului, m-a interesat ce semnifică acronimul MGS și am aflat că acesta vine de la Mountain Guide Sibiu.
Ce este Căsuța MGS?
Este proiectul salvamontistului și ghidului montan autorizat internațional Iulian Pănescu, de a transforma o veche stână de sub dealul Derjani într-o cabană de munte, deschisă permanent pentru turiștii care trec pe acolo.
Căsuța MGS este descrisă de Iulian Pănescu astfel: ”Această Căsuță nu are camere duble sau single și nici dușuri! Este o Căsuță dintr-o fostă stână. Aici, la Căsuța MGS, deocamdată se doarme la grămadă și se mănâncă la grămadă!”.
Transformarea stânei în Căsuța MGS a demarat în data de 7 mai 2021 și s-a realizat cu ajutorul comunității de montaniarzi în număr de 2500 persoane, care au cărat cu spatele tot ceea ce a fost necesar pentru construirea și decorarea cabanei MGS, de unde provine și denumirea acesteia.
La început materialele de construcții au fost aduse cu elicopterul iar mai apoi timp de o jumătate de an s-a lucrat zilnic cu materiale aduse de oameni în spate pentru că nu se poate urca motorizat până la Căsuța MGS decât cu ATV -urile până la o distanță de câteva sute de metri de aceasta.
Multă muncă, investiții, voluntariat și donații se regăsesc azi într-o cabană de munte pregătită să adăpostească și hrănească montaniarzii care sunt primiți cu mare drag de gazdele Căsuței MGS, într-un cadru feeric cu Munții Lotrului la orizont a căror creste erau acoperite de zăpadă.
Nu mă așteptam să mă acapareze instant atmosfera și energia pozitivă pe care am descoperit-o la Căsuța MGS, cu foarte mulți montaniarzi care erau așezați pe băncile lungi ale meselor de lemn din jurul cabanei și de pe terasă, ca să savureze mâncarea gustoasă care se pregătea sub ochii lor continuu.
Când am fost noi, turiștii erau serviți cu bunătățile pregătite de membrii Căsuței MGS și de oameni care îi ajutau : bulz, balmoș și ciorbă de legume.
Mâncarea este pregătită exclusiv cu ingrediente de la producătorii locali din zonă și meniul diferă în fiecare zi.
Atât pentru mâncare cât și pentru băuturi, consumatorii puneau banii într-o cutie de donații, cât doreau ei.
Un termos cu ceai și unul cu cafea erau pregătite pe terasă pentru cine dorește să se servească.
Căsuța MGS este foarte ingenios decorată cu multe obiecte care țin de turism și sport în natură, dar și cu obiecte vechi.
Pe terasă sunt cinci hamace confortabile, iar într-unul dintre ele m-am legănat și eu, cu privirea sorbind frumusețea peisajului iar cu atmosfera și energia locului hrănindu-mi sufletul.
E un colț de rai pe pământ și ar fi păcat să nu-l experimentați și voi.
Căsuța MGS nu este conectată la apă, de aceea are toaletele în curte, dar acestea se pot folosi in condiții de igienă.
Cazarea la Căsuța MGS se face într-un dormitor comun, pe priciuri.
Am intrat și fotografiat interiorul cabanei și mi-a plăcut mult atmosfera caldă creată cu obiectele de decor, mobilierul și accesoriile.
Personalul este foarte prietenos și amabil cu turiștii.
Să vă povestesc acum cum am ajuns noi la Căsuța MGS:
Am parcat mașina pe marginea drumului în comuna Râu Sadului, lângă pensiunea Casa cu Povești, unde am și observat pe un stâlp marcajele traseului spre Căsuța MGS.
Am spus marcajele pentru că există două variante de a ajunge la Căsuța MGS, astfel că noi am optat pentru un traseu tip circuit, parcurgând ambele trasee.
Mai exact, am urcat pe marcajul punct roșu spre Refugiul Rosengarten și am coborât pe marcajul punct galben.
De la șosea pornește traseul marcat concomitent cu ambele marcaje punct galben și punct roșu, dar se va separa rapid, noi încadrându-ne pe partea dreaptă pe marcajul punct roșu.
Dacă la început urcarea se face pe lângă pârâu prin pădure pe o pantă abruptă, în continuare veți avea parte de foarte mult soare dar și de peisaje minunate presărate cu colibe tradiționale de fân.
Colibele de fân sunt foarte bine integrate în peisaj, aerul arhaic al acestora înfrumusețându-l.
Pe noi ne cucerește imaginea lor amintindu-ne de copilărie și de bunici, de aceea l-am căutat și găsit și la Dumești.
Întreg circuitul a durat 3,30 ore, a avut o lungime de 7 kilometri și o diferență de nivel de 560 metri.
Despre dificultate pot să spun că atât urcarea cât și coborârea de la Căsuța MGS au pe traseu intercalate mai multe pante abrupte, dar cu grijă și cu pauze de odihnă, poate fi parcurs de către orice persoană care nu are probleme medicale care îi îngreunează deplasarea.
Traseul este unul ușor cu câteva porțiuni mai solicitante.
Aproximativ într-o oră și jumătate ați ajuns la destinație, pe un traseu pitoresc, dar aveți grijă că veți face deplasarea în plin soare și fără surse de apă, care vă urcă până la altitudinea de 1158 metri.
La coborârea de la cabana MGS, trebuie să o luați direct in jos urmărind pentru început stâlpii indicatori, pentru ca apoi să observați marcajul cu punct galben.
Această drumeție relativ scurtă vă va răsplăti din plin efortul depus, veți rămâne cu amintiri frumoase și bucurie în suflete.
Călătorii plăcute!
Date tehnice
Traseu tip circuit
Distanța totală – 7 km
Durată – aproximativ 3:30 ore
Diferență de nivel – aproximativ 600 m
Dificultate – ușor cu câteva porțiuni mai abrupte
Accesul – din Râu Sadului, de lângă Pensiunea Casa cu Povești, județul Sibiu