ZIGZAG

PE HARTĂ

Ce să vizitezi în Bologna în două zile

Timp citire articol: 7 minute
Articol publicat in:

6,7 mai 2022

Nu m-am gândit nicio clipă să vizitez Bologna, despre care nu știam altceva decât că aici s-a înființat prima universitate din Europa în anul 1088.

Bologna
Basilica di San Petronio - Bologna

Dar ca să ajung la Florența cu un zbor economic, am ales ruta Cluj-Napoca - Bologna, după ce am studiat fluctuația prețurilor, alegând astfel o minivacanță tip City break în perioada 6-9 mai, când erau bineînțeles cele mai mici pețuri la zbor.

Nici nu știam cum să împărțim cele două zile și jumătate între Bologna și Florența, dar în cele din urmă, au primit amândouă un timp rezonabil pentru explorarea edificiilor emblematice.

În Bologna am ajuns la prânz, ceea ce ne-a permis să începem în forță vizitele din prima zi. Și să nu omit, acesta a fost o vizită culturală alături de cea mai bună prietenă a mea, Angi, cu care mă potrivesc cel mai bine la multe, dar mai ales la admirat pe îndelete, cu voie bună, fără pic de grabă și stress.

Ce să vizitezi în Bologna în două zile - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220506 145604

Ghinionul sau nu, a fost că de la coborârea din avion a plouat încontinuu cât am stat în Bologna, dar avantajul pe o astfel de vreme au fost porticurile fermecătoare întinse pe o lungime de peste 40 de kilometri, care ne-au protejat destul de mult de apă.

Citisem despre prognoza meteo și porticuri, astfel am hotărât să rămânem în Bologna prima zi, pentru că aceasta se putea vizita ușor și pe ploaie, spre deosebire de Florența.

Bologna mi s-a părut un oraș fermecător, romantic, iar cei 14,3 kilometri sau 19.024 de pași făcuți doar într-o după amiază până seara, ne-au purtat pe mozaicurile superbe de sub porticuri, prin piețe, pe drumurile pavate și extrem de înguste, printre clădiri colorate, frumos decorate cu statui, fresce, picturi murale și porți uriașe din lemn interesant decorate, pași pe care i-am făcut fără să simțim oboseala, captivate fiind de noutatea care ne copleșea.

Bineînțeles că am citit acasă cam ce am avea de vizitat, am ales un top obiective de văzut într-un timp scurt și ghidate de google maps, care ne-a ajutat foarte mult, am alergat să le bifăm.

În acea după-amiază am reușit să vizităm Basilica San Domenico, Santuaria di Santa Maria della Vita, Basilica di San Petronio, Basilica San Stefano, Turnurile înclinate, Piazza lui Neptun cu celebra Fântâna a zeului Neptun amplasată în fața palatului Palazzo Re Enzo și Piazza Maggiore flancată de frumoasele palate Palazzo D’Accursio și Palazzo de Podesta terminând vizitele seara pe Via Zamboni.

Motivul pentru acestă ultimă oprire a fost atmosfera studențească de pe Via Zamboni, dar și pentru a mânca la localul Osteria dell Orsa despre care citisem de acasă că are mâncare bună la prețuri rezonabile.

La Osteria dell Orsa este mereu rând mare la intrare și nu se face programare, dar, surprinzător, se intră repede.

A doua zi de dimineață, înainte să predăm camera, ne-am dus să mai vizităm Catedrala San Pietro, o minune care trebuie obligatoriu văzută în Bologna.

Am petrecut destul de mult timp în această catedrală, am participat și la o parte dintr-o slujbă, prezența noastră în acel moment la rugăciune am considerat-o ca o binecuvântare.

Acum să vă povestesc câte ceva despre ce am văzut în Bologna.

Basilica San Domenico, cu statuia sfântului Dominic din bronz, așezată în fața acesteia în piața San Domenico, pe o coloană înaltă construită din cărămidă, pe un soclu din marmură, te uimește de cum o vezi.

În aceeași piață San Domenico, pavată cu piatră, se mai află încă o coloană cu Madonna of the Rosary făcută din cupru.

Aceasta a fost prima biserică pe care am vizitat-o în Bologna și ne-a impresionat cu frumusețea, opulența, cu capelele înșirate pe ambele părți ale navei, cu nelipsitele coloane lungi din marmură, dar mai ales cu valoarea istorică și artistică a lucrărilor.

Capela San Domenico cu arhitectură gotică în formă semicirculară este principala capelă a bisericii, iar Arca di San Domenico lucrarea foarte valoroasă a sculptorului Nicola Pisano la care și-au adus contribuția Arnolfo di Cambio și ulterior Niccolo dell’Arca și Michelangelo, conține moaștele sfântului Domenico.

Santuaria di Santa Maria della Vita este o biserică romano-catolică aflată în apropiere de Piazza Maggiore a cărei cupolă construită în anul 1787 cu o înălțime de 52 metri face ca acesta să fie cea mai înaltă înaltă biserică din Bologna. Cupola poate fi observată cu ușurință dacă priviți   bolta cerească alături de cele două turnuri înclinate.

În interior sunt două capele principale și patru mai mici, iar într-una dintre ele se află lucrarea pentru care este cunoscută biserica și anume grupul celor șase statui de lut numită Plângerea peste Hristos, din 1463, capodoperă a sculpturii din secolul al XV-lea.

Interiorul decorat cu picturi, sculpturi, statuete, fresce, împodobite cu aur și alte materiale prețioase, vă vor impresiona cu siguranță.

Aici veți vedea fresca datând din secolul al XV-lea cu imaginea miraculoasă a Madonei întronată cu Pruncul, a lui Pietro di Giovanni Lianori.

Piazza Maggiore împreună cu Piazza Nettuno alăturată, sunt centrul orașului Bologna.

Palazzo D’Accursio și Palazzo de Podesta sunt situate în Piazza Maggiore.

Palazzo D’Accursio a avut ca punct de pornire resedința juristului de origine romană Accursius, al cărui nume îl poartă.

În timp construcția s-a extins, a fost adăugat și Turnul cu Ceas Torre d'Accursio, iar ulterior s-a construit un turn și clopotul. Dezvoltarea palatului a continuat până în secolul al al XVI-lea, în încăperile acestuia desfășurându-se mai multe activități: juridice, aici fiind sediul Marilor Magistrați, birouri administrative și politice, acesta găzduind sediul Guvernului.

Observăm deasupra portalului statuia de bronz al Papei de origine Boloneză Pope Gregory XIII (1580).

În prezent Palazzo D’Accursio este sediul Pimăriei Bolognei.

Palazzo de Podesta se află în Piazza Maggiore, vis-à-vis de Bazilica San Petronio. Construcția acestuia a început în anul 1201.  La Palatul de Podesta putem experimenta un fenomen acustic prin transmiterea perfect inteligibilă a unei șoapte dintr-un colț în altul al acestuia.

Palatul a găzduit de-a lungul timpului: Sala de Notari – Sala Notarilor, Archivio Pubblico – Arhiva Publică, conclavul pentru alegerea papei Ioan XXII în 1410, curtea Tribunalului și Teatru.

Fațada acestuia datează din anul 1485 fiind realizată pe baza desenelor lui  Ridolfo Fioravanti.

În Piazza Maggiore am rămas impresionată de uriașa Basilica di San Petronio, sfântul protector al orașului, fost episcop al Bolognei în secolul al -V-lea.

În naos am admirat statuia Sfântului Petronio care are de asemenea o capelă de o frumusețe exagerată care emană opulență și te vrăjește efectiv cu toate detaliile artistice.

În altarul principal al bisericii puteți observa un crucifix din lemn datând din secolul al XV – lea.

Am citit că Basilica di San Petronio este a cincea biserică ca mărime din lume, ea are 132 metri lungime, 66 metri lățime și 47 metri înălțime.

Acesta adăpostește cea mai veche orgă din lume precum și ceasul solar cu cea mai lungă linie mediană din lume de 66,8 metri, trasată pe pardoseală din anul 1655, pe baza calculelor făcute de către astronomul Giovanni Domenico Cassini.

În nava imensă a bisericii cu arhitectură gotică, sunt 22 de capele dedicate mai multor sfinți, toate decorate cu picturi supradimensionate, statui uriașe, fresce, coloane multicolore din marmură, mult aur și alte materiale prețioase, toate lăsându-mă uimită, într-o contemplare cu respirația tăiată și într-o stare de fascinație greu de descris.

Basilica San Stefano am perceput-o ca pe o cetate, acesta fiind cunoscută și sub denumirea de Sette Chiese (șapte biserici). Încăperile fiind inițial un complex de șapte biserici, din care mai există doar patru în present, ridicate pe ruinele unui templu păgân.

 La muzeul bisericii, construit la sfârșitul secolului al XIX- lea, pe care nu am avut timp să îl vizităm, sunt expuse picturi, sculpturi și alte lucrări valoroase care au fost restaurate.

Turnurile înclinate sunt un simbol al Bolognei, ele având înălțimi diferite și anume 97,2 metri Turnul Asinelli și 48 metri Turnul Garisenda care este cel mai înclinat. Turnurile poartă numele familiilor care le-au construit.

Dacă doriți să vă bucurați de panorama Bolognei din vârful Turnului Asinelli, va trebui să urcați cele 498 trepte din lemn din interiorul strâmt al acestuia. Noi nu am urcat în turn.

Piazza lui Neptun cu celebra Fântâna a zeului Neptun a fost un alt obiectiv care ne-a încântat privirea. Acesta este o fântână monumentală civilă din bronz cu baza din marmură, care a fost terminată în anul 1565 iar statuia lui Neptun a fost adăugată doi ani mai târziu.

Fântâna este amplasată în Piața Neptun în fața palatului Palazzo Re Enzo, numit după Enzo al Sardiniei, filul lui Frederick II care a fost închis aici până a  murit în anul 1272.

Cele două piețe Neptun și Maggiore sunt pline de viață fiind destul de animate de turiști, se fac multe fotografii, am ascultat și câteva piese ale unui grup care a s-a istalat ad hoc și a cântat în piață.

Atmosfera este atât de plăcută, de relaxantă, simți vacanța cu toate simțurile.

Această stare de beatitudine m-a dominat în toate cele trei zile petrecute pe meleagurile Toscanei.

E un vis, e incredibil de frumos în Bologna, e o stare continuă de bucurie și nu m-am săturat de bisericile care mă impresionau de fiecare dată când le vizitam, cu toate că am văzut peste 10 lăcașuri de cult în Bologna și Florența.

Recomand cu drag vizitarea Bolognei unde sper să mă reîntorc în această viață, pentru că mai am multe de văzut acolo.

articole asemănătoare

Cetatea Sighișoara
15 februarie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Coloniștii sași au construit în secolul XII pe malul râului Târnava Mare, Cetatea Sighișoara care s-a păstrat aproape intactă până în prezent, aceasta fiind cea mai mare cetate medievală locuită fără întrerupere din Europa.
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet
8 octombrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
În anul 1998 Consiliul Europei a așezat Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.
Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș
7 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Duminica în drum spre casă după o drumeție, ne-am abătut din drum ca să vizităm biserica construită din piatră din localitatea Densuș. Aceasta este și cea mai veche biserică de […]
Peștera Ialomiței, un obiectiv turistic spectaculos
7 iunie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
După ce am terminat drumeția până la Cascada Obârșia Ialomiței, mai repede decât voiam, alungați fiind de tunete și fulgere
1 2 3 23

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram