ZIGZAG

PE HARTĂ

Cetatea Sighișoara

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

30 octombrie 2023

Pentru că în mai puțin de o oră ajungem la Cetatea Sighișoara cu mașina din Târgu Mureș, acest obiectiv turistic este o destinație care mi-a bucurat sufletul și mi-a încântat privirea de multe ori de-a lungul timpului.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4196
Cetatea Sighișoara

M-am gândit acum, în sfârșit, să scriu câteva cuvinte despre această comoară atestată documentar, prima dată în anul 1280 cu denumirea de CASTRUM SEX, denumirea latină a Cetății Medievale Sighișoara, din județul Mureș, înscrisă în anul 1999 în patrimoniul cultural mondial UNESCO.  

Coloniștii sași au construit în secolul XII pe malul râului Târnava Mare, Cetatea Sighișoara care s-a păstrat aproape intactă până în prezent, aceasta fiind cea mai mare cetate medievală locuită fără întrerupere din Europa.

De fiecare dată când pășesc pe străduțele strâmte, pavate cu piatră cubică veche de câteva sute de ani, simt că mă întorc instant în timp și o emoție profundă îmi învăluie ființa, în timp ce caut cu privirea cât mai multe indicii care mă ancorează în acele vremuri străvechi.

Cetatea Sighișoara
Cetatea Sighișoara

O călătorie în timp este și mai fascinantă și palpabilă cu ocazia Festivalului Medieval Sighișoara, care s-a derulat timp de 30 de ani fără întrerupere până în anul 2023, când din lipsa de fonduri acesta nu s-a mai ținut.

Am participat și eu într-un an la festivalul din Cetatea Sighișoara unde muzica medievală cântată de trubaduri la instrumente vechi răsuna pe străduțele pietruite ale acesteia.

Totodată domnițe și cavaleri costumați erau pretutindeni, timp de trei zile prin Cetatea Sighișoara, admirați de turiști români și străini încântați și fermecați de spectacole de dans medieval, lupte, teatru stradal cu recuzită medievală specifică, parade, concerte, proiecții de film, etc.

Am citit că anul acesta 2024, se va ține iar Festivalul Sighișoara Medievală, în ultimul weekend al lunii iulie, așa că nu-l ratați pentru că este o manifestare culturală unică, deosebit de frumoasă.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4163

Cetatea medievală Sighișoara este construită pe o coastă de deal, pe două terase: terasa de jos sau Dealul Cetății și terasa de sus sau Dealul Școlii, situată la altitudinea de 429 metri.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4234 1

Cetatea Sighișoara a avut inițial 14 turnuri pentru fiecare breaslă și 4 bastioane, fiind cel mai complet ansamblu medieval urban din Romania, unic în Europa.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4250

În prezent mai există 9 turnuri, dintre care Turnul cu Ceas care este imaginea emblematică a Sighișoarei. În prezent aici funcționează Muzeul de Istorie al orașului.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4181

Turnul Poartă sau Turnul cu Ceas cu o înălțime de 64 de metri, a fost construit în scopuri militare, pentru apărarea cetății.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - MLK 7865

Ceasul din Turnul cu Ceas pe care îl admirăm și fotografiem în prezent, a fost transformat în anul1648 de către meșterul Johann Kirchekel în unul cum nu mai exista în Transilvania. Acesta bătea sferturile de oră iar figurinele de pe acesta se roteau.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4180
Turnul cu Ceas

Ceasul are două cadrane și15 figurine reprezentând: zeițe, toboșar, călău, ziua și noaptea, zeitățile zilelor săptămânii.

Din păcate Ceasul din Turn nu mai funcționează în prezent.

În dreapta Turnului cu Ceas se află Biserica Mănăstirii, tocul din piatră sculptată construit în stil renascentist în secolul al XIII- lea, se face remarcat.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4184

În spatele clădirii Biserica Mănăstirii se află Turnul Fierarilor construit în anul 1631, acesta este unul dintre cele mai masive și impunătoare turnuri ale Cetății Sighișoara.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4233

Scara Acoperită sau Scara Școlarilor cu ale ei 175 de trepte construite pe o fundație solidă de piatră ne conduce la Școala din Deal.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4212
Scara Școlarilor

Aici am întâlnit de mai multe ori persoane care cântau la chitară muzică stradală.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4209
Scara Școlarilor

Aceasta a fost construită în anul 1654 și a avut la acea vreme 300 de trepte. Chiar glumeam cu băiatul meu că elevii dacă trebuiau pedepsiți era de ajuns să îi pună să urce toate treptele de câteva ori... cred că nu îndrăznea să chiulească niciun elev.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4215

Școala din Deal a fost dată în folosință în anul 1619.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4217

În anul 1345 a fost construită în stil gotic Biserica din Deal, cel mai important monument de istorie și arhitectură al orașului.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4218
Biserica din Deal

Pașii ne-au purtat pe lângă casa în care a locuit între anii 1431-1435  Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, tatăl lui Vlad Țepeș.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4183

Vlad Dracul a fost încoronat la Nurnberg domn al Țării Românești de către împăratul Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, primind Ordinul Dragonilor.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4200

Acesta a bătut ducații noi - noua monedă munteană, el exercitându-și autoritatea de la Sighișoara.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4187

Mulți turiști străini vin la Sighișoara ca să vadă locul unde s-a născut Dracula sau Vlad Țepeș, în anul 1431. Numeroasele locuri cu suveniruri comercializează diverse obiecte cu chipul sau cu numele vampirului Dracula.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4202

În Piața Primăriei trecem pe lângă bustul lui Vlad Țepeș  care este poziționat lângă clădirea Primăriei, un imens palat vechi de peste 130 de ani care are un turnuleț ornament interesant, pe acoperiș.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4190
Primăria
Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4189
Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4224

Străduțele întortocheate flancate de zidurile colorate ale caselor vechi, ornamentele și decorurile amplasate din loc în loc, scara școlarilor și școlile vechi, numeroasele bănci pentru odihnă și relaxare din parcul din Cetatea Sighișoara, turnurile și zidul cetății, bisericile, toate contribuie la încropirea unui basm medieval unic.

Cetatea Sighișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4254

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Cetatea Medievală din Târgu Mureș, peste 400 de ani de existență
26 noiembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Bastioanele din Cetatea din Târgu Mureș sunt unite între ele de ziduri groase de cărămidă prevăzute cu ochiuri de tragere.
Sarmizegetusa Regia
8 septembrie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
Vreme de aproape un secol și jumătate, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac condus de Burebista, fiind principalul centru politic, religios,
Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești
7 februarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 3 minute
februarie 2019 si septembrie 2020 Accesul spre Cetate se face pe drumul DJ 107M, Buru- Rimetea- Valișoara- Aiud, din satul Coltești, jud.Alba, vedeți indicatoare spre aceasta. Dacă doriți să faceți […]
Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524)
14 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserică și centura de fortificații. Biserica este...

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram