30 octombrie 2023
Pentru că în mai puțin de o oră ajungem la Cetatea Sighișoara cu mașina din Târgu Mureș, acest obiectiv turistic este o destinație care mi-a bucurat sufletul și mi-a încântat privirea de multe ori de-a lungul timpului.
M-am gândit acum, în sfârșit, să scriu câteva cuvinte despre această comoară atestată documentar, prima dată în anul 1280 cu denumirea de CASTRUM SEX, denumirea latină a Cetății Medievale Sighișoara, din județul Mureș, înscrisă în anul 1999 în patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Coloniștii sași au construit în secolul XII pe malul râului Târnava Mare, Cetatea Sighișoara care s-a păstrat aproape intactă până în prezent, aceasta fiind cea mai mare cetate medievală locuită fără întrerupere din Europa.
De fiecare dată când pășesc pe străduțele strâmte, pavate cu piatră cubică veche de câteva sute de ani, simt că mă întorc instant în timp și o emoție profundă îmi învăluie ființa, în timp ce caut cu privirea cât mai multe indicii care mă ancorează în acele vremuri străvechi.
O călătorie în timp este și mai fascinantă și palpabilă cu ocazia Festivalului Medieval Sighișoara, care s-a derulat timp de 30 de ani fără întrerupere până în anul 2023, când din lipsa de fonduri acesta nu s-a mai ținut.
Am participat și eu într-un an la festivalul din Cetatea Sighișoara unde muzica medievală cântată de trubaduri la instrumente vechi răsuna pe străduțele pietruite ale acesteia.
Totodată domnițe și cavaleri costumați erau pretutindeni, timp de trei zile prin Cetatea Sighișoara, admirați de turiști români și străini încântați și fermecați de spectacole de dans medieval, lupte, teatru stradal cu recuzită medievală specifică, parade, concerte, proiecții de film, etc.
Am citit că anul acesta 2024, se va ține iar Festivalul Sighișoara Medievală, în ultimul weekend al lunii iulie, așa că nu-l ratați pentru că este o manifestare culturală unică, deosebit de frumoasă.
Cetatea medievală Sighișoara este construită pe o coastă de deal, pe două terase: terasa de jos sau Dealul Cetății și terasa de sus sau Dealul Școlii, situată la altitudinea de 429 metri.
Cetatea Sighișoara a avut inițial 14 turnuri pentru fiecare breaslă și 4 bastioane, fiind cel mai complet ansamblu medieval urban din Romania, unic în Europa.
În prezent mai există 9 turnuri, dintre care Turnul cu Ceas care este imaginea emblematică a Sighișoarei. În prezent aici funcționează Muzeul de Istorie al orașului.
Turnul Poartă sau Turnul cu Ceas cu o înălțime de 64 de metri, a fost construit în scopuri militare, pentru apărarea cetății.
Ceasul din Turnul cu Ceas pe care îl admirăm și fotografiem în prezent, a fost transformat în anul1648 de către meșterul Johann Kirchekel în unul cum nu mai exista în Transilvania. Acesta bătea sferturile de oră iar figurinele de pe acesta se roteau.
Ceasul are două cadrane și15 figurine reprezentând: zeițe, toboșar, călău, ziua și noaptea, zeitățile zilelor săptămânii.
Din păcate Ceasul din Turn nu mai funcționează în prezent.
În dreapta Turnului cu Ceas se află Biserica Mănăstirii, tocul din piatră sculptată construit în stil renascentist în secolul al XIII- lea, se face remarcat.
În spatele clădirii Biserica Mănăstirii se află Turnul Fierarilor construit în anul 1631, acesta este unul dintre cele mai masive și impunătoare turnuri ale Cetății Sighișoara.
Scara Acoperită sau Scara Școlarilor cu ale ei 175 de trepte construite pe o fundație solidă de piatră ne conduce la Școala din Deal.
Aici am întâlnit de mai multe ori persoane care cântau la chitară muzică stradală.
Aceasta a fost construită în anul 1654 și a avut la acea vreme 300 de trepte. Chiar glumeam cu băiatul meu că elevii dacă trebuiau pedepsiți era de ajuns să îi pună să urce toate treptele de câteva ori... cred că nu îndrăznea să chiulească niciun elev.
Școala din Deal a fost dată în folosință în anul 1619.
În anul 1345 a fost construită în stil gotic Biserica din Deal, cel mai important monument de istorie și arhitectură al orașului.
Pașii ne-au purtat pe lângă casa în care a locuit între anii 1431-1435 Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân, tatăl lui Vlad Țepeș.
Vlad Dracul a fost încoronat la Nurnberg domn al Țării Românești de către împăratul Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, primind Ordinul Dragonilor.
Acesta a bătut ducații noi - noua monedă munteană, el exercitându-și autoritatea de la Sighișoara.
Mulți turiști străini vin la Sighișoara ca să vadă locul unde s-a născut Dracula sau Vlad Țepeș, în anul 1431. Numeroasele locuri cu suveniruri comercializează diverse obiecte cu chipul sau cu numele vampirului Dracula.
În Piața Primăriei trecem pe lângă bustul lui Vlad Țepeș care este poziționat lângă clădirea Primăriei, un imens palat vechi de peste 130 de ani care are un turnuleț ornament interesant, pe acoperiș.
Călătorii plăcute!