ZIGZAG

PE HARTĂ

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești

Timp citire articol: 3 minute

februarie 2019 si septembrie 2020

Accesul spre Cetate se face pe drumul DJ 107M, Buru- Rimetea- Valișoara- Aiud, din satul Coltești, jud.Alba, vedeți indicatoare spre aceasta.

Dacă doriți să faceți o plimbare ușoară, puteți lăsa mașina la marginea satului, pe un câmp unde aveți un indicator, cam vechi, pe care scrie că mai aveți de parcurs pe jos 3/4 oră. Traseul este marcat cu triunghi albastru. Drumul nu este solicitant.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - org 33534cf4c7a168fa 1599224596000 01

Atenție, nu faceți ca noi!

Pentru ca ne grabeam sa ajungem la ora 14 la restaurantul Conacul Secuiesc unde aveam făcută rezervarea și era deja ora 12 jumatate, ne-am gândit, adică eu, să nu mergem pe traseul marcat, ca să scurtăm durata acestuia.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000150

Cetatea se vedea atât de frumos la orizont și părea atât de aproape, încât mi-a venit ideea să atacăm frontal zidurile acesteia, să nu o mai ocolim. Cea mai scurtă distanță este diagonala, nu? Astfel l-am convins pe soțul meu și am pornit în linie dreapta spre Cetate, peste terenuri pline de îngrășământ în care se mai vedeau din loc în loc cartofi, peste terenuri arate pe care erau baloți de paie, peste mlaștini, scaieti și ca să fie mai palpitant, la un moment dat am văzut o turmă de oi și doi câini ciobănești fugind spre noi, lătrând din toate puterile... ei, atunci am început să tremur de frică. Am schimbat unghiul de urcare ca să nu ne îndreptăm direct spre turmă și am scăpat de câini, după ce au fost chemați de cioban înapoi.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL90243
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Traseul este foarte frumos, am fotografiat într-una Munții Trascăului si Cetatea, care ne înfrumusețau orizontul.

Mai aveam de urcat până la zidurile Cetății, care este construită pe un perete abrupt de stâncă, pe partea pe care doream noi să o atacăm. Ne-am găsit noi să ne cocoțăm pe stânci ca să ajungem în Cetate. Nu am reușit și nu vă recomand să faceți ce am făcut noi… doar este Cetate de apărare, o fortificație abil amplasată și construită pentru a nu putea fi cucerită ușor. Mergeți frumos, în plimbare, pe traseul ușor, marcat, pentru că acesta este cel mai scurt drum spre Cetate.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL90247
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Așadar ne-am întors pe drumul de la baza și am înconjurat Cetatea până am dat de indicatotul care ne semnaliza direcția spre intrarea în Cetate.

În cetate se poate intra pe două căi: una ușoară, ocolind panta abruptă și alta grea, abordând direct intrarea urcând dealul destul de abrupt. Sunt cărari pentru ambele variante.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200904 154420

Cetatea este frumoasă, chiar dacă a fost distrusă parțial de austrieci în anul 1703, ruinele acesteia impresionează.

Bucăți masive de ziduri groase, turnurile laterale, se poate intra în turn, ruine ale Cetății, bucati de turnuri avariate care se înalță spre cer, arcade, curtea interioară și peisajul care poate fi admirat de acolo de sus, vă vor face să vă bucurați că ați ajuns acolo. Din turnul de nord se mai păstrează azi doar trei etaje din cele cinci construite inițial.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200904 154448

Cetatea este construită la o altitudine de 705 m.

Nu este apă pe traseu, ar fi bine să vă luați la voi ca să aveți apă la nevoie.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200904 155118

Scurt istoric

Pe o placă comemorativă de pe turnul nordic, cu o înălțime de 20 m, datând din 1832, scrie următoarele: "Cetatea familiei Thorotzkay. Construită de Thorotzkay Ilies, vice - voievodul Ardealului, la finele secolului al XIII -lea. Arsă de trupele generalului Tiege în 1703. Acest panou s-a executat în anul 1832. "

"Cetatea a fost construită în sec. al XIII-lea de către familia nobiliara Thototzkay după invazia tătarilor din anul 1241. În anul 1470 a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. În anul 1510 a revenit nobililor din Trascău. În anul 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja. În anul 1703 a fost distrusă de către trupele imperiale austriece. " sursa Wikipedia.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - org d62e5d4651b9019b 1599224682000 01

Recomandarea

Vă recomand o plimbare până la Cetatea Trascăului, pentru peisajele minunate care se pot admira de acolo din Cetate, pentru liniștea de pe drum. Pe lângă Cheile Valisoarei, Piatra Secuiului din Munții Trascăului, puteți observa din Cetate satele Rimetea și Coltești înconjurate de dealurile verzi, parcelele arate, o multitudine de culori foarte plăcute privirii.

Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200904 155325

articole asemănătoare

Cascada Vârciorog
6 decembrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
De aici, în scurt timp ajungem la Cascada Vârciorog care cade cu putere de la înălțimea de 15 metri, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare.
Piatra lui Lucaci, 891 metri,
17 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Acesta este un traseu accesibil și aproape de noi, în județul vecin, pe care am amânat ascensiunea, dorind să ajungem toamna când cromatica naturii este fascinantă, iar dacă...
Cascada Pruncea (Cașoca)
4 decembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 2 minute
Conform legendelor, deschizătura din peretele stâng al Cascadei Pruncea era folosită acum 200 de ani drept ascunzătoare de către haiducul Negoiță Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Potrivit acestora, prada luată de la boieri era ascunsă în această peșteră de la Cascada Pruncea, fiind împărțită cu tovarășii de haiducie.
Trovanții de la Ulmet
5 decembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Noi am mers la Trovanții de la Ulmet după ce am vizitat Ansamblul Rupestru de la Aluniș, urmând drumul care trece prin localitățile Colți
1 2 3 31

Comentarii

3 comments on “Cetatea Trascăului sau Cetatea Colțești”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram