august 2021
În Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina ne-am bucurat sufletele parcurgând prin apă una dintre cele mai spectaculoase și frumoase chei pe care le-am vizitat până în prezent, Cheile Băniței.
Pentru că am petrecut câteva zile de concediu în județul Hunedoara cu scopul de a vizita o parte din numeroasele obiective turistice pe care ni le pune la dispoziție acest județ, am căutat și găsit aceste minunății ale naturii, Cheile Băniței.
Localizarea
De la șoseaua E79 care face legătura dintre Hațeg și Petroșani, la 8 kilometri de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merișor-Baru.
Vizita
Noi am mers cu mașina până la locul de intrare în traseul Cheilor. Mașina am lăsat-o lângă o benzinărie dezafectată unde erau parcate mai multe mașini. Ne-am echipat cu papucii de apă și am pornit spre traseul prin Cheile Băniței. Am urmat poteca care ne-a purtat peste un pod din lemn peste pârâul Bănița, am trecut apoi pe un perete al digului de beton și apoi am intrat în albia pârâului.
Apa era caldă și mică, adică până la glezne, iar pe margini se putea parcurge parțial traseul și pe stâncile care intrau în apă. La temperatura de afară de 34 de grade Celsius, plimbarea prin apă la umbra cheilor Băniței a fost foarte reconfortantă.
Cheile Băniței s-au format prin prăbușirea tavanului unei peșteri, din care s-a mai păstrat o parte care acoperă pe alocuri pârâul Bănița. Culoarul este îngust, cam de 3 metri.
La finalul traseului, pe mijlocul pârâului, adâncimea acestuia crește, apa trecând puțin peste genunchi, dar dacă mergeți pe margine, apa este mai mică.
Lungimea cheilor este scurtă, cam 250 de metri și se parcurg dintr-un capăt în celălalt cam în 10 minute, asta doar dacă nu vă opriți din mers la fiecare pas să admirați spectaculozitatea Cheilor Băniței și să faceți fotografii fără număr.
Noi am petrecut mult timp prin chei, parcurgându-le de mai multe ori, impresionați fiind de frumusețea lor.
Cheile ating o înălțime de circa 15 metri și formează un fel de tunel fascinant, colorat cu dâre gri și verzui care se preling spre pârâu pe peretele alb de calcar.
Traseul prin Cheile Băniței este unul ușor, putând fi parcurs și de copii mici, dar recomand folosirea unor papuci de apă.
După ce v-ați răcorit și delectat cu frumusețea acestor chei, vă recomand să vizitați și Peștera Bolii aflată la aproximativ 2 kilometri înspre Petroșani.
Călătorii plăcute!
[…] frumoase, spectaculoase și interesante în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina: Cheile Băniței și Peștera Bolii, aflate la o distanță de doi kilometri una de […]
[…] După numeroase poze cu aceast portal, Cheile Râmețului au continuat să ne uimească cu pereții înalți abrupți și crestele ascuțite, cu uriașele blocuri calcaroase aflate în Valea Geoagiului, cu forma sinuoasă și tubulară pe alocuri asemănătoare cu cea a Cheilor Băniței. […]