ZIGZAG

PE HARTĂ

Cheile Băniței

Timp citire articol: 2 minute
Articol publicat in: /

august 2021

 În Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina ne-am bucurat sufletele parcurgând prin apă una dintre cele mai spectaculoase și frumoase chei pe care le-am vizitat până în prezent, Cheile Băniței.

Cheile Băniței
Cheile Băniței

Pentru că am petrecut câteva zile de concediu în județul Hunedoara cu scopul de a vizita o parte din numeroasele obiective turistice pe care ni le pune la dispoziție acest județ, am căutat și găsit aceste minunății ale naturii, Cheile Băniței.

Cheile Băniței - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210810 133032

Localizarea

De la șoseaua E79 care face legătura dintre Hațeg și Petroșani, la 8 kilometri de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merișor-Baru.

Cheile Băniței - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210810 133406

Vizita

Noi am mers cu mașina până la locul de intrare în traseul Cheilor. Mașina am lăsat-o lângă o benzinărie dezafectată unde erau parcate mai multe mașini. Ne-am echipat cu papucii de apă și am pornit spre traseul prin Cheile Băniței. Am urmat poteca care ne-a purtat peste un pod din lemn peste pârâul Bănița, am trecut apoi pe un perete al digului de beton și apoi am intrat în albia pârâului.

Cheile Băniței - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0983 1628603733052 01
Cheile Băniței

Apa era caldă și mică, adică până la glezne, iar pe margini se putea parcurge parțial traseul și pe stâncile care intrau în apă. La temperatura de afară de 34 de grade Celsius, plimbarea prin apă la umbra cheilor Băniței a fost foarte reconfortantă.

Cheile Băniței s-au format prin prăbușirea tavanului unei peșteri, din care s-a mai păstrat o parte care acoperă pe alocuri pârâul Bănița. Culoarul este îngust, cam de 3 metri.

Cheile Băniței - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0992 1628603733052 01
Cheile Băniței

La finalul traseului, pe mijlocul pârâului, adâncimea acestuia crește, apa trecând puțin peste genunchi, dar dacă mergeți pe margine, apa este mai mică.

Cheile Băniței - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210810 132713

Lungimea cheilor este scurtă, cam 250 de metri și se parcurg dintr-un capăt în celălalt cam în 10 minute, asta doar dacă nu vă opriți din mers la fiecare pas să admirați spectaculozitatea Cheilor Băniței și să faceți fotografii fără număr.

Noi am petrecut mult timp prin chei, parcurgându-le de mai multe ori, impresionați fiind de frumusețea lor.

Cheile ating o înălțime de circa 15 metri și formează un fel de tunel fascinant, colorat cu dâre gri și verzui care se preling spre pârâu pe peretele alb de calcar.

Cheile Băniței - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0973 1628603733052 01
Cheile Băniței

Traseul prin Cheile Băniței este unul ușor, putând fi parcurs și de copii mici, dar recomand folosirea unor papuci de apă.

După ce v-ați răcorit și delectat cu frumusețea acestor chei, vă recomand să vizitați și Peștera Bolii aflată la aproximativ 2 kilometri înspre Petroșani.

Călătorii plăcute!

Puteți viziona mai jos un scurt film din excursia noastră prin Cheile Băniței

articole asemănătoare

Vârful Zespezel 1278 m
8 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Vârful Zespezel din munții Gurghiu, este un rest de platou vulcanic, cu o suprafață destul mică și de îngustă, de unde puteți admira celelalte vârfuri ale munților Gurghiu și Călimani. […]
Mocănița de pe Valea Vaserului
24 septembrie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Toată călătoria dus-întors cu mocănița, cu pauza de masă de o oră și jumătate de la stația Paltin, a durat 5 ore și jumătate.
Trovanții de la Ulmet
5 decembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Noi am mers la Trovanții de la Ulmet după ce am vizitat Ansamblul Rupestru de la Aluniș, urmând drumul care trece prin localitățile Colți
Vârful Moldoveanu - 2544m și Vârful Viștea Mare - 2527m
24 ianuarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 7 minute
Dar nimic nu e veșnic, așa că părăsim Vârful Moldoveanu, continuând traseul de creastă trecând și pe la alte vârfuri- Vf. Roșu (2440m), apoi Vf. Galben (2419m). Coborâm apoi spre Lacul Galben, considerat de unii cel mai frumos lac din M-ții Făgăraș.
1 2 3 44

Comentarii

2 comments on “Cheile Băniței”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram