15 martie 2025
Ghioceii gingași care ne anunță sosirea primăverii, ne-au chemat iar să-i admirăm în Cheile Borzești, unde aceștia acoperă o suprafață mare. Dacă tot ajungem în Cheile Borzești, a spus Dan, hai să parcurgem un traseu nou pentru noi, din Cheile Borzești până în Cheile Turzii, la Cabana Salvamont.
A văzut acest traseu marcat cu triunghi roșu, pe panourile informative aflate atât în Cheile Borzești cât și în Cheile Turzii.
Ce m-a speriat pe mine, a fost distanța mare dus-întors, care conform panoului informativ, se întinde pe o distanță de circa 20 kilometri și durata mare a parcurgerii acestuia cuprinsă între 8 -10 ore.
Ziua se anunța a fi una foarte caldă, cu temperaturi de vară, cu soare, dar după-amiază cu ploaie și vânt cu rafale puternice.
Am ajuns să parcăm mașina în parcarea din Cheile Borzești, în apropierea Cabanei Buru, care se află lângă DN75 pe traseul Turda - Câmpeni, în jurul orei 9:45 și am socotit că trebuie să ne mișcăm rapid ca să ne încadrăm în 8 ore, pentru ca nu cumva să ne prindă întunericul, dacă am parcurge traseul dus-întors până la Cheile Turzii în 10 ore.
Ne-am încadrat pe traseul tip circuit al Cheilor Borzești marcat cu triunghi roșu (comun cu punct roșu la început) și am urcat pe partea stângă, nu pe firul apei, deși dacă doriți să fie mai spectaculos și mai variat traseul, puteți urca și pe firul apei, pe la cascade.
În scurt timp au început să apară ghioceii și floricele mov, peisajul încântându-ne privirile și aducându-ne zâmbete pe fețe.
Traseul se desparte la o bifurcație, continuând spre înainte, în direcția Cascadelor Superioare, conform indicatorului, iar spre stânga, poteca marcată cu triunghi roșu, care urcă și continuă pe deasupra, în paralel cu Cheile Borzești.
Noi continuăm să mergem pe poteca marcată cu triunghi roșu în direcția Cheilor Turzii, printr-o pădure de fag în care frunzele ruginii de pe potecă foșneau sub pașii noștri, în care razele soarelui pătrundeau cu ușurință printre ramurile încă neînverzite. A fost o stare foarte plăcută pentru drumeție.
Poteca continuă pe un traseu plăcut, ușor, transformându-se într-un drum lat de pământ care urcă ușor, trecând pe lângă un foișor de observare a animalelor. Observăm în față abruptul estic al Culmii Hășdatelor.
După aproximativ o oră, trecem pe lângă intersecția unde poteca noastră marcată cu triunghi roșu, care urcă de la Cabana Buru, se întâlnește cu o altă potecă, marcată cu bandă albastră, care vă conduce prin Colțul Corbului spre Cabana Buru, tot într-o oră, conform indicatoarelor.
Ieșim din pădure, traversăm un drum lat de pământ și observăm indicatorul din Gura Jigăului care ne indică direcția spre Cheile Turzii, care conform acestuia se află la o distanță de 3 ore.
De aici urmează un urcuș solicitant pe muchia abruptului estic al platoului, cu o lungime de aproximativ un kilometru.
Traseul este foarte bine marcat, derulându-se printre stâncile dese ieșite din pământ ici-colo, care creează un peisaj foarte frumos și totodată spectaculos.
Atmosfera era foarte clară permițându-ne să admirăm peisajul care se dezvăluie privirii, cu vedere largă de jur-împrejur, până departe, cu dealuri, văi, abrupturi, creste muntoase îndepărtate care ajung la cer.
Urcarea ne-a fost presărată cu mulți dediței, distrăgându-ne astfel atenția de la efort, spre încântarea privirii și bucuria sufletului.
Vedem și o carieră în vale. Am observat pitorescul sat Petrești înconjurat de văi.
După această urcare solicitantă, ne relaxăm un pic până la indicatorul care ne arată că ne aflăm sub Creasta Borzești și mai avem 2 ore până la Cheile Turzii.
Continuăm urcarea pe drumul lat prin pădurea de fag Urcușul Domol pe Sub Mănăstire.
Pâlcuri de floricele mov, crucea voinicului, ne apar în cale, întărind ideea că plimbările prin pădure primăvara sunt fascinante fiind presărate cu multe culori ale florilor gingașe, care au deschis sfioase, portița revenirii la viață a naturii.
Mi-a plăcut foarte mult floarea Măseaua Ciutei sau Cocorăi/Cocoșei (Erythronium dens-canis) care are floarea mov ca un clopoțel, orientată în jos.
Ne intersectăm, la un moment dat, cu marcajul bandă galbenă care ne arată că mai avem o oră până la Cheile Turzii și ne informează că mai avem de parcurs 3,5 kilometri.
În scurt timp, aproximativ 10 minute, trecem pe lângă Izvorul Popii care de data aceasta are apă, nu este secat ca vara.
Un indicator Vânăta, ne apare în cale informându-ne că mai avem 2,2 kilometri până la Cheile Turzii.
Urmează un alt indicator Urcușul Domol care ne spune că mai avem doar 25 de minute și un singur kilometru până la Cabana Cheile Turzii.
Traseul urmează o linie descendentă destul de abruptă prin pădure, timp în care mă gândeam, că în scurt timp, urmează să-l urc la întoarcere.
Din acest punct mai aveți o opțiune, de a ajunge în locul de crestă al Cheilor Turzii după 3,2 kilometri și 1-1:30 ore și să admirați spectaculozitatea acestora din punctele de belvedere a defileului format de apa Hășdatelor și a versanților Cheilor Turzii.
Noi nu ne-am abătut de la traseul nostru marcat cu triunghi roșu, pentru că am parcurs de multe ori circuitul Cheilor Turzii, iar acum aveam alt plan😊.
După ce am terminat de parcurs traseul Cheile Borzești- Cabana Salvamont Cheile Turzii în trei ore și un sfert, ne-am îndreptat pașii spre terasele cu mâncare și băutură.
Aveam, surprinzător de mult timp, iar dacă și înapoi făceam doar trei ore, meritam o oră de relaxare la terasă, unde ne-am refăcut energia consumând mici cu cartofi prăjiți, ciorbă și suc.
Timpii de pe indicatoare sunt mult mai mari, acestea ne-au informat că dus-întors am avea nevoie de un interval de timp cuprins între 8 și 10 ore. Se pare că nouă ne-au ajuns doar 6 ore și jumătate în ritm lejer și cu pauze
După 10 kilometri parcurși eram pregătiți să pornim spre Cheile Borzești încă 10 kilometri, ca să ajungem unde aveam parcată mașina.
Ne simțeam foarte bine, deși eu credeam că ne va fi greu să parcurgem un traseu atât de lung și cu o diferență de nivel de 1000 de metri.
Da, cum se zice: poți mai mult decât crezi vă poți!
La întoarcere, pe partea de creastă ne-a prins o ploaie cu picături mărunte și rafale de vânt puternice, dar odată cu intrarea în pădure am scăpat de vântul rece.
A fost o drumeție foarte frumoasă, pe care am încheiat-o cu admirarea și fotografierea primei cascade din circuitul Cheilor Borzești, care spre surprinderea noastră, nu avea un debit mare.
Traseul dus-întors Cheile Borzești - Cheile Turzii, este o drumeție lungă dar plăcută, pe parcursul căreia peisajul se modifică permanent.
Date tehnice
Distanța totală – 21 km
Durată – 6,30 ore
Diferență de nivel – 1.000 m
Marcaj – triunghi roșu
Dificultate – ușor
Accesul – Cabana Buru sau Cheile Turzii.
Călătorii plăcute!
Felicitari pentru aceasta frumoasa drumetie !
Eu am programat intr-una din zile o drumetie ( dar folosind si masina pentru deplasare de la un obiectiv la altul ) la pestera Surduc, cheile Borzesti, cascada Ciucas, cheile Turzii, cheile Tureni . Dupa planificarea mea, timp ar fi . Ramane ca realitatea din teren sa corespunda planurilor mele .
Numai bine si calatorii placute !
Salutare Liviu! Mulțumesc frumos pentru apreciere! Succes și sper să îți realizezi programul de vacanță
după cum l-ai planificat de acasă! Călătorii plăcute! Numai bine!