ZIGZAG

PE HARTĂ

Cheile Turenilor, prin defileu pe firul apei

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

21 octombrie 2023

Ne-am întors în Cheile Turenilor, într-o zi frumoasă de toamnă, ca să le parcurgem și prin defileu, așa cum ne-am promis acum doi ani și jumătate... ce repede zboară timpul!... când am parcurs doar partea superioară a cheilor într-un circuit pe ambii versanți.

 Cheile Turenilor

Atunci eram și cu Andrei, băiatul nostru, iar după ce am citit panoul care ne atenționa la intrarea în defileu că parcurgerea traseului prin Cheile Turenilor pe firul apei este periculoasă și că este obligatoriu să avem un echipament compus din cască, ham și două alonje pentru parcurgerea acestuia, am renunțat.

 Cheile Turenilor
Cheile Turenilor

Cu toate că traseul pe firul apei în Cheile Turenilor nu este lung, acesta are o lungime de doar 1,85 kilometri, este destul de solicitant mai ales pentru brațe și palme cu care ne țineam de cablurile de oțel.

 Cheile Turenilor

După această experiență am făcut febră musculară la brațe, gât și umeri.

 Cheile Turenilor

De la început vreau să vă spun că circuitul pe firul apei prin Cheile Turenilor este unul solicitant, intens și necesită să aveți experiență și o condiție fizică bună, pentru că în mare parte traversarea cheilor o veți face suspendați deasupra apei, călcând pe scoabe, stânci, ținându-vă de cabluri.

 Cheile Turenilor

De asemenea se recomandă parcurgerea defileului pe firul apei doar atunci când este vreme bună și nu a mai plouat de câteva zile, deoarece există pericol de viituri.

 Cheile Turenilor

Cheile Turenilor este o rezervație naturală de tip mixt și arie protejată de interes național, situată la aproximativ 10 km de municipiul Turda, administrată de comuna Tureni, județul Cluj.

 Cheile Turenilor

Cheile Turenilor se întind între comuna Tureni și satul Copăceni.

 Cheile Turenilor

Locul de unde am pornit în drumeție a fost din comuna Tureni, de lângă Centrul de informare turistică, unde am parcat mașina pe marginea drumului.

 Cheile Turenilor

Am înaintat câțiva zeci de metri și ne-am încadrat pe traseul marcat cu punct albastru, care o cotește la dreapta și astfel am ajuns în defileul Cheilor Turenilor ca să-l parcurgem pe firul apei prin Valea Racilor.

 Cheile Turenilor

Dacă continuați să mergeți înainte pe potecă urmând marcajul punct albastru, veți urca pe versantul stâng al cheilor Turenilor.

 Cheile Turenilor

Versantul stâng al cheilor prin defileu a fost echipat de către Serviciul Salvamont Salvaspeo cu scoabe metalice și cabluri de oțel în anul 2018.

 Cheile Turenilor

Noi am intrat pe traseul amenajat prin defileu fără să avem cască, alonje și ham, cu gândul că dacă apreciem că este prea periculos, abandonăm înaintarea prin defileu.

 Cheile Turenilor

Am întâlnit foarte multă lume care străbătea defileul Cheilor Turenilor la fel ca noi, neechipați, din ambele direcții, pe firul apei.

Prima trecere pe scoabe și cabluri este cea mai dificilă din tot traseul. La o primă evaluare optică a situației, după ce l-am urmărit pe soțul meu cum trece, am spus că eu nu pot, că nu am atâta forță.

 Cheile Turenilor

Dan, după ce a trecut, mi-a spus să trec peste pietrele din apa pârâului Racilor care era mică, iar eu am găsit o trecere peste bolovani și am reușit să traversez pârâul fără să cad în apă. Yupiii!!!

 Cheile Turenilor

Am continuat apoi deplasarea pe stâncile de pe malul apei admirând pereții calcaroși care ajung la o înălțime de până la 150 metri, cu numeroase grote, peșteri, lapiezuri și tot felul de forme interesante.

 Cheile Turenilor

În Cheile Turenilor au fost identificate 29 de peșteri cu lungimi cuprinse între 3 și 58 de metri, dar care în prezent sunt colmatate și inactive.

 Cheile Turenilor

Apa pârâului nu se lasă mai prejos, oferindu-ne un adevărat spectacol optic și auditiv, impresionându-ne și ea la rându-i cu numeroasele mini-cascade, căderi de apă peste săritori mai mari și mai mici, pe care ne-am oprit să le admirăm și să le fotografiem.

 Cheile Turenilor

În unele locuri am traversat pe scoabele amenajate la înălțime mai mare față de pârâu, alteori traseul amenajat ne cobora jos, până la nivelul apei.

 Cheile Turenilor

Nu puteam anticipa ce urmează după cotitură pentru că nu aveam vizibilitate. Dar am avut încredere că putem face față provocărilor traseului, cu atenție și fără grabă.

Cheile Turenilor, prin defileu pe firul apei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 3775

Nu pot să vă spun câte porțiuni amenajate cu cabluri aveți de trecut, pentru că am fost într-o concentrare permanentă ca nu cumva să mă accidentez.

Cu toate acestea, la un moment dat, tot mi s-a agățat vârful bocancului de vârful ascuțit al muchiilor care alcătuiau suprafața stâncilor pe o porțiune stâncoasă aflată la înălțime. E foarte ușor să te accidentezi și să cazi.

În mai puțin de două ore am ajuns la capătul traseului prin Cheile Turenilor pe firul apei.

 Cheile Turenilor

Cum am ieșit din chei de pe firul apei, priveliștea s-a luminat, nu mai era umbră, iar în scurt timp am ajuns la un punct de belvedere care ne-a oferit o panoramă impresionantă asupra Cheilor Turenilor.

 Cheile Turenilor

Observăm și fotografiem o stâncă care are o cavitate sub forma unei ferestre.

 Cheile Turenilor

Cromatica toamnei a pus în evidență sălbăticia peisajului dându-i o notă romantică. Tabloul autumnal este fermecător dintotdeauna.

 Cheile Turenilor

Am urcat pe versantul stâng, pe Dealu Cheii până am intrat pe poteca tematică Epoca de Piatră, amenajată cu șapte panouri informative.

 Cheile Turenilor

Noi eram în dreptul panoului numărul 6 “Stâncăriile calcaroase“, care ne familiarizează și informează despre geneza peisajului cu versanții cu brâne, polițe, zimți, coloane. 

Aici panorama este impresionantă. Vedem alpiniști care se cațără pe stâncile înalte și ascuțite.

 Cheile Turenilor

Am schimbat perspectiva și cu toate că am mai fost în Cheile Turenilor, peisajul m-a fermecat și de această dată, parcurgând platoul de deasupra acestora.

Cheile Turenilor, prin defileu pe firul apei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E3925

În total, am parcurs aproximativ patru kilometri în circa două ore și jumătate.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Scaunul Domnului – 1381 m
5 februarie 2021
-
5 comentarii
Timp citire: 4 minute
30 ianuarie 2021 Cuvintele nu pot exprima frumusețea naturii care se dezvăluie privirii odată ajunși pe platoul Scaunul Domnului. După parcurgerea unui traseu de dificultate medie, care trece prin pădure, […]
Cascada Cheilor din Valea Cormaia
9 iulie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 2 minute
Din localitatea Sîngeorz – Băi, urmați calea indicatorului de la șosea pe care scrie Cormaia, Valea Cascadelor și în aproximativ 4 kilometri ajungeți la Cascada Cheilor.
Rafting pe Nera
8 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
iulie 2020 Rafting... poate puțin cam mult spus, pentru că Râul Nera era la cote foarte scăzute, noi am prins, după cum zicea instructorul, ultima cursă până în toamnă. Raftingul […]
Cascada Obârșia Ialomiței
7 iunie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
Am avut noroc că am scăpat de furtună, a plouat în schimb foarte tare mai jos, la lacul Bolboci.
1 2 3 34

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram