martie 2023
Cheile Vălișoarei ne-au cucerit iar cu frumusețea lor, astfel, acum am parcurs pentru a doua oară anul acesta circuitul lor, după un răgaz de doar două săptămâni.
Am scris separat despre drumețiile pe versantul drept și de pe versantul stâng al Cheilor Vălișoarei și Vârful Data (884 metri), dar acum m-am gândit să scriu și despre circuitul pe ambii versanți ai Cheilor Vălișoarei, în ideea că ar putea prezenta interes și pentru alți drumeți.
Circuitul nu este un traseu greu, cu excepția a două urcări mai susținute, timpul de parcurgere este scurt, privirea fiindu-vă furată de peisajele spectaculoase ale abruptului cheilor.
Cheile Vălișoarei, sunt situate în partea estică a Munților Trascăului, în comuna Livezile, județul Alba.
Cheile Vălișoarei de origine calcaroasă, se întind pe o lungime de 2 km, ele fiind străbătute de șoseaua DJ 107C, care este în stare bună. Acestea se află la o distanță de 14 km de Aiud și la 17 km de Buru.
Cheile Vălișoarei sunt o rezervație naturală geomorfică și botanică, străbătute de pârâul Aiudului, de aceea mai sunt cunoscute și sub denumirea de Cheile Aiudului.
Acestea au o înălțime cuprinsă între 100 - 150 metri.
Pereții calcaroși ai cheilor prezintă diverse formațiuni carstice: peșteri, bolți, arcade și lapiezuri.
După ce am parcat mașina înainte de intrarea în chei, am început traseul pe versantul drept, direct cu o urcare abruptă, urmărind marcajul punct roșu.
În scurt timp am trecut și printr-o porțiune scurtă de grohotiș, la capătul căreia am primit o recompensă florală superbă, emoționantă, mai exact, am văzut mai multe pâlcuri de ghiocei și floricele albastre.
Acestea ne-au însoțit până aproape de Peștera Puculea în care am intrat pentru că ne plac grotele cu ''ferestrele'' lor interesante prin care poți admira peisajele înconjurătoare și Colțul Data.
Razele de soare care străpung desișul pădurii și plăpândele floricele ne anunță că primăvara a sosit, dar numeroasele pâlcuri de zăpadă întâlnite pe traseu ne amintesc că nu e chiar așa.
Urmează apoi o urcare lungă și solicitantă, prin pădurea deasă, care ne conduce la Vârful Bogza Mare 814 metri, marcat cu o cruce metalică.
Traseul se intersectează la un moment dat cu marcajul bandă galbenă, apoi trece iar la marcajul nostru punct roșu, scoțându-ne într-un alt punct de belvedere, la Vârful Bogza Mică 647 metri, de unde panorama este impresionantă.
Aici te simți ca un cuceritor al Cheilor Vălișoarei, deasupra abrupturilor stâncoase care străjuiesc Castelul Templul Cavalerilor, care pare minuscul privit de aici.
Dacă nu aveți timp, puteți încerca varianta scurtă de a ajunge la Vârful Bogza Mică, în 20 de minute de la Castelul Templul Cavalerilor, de unde panorama uimitoare te lasă cu siguranță, fără cuvinte.
De aici am coborât pe lângă Castelul Templul Cavalerilor, și am traversat Cheile Vălișoarei pe șosea. După câteva sute de metri, la ieșirea din chei spre Aiud, am început urcarea pe versantul stâng al Cheilor Vălișoarei urmărind tot marcajul punct roșu.
Și pe acest versant avem la început o urcare lungă și susținută până ajungem la o pădure de stejar pufos.
Odată ajunși în pădure, urcarea continuă purtându-vă în spatele unei stânci, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existența Cetății Zedecheu , în locul numit Colțul Cetății.
Urmează apoi un platou situat deasupra Cheilor Vălișoarei, de unde peisajul se deschide privirii cu priveliști minunate, care cuprind mai multe piscuri care se observă la orizont, imaginea castelului în miniatură, peretele drept al Cheilor Vălișoarei cu vârfurile Bogza Mică, Bogza Mare (814 metri), Peștera Puculea și ceva mai departe Vârful Data (884 metri).
Traseul continuă tot pe punct roșu, cu o coborâre prin pădure, după care urmează o zonă deschisă. De această dată nu ne-am mai continuat traseul până pe Vârful Data, și am coborât direct spre parcare pe un drum de care și nu numai, după cum puteți vedea în pozele de mai jos...
Traseul vă conduce până la pârâul Izvoarele pe care trebuie să-l traversați prin locuri improvizate din bolovani și bușteni.
Menționez faptul că traseul prin Cheile Vălișoarei este foarte bine marcat.
Pentru că aveam suficient timp până se întuneca și pentru că ne era foame, am hotărât să mâncăm la Castelul Templul Cavalerilor, unde am mai fost și altădată și știam că mâncarea este bună iar servirea amabilă.
Călătorii plăcute!
Traseu tip circuit
Distanța totală – 11 km
Durată – 5 ore cu pauze incluse
Diferență de nivel – aproximativ 750 m
Marcaj – cerc roșu
Dificultate – ușor/mediu
Accesul – de lângă Pensiunea Castelul Tempul Cavalerilor, situat pe drumul care leagă Aiudul de localitatea Buru.
[…] pentru prima dată fotografia cu Castelul Templul Cavalerilor amplasat deosebit de estetic în Cheile Vălișoarei, locație despre care nu știam nimic la data […]
[…] Bedeleu. Odată ce au deschis portiera mașinii, au înghețat instant și s-au reorientat spre Cheile Vălișoarei, unde, la o distanță de doar 7 kilometri, vântul nu bătea iar temperatura de afară era mult […]