ZIGZAG

PE HARTĂ

Cinque Torri, Dolomiți

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

august 2022

Îi vezi în fotografii, tânjești, visezi, ajungi acolo și te întrebi dacă e adevărat ceea ce se întâmplă, dacă este o iluzie sau este realitate, dacă este posibilă atâta frumusețe strânsă într-un singur loc, în Cinque Torri, iar tu să fii binecuvânt să faci parte pentru câteva ore din această magie.

Cinque Torri, Dolomiți
Cinque Torri, Dolomiți

Scriu acum, amintirile sunt încă vii, parcă sunt acolo, amprenta pe care acest ținut magic și maiestuos și-o marchează asupra ta ca ființă minusculă și fragilă, este destul de dificil de explicat în cuvinte. Un mix de euforie, curiozitate, avânt care te împinge imediat pe trasee să vezi și mai mult, să descoperi un univers aparte și unic, cel al Dolomiților. 

Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL93834 01
Cinque Torri, Dolomiți
Cinque Torri, Dolomiți

Aceasta a fost cea de-a doua excursie pe care am făcut-o în Dolomiți, după cea de la Lacul Braies, excursie pe care o așteptam de mult și nu mai aveam răbdare, să ajung să mă plimb pe poteci, să văd hăuri și piscuri, să fiu parte din acea măreție de piatră dantelată care mă înconjoară.

Cinque Torri, Dolomiți
Cinque Torri, Dolomiți
Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220729 095213 01

Din Campingul Rocchetta din Cortina d’Ampezzo în care eram campați, am ajuns în aproximativ o jumătate de oră la parcarea de lângă restaurantul Bai de Dones, de unde am luat telegondola ca să ajungem la Cinque Torri, aceștia fiind localizați în partea de sud-vest față de Cortina d’Ampezzo.

Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL93802 01

Rifugio Scoiattoli, situat la altitudinea de 2255 metri, la care se poate ajunge și pe jos, este locul unde am coborât din telegondolă. Acesta este punctul de unde pornesc mai multe trasee pentru vizitarea zonei.

Rifugio Scoiattoli
Rifugio Scoiattoli

Noi am parcurs traseul Giro Delle Torri, adică circuitul megaliților Cinque Torri pe care erau cățărați mulți alpiniști; da, am fost acolo printre turnurile uriașe, am admirat, respirat, fotografiat, m-am încărcat cu frumusețea locului, mi-am umplut sufletul de fericire și chipul de bucurie.  

Cinque Torri, Dolomiți

Cinque Torri este denumirea unui grup de cinci turnuri gigantice din Dolomiți, formați dintr-o rocă numită dolomite, de culoarea gri deschis.

Cinque Torri, Dolomiți

Fiecare dintre cele cinci turnuri au câte o denumire proprie și sunt folosite pentru escală, pe traseee cu diferite grade de dificultate. Am văzut copii foarte mici cățărându-se pe stânci sub supravegherea adulților.

Cinque Torri, Dolomiți

 Grande Torre este cel mai mare turn, de aceea se numește Turnul Mare, având o altitudine maximă de 2361 metri față de nivelul mării. Acesta are la rândul lui trei vărfuri care sunt o provocare pentru alpiniștii care vin să le cucerească.

Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL93790 01
Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220729 120509 01

Poteca de vizitare trece chiar pe la baza acestuia, printr-o fantă îngustă, mărginită de pereții înalți.

Cinque Torri, Dolomiți
Cinque Torri, Dolomiți

Celelalte turnuri au următoarele denumiri:

Torre Seconda (Turnul al Doilea) sau Torre Romana,

Terza Torre (Turnul al Treilea) sau  Torre Latino,

Quarta Torre (Turnul al Patrulea) acesta fiind format la rândul lui din alte două turnuri de înălțimi diferite,

Quinta Torre(Turnul al Cincilea) sau Torre Inglese.

Cinque Torri, Dolomiți

Toate cele cinci turnuri formează una dintre imaginile emblematice ale Dolomiților, peisaj care te cheamă să îi verifici personal veridicitatea, la fața locului. Totul este incredibil de frumos!

Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220729 101753 01

Un alt traseu parcurs de noi aici a fost M5, Muzeul în aer liber construit în memoria soldaților italieni care au luptat în primul război modial împotriva trupelor austro-ungare, în perioada 1915-1917, reconstruindu-se tranșeele, cazematele, adăposturile de artilerie, garnizoanele, punctele de observație și locurile de tragere, adăposturile din lemn și alte construcții militare.

Cinque Torri, Dolomiți
Cinque Torri, Dolomiți

Pe un panou este fotografia și declarația regelui Vittorio Emanuele III făcută în timpul vizitei de la Cinque Torri, din 13 Decembrie 1915 cu privire la rezervele de mâncare, muniție și lemne.

Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220729 095728 01

Vizitarea acestui muzeu în aer liber este gratuită, sunt amplasate panouri informative cu pasaje din arhiva istoriei, în trei limbi: italiană, germană și engleză.

Cinque Torri, Dolomiți

Reconstruirea frontului de apărare și de rezistență într-un loc expus și în condiții extreme de temperatură, reprezintă un mod de a ne face să nu uităm istoria, dar mai ales pentru a conștientiza ororile războaielor.

Cinque Torri, Dolomiți

Un alt traseu superb pe care am fost aici, cu pornire de la Refugiul  Scoiattoli spre Refugiul Averau 2416 metri și care mai apoi ajunge la Refugiul Nuvolau 2575 metri, ne oferă panorame incredibile de jur împrejur.

 Refugiul Nuvolau 2575 metri
Refugiul Nuvolau 2575 metri

Din Vârful Nuvolau 2575 metri ies la iveală alte piscuri zimțate, alte forme masive din Dolomiți care îți fură privirea și îți umplu sufletul de bucurie.

 Refugiul Nuvolau 2575 metri
Refugiul Nuvolau 2575 metri

De sus, formațiunea stâncoasă Cinque Torri pare ca un joc de lego minuscul.

Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL93809 01

De la Refugiul  Scoiattoli 2255 metri și până la Refugiul Nuvolau 2575 metri am făcut aproximativ o oră, în condițiile în care soarele ardea fără milă înainte de furtuna prognozată, de care am scăpat la mustață, ploaia începând în timp ce coboram cu telegondola spre parcare.

Refugiul Averau 2416
Refugiul Averau 2416
Cinque Torri, Dolomiți - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL93820 01

Dacă ajungeți în Dolomiți, Cinque Torri este un obiectiv emblematic pe care nu ar trebui să îl ratați, iar noi, chiar dacă l-am văzut o dată, sperăm să ne reîntoarcem cândva acolo.

Refugiul Averau 2416
Refugiul Averau 2416

Călătorii plăcute!

Date tehnice:

CircuitCinque Torri - Refugiul Averau - Refugiul Nuvolau 2575 metri

Distanța totală – 8,5 km

Durată – 4 ore (cu pauze incluse)

Diferență de nivel – aproximativ 545 m

Dificultate – ușor.

articole asemănătoare

Cascada Cofu din Munții Călimani
1 iulie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Văzută de sus, Cascada Cofu este foarte frumoasă, apa albă coborând cu viteză și  zgomot peste stâncile negre, acoperite de mușchiul de un verde crud.
Vârful Berț și vârful Chișberț, traseu pe la minele de fier medievale de la Rimetea
12 martie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Localitatea Rimetea, care a fost populată încă din perioada romană (s-au găsit monezi romane din timpul împăraților Antoninus Pius si Maximinus Thrax - sursa Wikipedia)...
Cheile Nerei și Lacul Dracului
8 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
iulie 2020 Fotografiile în care sunt surprinse spectaculoasele priveliști cu Cheile Nerei străbătute de Râul Nera, ne-au făcut să ne dorim să ajungem să le parcurgem și pe jos. Am […]
Lacul Ochiul Bei, Cascada Văioaga, Cascada Beușnița, La Tunele și Lacul Dracului
28 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Cascada Văioaga este foarte frumoasă, apa cade de la 6 metri în două trepte, cu repeziciune, căpătând o culoare albă oglindită într-un ochi turcoaz de apă
1 2 3 35

Comentarii

3 comments on “Cinque Torri, Dolomiți”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram