ZIGZAG

PE HARTĂ

Circuit Cheile Borzești

Timp citire articol: 5 minute

martie 2021

Duminică dimineața 14 martie 2021, la ora 9 am intrat pe traseul Cheilor Borzești în compania primelor raze de soare ale zilei. Graba noastră s-a  bazat de prognoza meteo nefavorabilă, care la ora 11 ne avertiza cu prezența precipitațiilor și pe frig, adică erau zero grade când am ajuns,  nu ne prea surâdea să ne udăm.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000321 01
Cheile Borzești

Localizarea

Cheile Borzești se află în comuna Iara, la 5 kilometri de Cheile Turzii, între localitățile Buru și Moldovenești, jud. Cluj.

Accesul se face urmând indicatorul spre Cabana Buru. Pe partea dreaptă, am găsit un loc de parcare mic care la acea oră era gol. Noi am fost singuri pe traseu până pe la ora 11, când la coborâre, am început să întâlnim multe grupuri urcând pe partea inferioară a cascadelor din Cheile Borzești.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000339 01
Cheile Borzești

Drumeția

Cheile Borzeși sunt sălbatice, surprinzător de frumoase și spectaculoase, săpate în stâncile calcaroase de pârâul Borzești. Traseul este împărțit în două sectoare de vizitare, cascadele inferioare, marcate cu punct roșu și cascadele superioare, traseu marcat parțial cu triunghi roșu, apoi este nemarcat pe lângă albia pârâului.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000336 01
Cheile Borzești

Cascadele Superioare

Noi am hotărât să mergem în prima parte a drumeției în locul cel mai îndepărtat al acesteia, pe traseul care duce la Cascadele Superioare, dacă ne prinde ploaia să fim mai aproape de mașină. La început, pe o parte din traseu veți observa alături de marcajul cu triunghi roșu și pe cel cu punct roșu, care la un moment dat se desprinde de la potecă și o ia spre dreapta, coborând spre albia pârâului Borzești.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000332 01
Cheile Borzești

Pe această porțiune de traseu se poate face circuitul Cascadelor Inferioare care este marcat cu punct roșu.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000327 01
Cheile Borzești

Marcajul cu triunghi roșu vă va conduce pe un traseu mai lung, care face legătura dintre Cabana Buru, ocolește Cheile Borzești  și ajunge la Cheile Turzii.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000330 01
Cheile Borzești

O mare surpriză și o bucurie copilărească care mi-a transformat imediat starea, a fost generată de prezența ghioceilor care ne-au apărut prin pădurea străbătută de potecă. Mii de ghiocei albi au răsărit printre frunzele ruginii care acoperă pământul, anunțându-ne că primăvara a sosit și natura începe să renască. Aici am petrecut destul de mult timp fotografiind gingașii ghiocei. A fost prima dată când am văzut o pădure atât de plină de ghiocei.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000338 01

Am continuat deplasarea și la un moment dat am observat pe un copac un indicator spre Cascadele Superioare. De aici am părăsit traseul marcat cu triunghi roșu și ne-am încadrat pe traseul nemarcat care ne-a purtat pe malul pârâului, peste și printre obstacole mai mari sau mai mici: bolovani, stânci, copaci căzuți. Am traversat pârâul de mai multe ori, peste pietre (noi am avut bețe de trekking care ne-au folosit pentru echilibru, ca să nu alunecăm în apă). Am urmărit calea bătută și am ajuns până la ultima cascadă de pe traseu fără să ne udăm.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000328 01
Cheile Borzești

Această parte a drumeției a fost ca o plimbare printr-un ținut feeric, cu multe cascade de felurite forme,  care se revarsă peste pereții calcaroși sau cad cu repeziciune de la înălțime printre bolovani, formând la baza acestora mici bazine cu apă limpede, unele cu nuanțe de culoare verde...te duceau cu gândul al scăldat. Este minunat! E multă liniște în pădure, perturbată doar de acordurile liniștitoare ale naturii: ciripitul pasărilor, zgomotul pârâului și al cascadelor. Mie mi-a plăcut enorm și vreau să mă întorc aici cât mai curând, să-l aducem și pe băiatul nostru să vadă și el frumusețea perfectă a naturii sălbatice. Cu toate că a plouat în timpul săptămânii, apa pârâului nu a fost mare și l-am putut traversa cu ușurință. Am citit că pârâul poate crește mult după ploi și nu mai poate fi traversat.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000340 01

Cascadele Inferioare

La întoarcere, cam după 1,5 kilometri, ne-am încadrat să coborâm spre Cascadele Inferioare, marcate cu punct roșu. Aici am trecut pe un teren neamenajat, până în momentul în care ne-au apărut în față Cheile spectaculoase ale Borzeștiului. Acestea se traversează peste bolovani și stânci cu ajutorul cablurilor de susținere montate . Cheile sunt strâmte, cu pereți înalți, cu două cascade mai mari decât cele din partea superioară. Aici o să aveți parte de puțină adrenalină.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000322 01
Cheile Borzești

 Pentru că prognoza meteo s-a adeverit, ploaia a udat bolovanii pe care trebuia să pășim și combinația cu pământul de pe tălpi, ne făcea să alunecam destul de tare. Astfel am ieșit de pe traseul de deasupra pârâului în dreptul primei cascade dacă intrați de jos în sus, și respectiv la ultima dacă coborâți. Am observat că era o cărare pe deasupra pârâului, astfel ultima parte a cheilor am coborât pe o cărare de pământ destul de abruptă. Am preferat să cădem pe pământ în loc să ne udăm.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000324 02
Cheile Borzești

Noi am făcut invers traseul față de cum este recomandat, astfel că am văzut cascadele inferioare doar după ce treceam de ele. Traseul este amenajat ca să se urce pe la Cascadele Inferioare, nu ca să se coboare... de aceea nu am găsit așa de ușor locurile unde să călcăm peste bolovani și stănci.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000337 01

Data viitoare, am hotărât cu soțul, că vom urca pe la Cascadele Inferioare, să respectăm direcția de parcurgere a acestora, mai ales că vrem să-l ducem și pe băiatul nostru.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000325 01
Cheile Borzești

Dacă doriți să mergeți cu copii mai mici, vă recomand doar plimbarea ușoară de la Cascadele Superioare.

Ambele porțiuni au o lungime de cca. un kilometru pe sens, fiecare putându-se parcurge în cca. o oră pe sens cu odihnă, fotografii și admirarea peisajului.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000320 01
Cheile Borzești

Vă recomand să vizitați Cheile Borzești, pentru că veți descoperi aici multe cascade frumoase și chei spectaculoase, iar traseul este unul ușor și relativ scurt, iar voi puteți alege cum doriți să-l parcurgeți, integral sau doar parțial și în ce direcție să-l traversați.

Circuit Cheile Borzești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000333 01
Cheile Borzești

Date tehnice

Traseu tip circuit

Distanța totală – 5 km

Durată – aproximativ trei ore cu multe pauze incluse

Diferență de nivel – aproximativ 120 m

Marcaj – triunghi roșu/cerc roșu

Dificultate – ușor/mediu la Cascadele Inferioare, unde sunt cabluri de susținere

Accesul – de lângă Cabana Buru.

articole asemănătoare

Vârful Hășmașul Mare (1792 metri) și Piatra Singuratică (1504 metri)
27 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
În primul weekend din luna iunie ne-am strâns trupa de 9 adulți cu 11 copii și am pornit spre orașul Bălan, din județul Harghita, cu dorința de a urca pe […]
Piatra Secuiului 1128m
7 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
23 ianuarie 2021 De ce scriu despre aceasta drumetie? Pentru că imi place tot mai mult, peisajul îmi umple sufletul de bucurie de fiecare dată când urc acolo și niciodată […]
Vârful Berț și vârful Chișberț, traseu pe la minele de fier medievale de la Rimetea
12 martie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Localitatea Rimetea, care a fost populată încă din perioada romană (s-au găsit monezi romane din timpul împăraților Antoninus Pius si Maximinus Thrax - sursa Wikipedia)...
La Bisericuță 1322 metri – T8
17 septembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Am ales o drumeție spre vârful La Bisericuță - T8, traseu pe care l-am scurtat întorcându-ne prin același loc
1 2 3 20

Comentarii

5 comments on “Circuit Cheile Borzești”

 1. Bună!

  Foarte frumoase,utile și inspiraționale toate descrierile de ture!
  Mulțumim și apreciem mult timpul și munca depusă!

  Mult succes și multe drumuri frumoase!

  1. Bună ziua!
   Aprecierile dumneavoastră și faptul că, considerați utile informațiile pe care le prezint, mă bucură enorm. Mulțumesc frumos pentru urări! Sănătate! Numai bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram