ZIGZAG

PE HARTĂ

 Circuit prin Cheile Vârghișului

Timp citire articol: 8 minute
Articol publicat in: /

22 aprilie 2023

După această drumeție am rămas într-o stare euforică mult timp, pentru că întreg traseul a fost încărcat cu surprize plăcute, a fost așa cum îmi place mie, cu de toate, iar la capătul acestuia l-am întrebat pe Dan când vom reveni la Cheile Vârghișului și cu Andrei, juniorul nostru.

Cheile Vârghișului

În Munții Perșani, unde am mai vizitat și Complexul Geologic Racoș cu Coloanele de Bazalt, Lacul de Smarald și Vulcanul Stins, se află și Rezervația Naturală Cheile Vârghișului, pe care le puteți descoperi parcurgând un traseu ușor și scurt de doar 4 kilometri pe sens, cu o  diferență de nivel mică.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5769

Nouă ne plac circuitele, nu ne grăbim să scăpăm de drumeție, ci preferăm să savurăm cât mai pe îndelete ceea ce întâlnim în cale dar și în proximitate.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5768
Cheile Vârghișului
 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E5890

Astfel, după circuitul Cheilor Vârghișului, ne-am îndreptat spre un alt obiectiv aflat pe traseul spre casă, și anume Stejarul Secular de la Mercheașa.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6056
Stejarul Secular de la Mercheașa

Traseul Cheilor Vârghișului poate fi abordat din două direcții, atât dinspre comuna Merești din județul Harghita, cât și din localitatea Vârghiș din județul Covasna.

Cheile Vârghișului

Din Vârghiș până la intrarea în chei sunt aproximativ 12 kilometri, care se parcurg pe o șosea îngustă, dar în stare bună, prevăzută cu multe alveole. Din păcate avem și aici un ultim kilometru neasfaltat până la destinația finală, dar care poate fi parcurs cu grijă, de orice mașină, chiar și cu gardă joasă.

Cheile Vârghișului

Noi am lăsat mașina în parcarea improvizată, după clădirea Centrului de Vizitare, loc unde am observat că se poate și campa.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5740

Intrarea în traseu se face pe lângă o barieră, unde vă așteaptă un pădurar foarte simpatic, căruia îi plătiți taxa de vizitare a Cheilor Vârghișului.

Cheile Vârghișului

Acesta vă explică cu lux de amănunte ceea ce puteți vizita pe traseu și vă răspunde cu amabilitate la toate întrebările.

Dânsul este și un talentat sculptor, arătându-ne la insistențele noastre o parte dintre lucrările sale.

La începutul traseului este un panou util, pe care l-am fotografiat, cu harta traseelor turistice din Cheile Vârghișului, marcajele, lungimea și durata parcurgerii acestora.

Cheile Vârghișului

Chiar la intrarea în chei, o familie cu doi copii, care începuseră traseul cu câteva minute înaintea noastră, se întorcea din drum pentru că s-au intersectat cu un urs care a fugit în pădure.

Cheile Vârghișului

Pățania i-a speriat și i-au făcut să renunțe la drumeție, chiar dacă noi am încercat să îi convingem să ne însoțească.

Cheile Vârghișului

Noi am hotărât să facem circuitul care începe pe cruce albastră pe firul apei pârâului Vârghiș, să ne abatem pentru a vizita Peștera Merești (sau Orban Balazs), Peștera Șura Cailor și Grota Gaura Tătarilor.

Cheile Vârghișului

Urma apoi să ne întoarcem prin Poiana Pietrii pe marcajul cu bandă galbenă pe la Capela Tătarilor și Punctul de Belvedere II.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5961

 La final am coborât pe Poteca Lupilor, pe punct roșu pe la Belvedere I, traseu care se unește ulterior cu cel marcat cu cruce albastră, realizând astfel un circuit al Cheilor Vârghișului.

Cheile Vârghișului

Din păcate am ratat Punctul de Belvedere I deoarece nu este semnalizat și nu am observat nicio potecă secundară umblată spre dreapta. Am sesizat această neplăcere domnului de la salvamont care era la ieșirea din traseu și a spus că urmează să monteze un indicator spre Belvedere I.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E6014

Acum vă redau traseul Cheilor Vârghișului mai detaliat, cu speranța că veți reuși să parcurgeți integral punctele de interes ale acestuia și vă promit că merită să le vedeți pe toate, chiar dacă trebuie să urcați câțiva pași pe o pantă mai înclinată, sau să urcați scări metalice suspendate.

Cheile Vârghișului

Traseul marcat cu cruce albastră denumit Poteca Cheii se întinde pe o distanță de 4 kilometri până în Poiana Canton Țiglărie, pe parcursul căruia va trebui să traversați 9 punți ,unele mai lungi și balansate, altele scurte și fixe.

Cheile Vârghișului

Mie mi-a plăcut foarte mult traseul pe poteca prin pădure pe lângă Pârâul Vârghiș, care pe alocuri dezvoltă mini-cascade sau căderi de apă zgomotoase, împodobit cu floricele colorate, în compania trilurilor păsărilor, străjuit de pereții calcaroși care se înalță maiestuoși spre albastrul cerului.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

Ești ca într-o poveste care te farmecă și cucerește, oferindu-ți la intervale scurte de timp, noi provocări menite să îți țină treaz interesul și îți stârnesc curiozitatea.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

O atenție sporită trebuie să aveți în dreptul celui de-al treilea pod, pentru că aici se află Peștera Merești, Peștera Șura Cailor și Grota Tătarilor. Dacă primele două sunt relativ ușor de descoperit, Grota Tătarilor este mai ascunsă privirilor și poate fi ușor ratată.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Scările spre Peștera Merești

Pentru a ajunge la Peștera Merești traversați podul numărul trei și la câțiva metri veți observa mai multe scări metalice care urcă până la intrarea în peșteră, a cărei galerii însumează 1527 metri.

Cheile Vârghișului

Aceasta este neamenajată, astfel că trebuie să aveți la voi lanterne, pentru că în interior pe partea stângă puteți intra într-un circuit speologic care vă poartă în subteran prin săli înalte și spațioase, dar să fiți atenți pentru că solul este alunecos.

Cheile Vârghișului

Chiar la intrarea în peșteră veți observa un grilaj care împiedică accesul turiștilor în Sala Caldă care adăpostește o colonie de naștere a trei specii de lilieci.

Cheile Vârghișului
Peștera Merești

Am observat mulți lilieci pe care am încercat pe cât am putut să nu îi deranjăm, dar nu ne-am putut abține să nu îl fotografiem pe unul care părea că nu ne bagă în seamă.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E5805

Domnul de la salvamont, ne-a spus că însoțiți de el, puteam continua traseul prin peșteră, pe o distanță de încă 700 de metri.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5793

Pe mine mă fascinează lumea subterană care se află sub pământul pe care pășesc, acel mister ascuns privirii, pe care sunt nerăbdătoare să-l descopăr de fiecare dată.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5792

După ce am vizitat Peștera Merești, am traversat din nou podul numărul trei pe partea de unde am venit și de această dată la aproximativ 10 metri mai sus, o potecă nemarcată urcă pe celălalt versant al cheilor, spre Grota  Gaura Tătarilor.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5824

Ea este poziționată vis-a-vis de Peștera Merești.

Cheile Vârghișului
Podul numărul 3 și poteca care urcă spre Grota Tătarilor

Poteca este bătută, dar nu trebuie să urcați foarte mult, la un moment-dat se bifurcă spre dreapta și ne conduce până la intrarea în grotă.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5846
Poteca care urcă spre Grota Tătarilor

Grota Tătarilor este impresionantă, văzută din față are forma unui craniu cu ochi, adică două tuneluri scurte pe care le traversezi ca și cum ai intra în orbitele oculare, despărțite de o coloană, ca o piramidă nazală.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E5825
Grota Tătarilor
 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5828

Aceasta seamănă cu Grota Studenților, pe care am vizitat-o destul de des în drumețiile noastre din Munții Trascăului.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5827
Grota Tătarilor
 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5841

După o nouă serie de fotografii, coborâm la poteca marcată și ne continuăm traseul pe aceeași parte a râului aproximativ 100 de metri și ajungem la intrarea în Peștera Șura Cailor, care se află în dreptul podului numărul 4. Ea este poziționată aproximativ sub Grota Tătarilor.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5853
Peștera Șura Cailor

Aici nu am mai zăbovit așa de mult, am făcut câteva fotografii și ne-am continuat traseul prin chei.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5861
Peștera Șura Cailor

Multe dintre cele 122 de peșteri din Cheile Vârghișului au fost locuite de omul preistoric încă din paleolitic, apoi în epoca cuprului și bronzului, iar obiectele găsite în Peștera Șura Cailor, Peștera Merești și în alte peșteri sunt expuse la Muzeul Depresiunii Baraolt. În epoca medievală, peșterile au servit ca adăpost oamenilor, pe timpul războaielor.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5880
Peștera Șura Cailor

Tot aici iubitorii de via ferrata pot parcurge traseul amenajat ’’Șoim călător’’.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

La sfârșitul traseului prin defileu pe malul apei, ajungeți la Cantonul Țiglărie, de unde urmați indicatorul bandă galbenă spre Poiana Pietrii.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5952

Urmează apoi o urcare susținută până în Poiana Pietrii, dar care vă va răsplăti cu un peisaj minunat, o poiană plină cu ciuboțica cucului și alte flori am găsit noi aici, precum și o vedere spectaculoasă spre stâncile semețe care formează Defileul Vârghișului.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5962
Spre Poiana Pietrii

În poiană este amenajat un refugiu montan, iar lângă acesta este o masă și scaune, unde am făcut o pauză de alimentare, după care am abordat urcarea pieptișă, dar scurtă, pe cărarea bătătorită dar nesemnalizată, până la Punctul de Belvedere II.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5971
Refugiu montan în Cheile Vârghișului
 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5973

Aici este instalat un binoclu mare, prin care puteți să vedeți cheile și o parte din podurile care le traversează - e splendid! Merită să urcați.

Cheile Vârghișului
Punctul de Belvedere II spre Cheile Vârghișului

Am urmat poteca și am coborât de la Belvedere II în poiană, întorcându-ne un pic din drum, ca să vedem ruinele rămase din Capela Tătarilor, care a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6005
Capela Tătarilor

În apropiere se află Șanțul Tătarilor care este un val de pământ care se întinde pe o lungime de 350 metri, cu latura îndreptată spre Capela Tătarilor, care a fost construit cu rol defensiv, în secolul al XIV-lea, conform fragmentelor ceramice descoperite sub structura acestuia.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6001
Capela Tătarilor

Apoi am revenit la traseu, urmând de data acesta marcajul cu punct roșu, care ne conduce prin pădure pe Poteca Lupilor.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6006
Cheile Vârghișului
 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6008

Aici, cu mare regret, am ratat Punctul de Belvedere I, pentru că nu era indicator și nici nu am observat vreo cărare bătătorită spre dreapta, către acesta. Data viitoare vom fi mai vigilenți.

Cheile Vârghișului

După o coborâre susținută prin pădure, traseul ne-a scos în dreptul primului pod din chei, acolo unde am început traseul dimineața.

 Circuit prin Cheile Vârghișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6015

Întreg traseul cu poduri suspendate deasupra apei, pe pereții stâncoși sau între maluri, scările metalice, balustradele și lanțurile de susținere, indicatoarele, refugiile montane, chiar și mesele cu scaune, punctele de belvedere, din care unul amenajat cu binoclu, indicatoarele și marcajele dese, vă ajută să vă simțiți confortabil și în siguranță pe timpul drumeției.

Cheile Vârghișului
Cheile Vârghișului

Abia așteptăm să ne reîntoarcem pe acest traseu, pe care vi-l recomand din tot sufletul!

Călătorii plăcute!

Date tehnice - Cheile Vârghișului

Traseu tip circuit

Distanța totală – 11 km

Durată – 4:30 ore cu pauze incluse

Diferență de nivel – aproximativ 350 m

Marcaj – cruce albastră prin chei + bandă galbenă spre Poiana Pietrii, Capela Tătarilor și Punctul de Belvedere II + punct roșu spre Punctul de Belvedere I și coborârea prin pădure pe Poteca Lupilor până la intrarea în chei

Dificultate – ușor

Accesul – la 12 kilometri de localitatea Vârghiș, județul Covasna.

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră prin Cheile Vârghișului:

articole asemănătoare

Peștera de mulaj Căsoaia lui Ladaș
13 februarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Peștera de mulaj Căsoaia lui Ladaș s-a format în urmă cu circa 5,3 milioane de ani, în perioada activă a vulcanului Călimani – Gurghiu.
Traseul spre Cabana Mălăiești, 1720 metri
21 octombrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Noi am ales cel mai scurt traseu spre Cabana Mălăiești prin Valea Glăjăriei, cu plecare din Râșnov,
Vârful Peleaga 2509m și Vârful Păpușa 2508m
26 ianuarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
Un alt weekend, un alt munte, alte două vârfuri de peste 2.500 metri. De data aceasta am parcurs un circuit prin Munții Retezat, frumosul masiv din Carpați, muntele cu ochi […]
Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu
15 ianuarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului,  Jud. Alba În căutarea peisajelor de toamnă, la început de noiembrie am hotărât că trebuie să surprindem […]
1 2 3 34

Comentarii

One comment on “ Circuit prin Cheile Vârghișului”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram