ZIGZAG

PE HARTĂ

Vârful Piatra Ghilcoș (1376 metri) din Lacul Roșu - Traseul ”Belvedere Ghilcoș”

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

Date tehnice

Lungime traseu – cca. 7 km

Durata – 3 h (dus-întors, cu toate pauzele incluse)

Dificultate – ușor/mediu

Marcaj – triunghi roșu la urcare/ cerc dublu albastru la coborâre

Diferență de nivel – aprox.428 metri

Traseu- (triunghi roșu, dificultate -ușor) Vila Tușnad -  Poiana Dosu Ghilcoș – Vârful Piatra Ghilcoș, Belvedere – coborâre (cerc dublu albastru, dificultate - mediu)-pădure -  poiana – coborâre abruptă pe stânci pe lângă peretele Ghilcoș- pădure – poiana - pădure  - Vila Hășmașu Mare – Parcarea cu plată de deasupra lacului Roșu

Drumeția

Acesta a fost o drumeție de tip circuit cu peisaje foarte frumoase, atât pe traseul de urcare cât și pe cel de coborâre. Circuitul de poate începe din orice direcție. Noi am ales să coborâm la Lacul Roșu, deasupra restaurantului Panorama unde am și luat prânzul.

Urcarea se face pe lângă Vila Tușnad care este vis-a –vis de Supermarket, un pic mai sus, pe un drum forestier.

Veți observa marcajele dese cu triunghi roșu care vă vor conduce la Belvederea Ghilcoș.

Chiar de la începutul drumeției aveți de admirat peisajele pitorești care vă înconjoară, cu pereții calcaroși abrupți ai munțior Hășmaș, Suhard, cu pădurea îmbrăcată festiv în culorile toamnei, care vă întâmpină să o admirați călcând pe frunzele ruginii.

După ce treceți de biserică, la un moment dat din drumul principal trebuie să urcați în partea dreaptă pe un drum care urcă perpendicular pe lăngă pădure.

Circuit Vârful Piatra Ghilcoș (1376 metri) din Lacul Roșu - Traseul turistic “Belvedere Ghilcoș”

Acestă urcare este de admirat, de fotografiat, de bucurat sufletul.

Urmează apoi o urcare lungă și obositoare prin pădure, pe o potecă lată acoperită de frunze, care vă va scoate după un timp în Poiana Dosu Ghilcoș.

Poiana este mare, frumoasă, flori mai erau doar câteva, iar după urcușul lung este ca un cadou pentru bucuria privirii și a sufletului. De aici se observă în depărtare masivele înconjurătoare. Noi am reperat Cehlăul cu Vârful Toaca.

Un ultim hop până la belvedere este urcarea abruptă prin pădure.

Belvederea Ghilcoș este un platou lat și lung, de unde se observă Lacul Roșu din altă perspectivă, eu zic că este mai frumos de aici decât de pe Suhardul Mic pe care-l admirăm din acest unghi.

Panorama este minunată, copacii cu frunze colorate intercalați printre brazii verzi, masivele albe cu crestele semețe de la orizont, lacul, compun un tablou desăvârșit.

Coborârea

Acum vom urmări marcajul cu cerc dublu albastru. Traseul acesta este mult mai scurt și mai abrupt și mai spectaculos.

Începem cu o coborâre prin pădure, ajungem iar într-o poiana și acum după ce intrăm iar în pădure vom avea parte de un pic de acobație pentru că va trebui să traversăm câteva porțiuni stâncoase, abrupte, cu prăpăstii dar avem un ajutor în cablul de care ne putem sprijinii...ne mai prindem de copaci, bolovani, ne mai ajutăm reciproc și gata, am trecut.

Nu scăpăm de coborârea prin grohotiș, dar nu este lungă.

Urmează iar o poiană superbă, cu o priveliște asupra muntelui Ghilcoș, traseul trece pe lângă baza acestuia, lâsându-ne să-i admirăm splendoarea.

Ce credeți că urmează? O altă pădure, pe care după ce o traversăm, ajungem pe lângă Vila Hășmașu Mare și în parcarea privată de deasupra Lacului Roșu.

Recomandarea

Acest circuit se poate face din ce direcție doriți, sau puteți evita această coborâre abruptă întorcându-vă pe unde am urcat noi, pe triungi roșu, e mai lung traseul dar nu este cu bolovani și stânci. Coborârea noi am făcut-o cu pauzele de rigoare, în cca. 40 minute, iar urcarea în două ore.

Vârful Piatra Ghilcoș (1376 metri) din Lacul Roșu - Traseul ”Belvedere Ghilcoș” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201024 141202 01 1

Traseul a fost foarte frumos, poienile alternând cu pădurile iar urcările, cu porțiuni mai domoale.

Pe mine m-au cucerit aceste drumeții și abia aștept să mai descopăr noi peisaje de pe alte poteci marcate din Lacul Roșu.

articole asemănătoare

Vârful Parângul Mare (2519 m), Vârful Cârja (2405 m) și Vârful Parângul Mic (2074 m)
26 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Vârful Parângul Mare, al patrulea ca înălțime din țară, a fost o nouă provocare pentru noi. Cu o săptămână inainte am urcat pe Vf. Moldoveanu (2544 m) care ocupă primul […]
Rododendroni în Munții Rodnei
3 iulie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 6 minute
În ultimul weekend din luna iunie 2021 am făcut drumeții în Munții Rodnei în cautare de rododendroni - astfel, am ajuns pe Vârful Cobășel, spre Vârful Roșu și la Lacul Lala Mare.
Cheile Turenilor – circuitul versanțior
29 aprilie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
De aici, înaintând câțiva zeci de metri vă puteți încadra pe traseul marcat cu triunghi albastru, care o cotește la dreapta și astfel veți ajunge în defileul Cheilor Turenilor
Traseu prin Prăpăstiile Zărneștilor până la Cabana Curmătura, din Parcul Național Piatra Craiului
20 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
În dimineața zilei de sâmbătă, 26 iunie 2020, adică pe la ora 6,30 am ieșit din Tg. Mureș, iar după trei ore căutam un loc liber de parcare pe strada plină cu mașini de la intrarea în...
1 2 3 16

Comentarii

2 comments on “Vârful Piatra Ghilcoș (1376 metri) din Lacul Roșu - Traseul ”Belvedere Ghilcoș””

    1. Probabil că o să trebuiască să îl cărați mai mult în spate, pentru că este un traseu destul de lung si diferența de nivel destul de mare pentru un copil atât de mic. Cred că o variantă mult mai bună și mai ușoară este să faceți împreună turul Lacului Roșu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram