ZIGZAG

PE HARTĂ

Circuit Vf. Ciucarul Mare

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

martie 2019

Ne-am planificat și ne-a ajutat vremea să ne bucurăm sufletele cu imaginile minunate văzute de la înălțime, de la vârful Ciucarul Mare din munții Almajului, asupra celei mai spectaculoase porțiuni a Dunării, Cazanele Mari.

Ciucarul Mare

Peisajul este spectaculos, Carpații sunt despărțiți de trecerea fluviului Dunărea. Pereții abrupți și stâncoși coboară brusc în apa verde, bolbocind, la Cazanele Mari. Noi plimbându-ne pe malul românesc, am fotografiat și admirat malul sârbesc cu masivul Veliki Strbac.

De la înălțimea de 318 m, ne-am transformat în observatori uluiți de peisajul spectaculos pe care îl descopeream de sus în jos. Este fantastic, punctele de belvedere te țintuiesc locului, privești, fotografiezi, încerci să îți fixezi cât mai bine în memorie detaliile unice, să recunoști diverse forme, și nu mai vrei să pleci. Ești într-o altă dimensiune cu imagini de vis, unde nimic nu perturbă liniștea profundă care domină înălțimile.

Circuit Vf. Ciucarul Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50288.jpg111

Durata

Drumeția durează cât dorești, dar mai ales de cât timp dispui. Eu aș fi rămas acolo multe ore în contemplare, dar a trebuit să mă mulțumesc cu o drumeție de două ore și jumătate.

Ciucarul Mare

Traseul

Am lasat mașina în parcarea gratuită de lângă Primăria Dubova.  Apoi am urmat traseul de pe panoul expus acolo. Am parcurs o scurtă porțiune de drum, cca. 5min, pe șoseaua DN 57, după care am întâlnit la șosea un indicator care ne prezintă datele tehnice.

Date Tehnice

Dificultate - ușor

Marcaj- cu triunghi galben

Lungime traseu - aproximativ 5 km

Diferența de nivel – 316 metri

Durata - aproximativ 2 ore

Include traseu de creastă, neexpus.

Apa nu este pe traseu. Dacă uitați să aduceți cu voi apă, puteți cumpăra de la chioșcul de vis-a-vis cu primăria, unde probabil parcați mașina.

Circuit Vf. Ciucarul Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50153

Am luat la cunoștință informațiile și am luat-o la stânga spre panta care se înalța la orizont. Am cronometrat, urcușul prin pădure, pe poteca bătătorită , în ritm lejer, durează 15 minute. Acesta este tot efortul pe care trebuie să îl faceți pentru a vă bucura de o altă perspectivă asupra Cazanelor Mari. Merită din plin!

Întreg circuitul este semnalizat cu triunghi galben, din loc în loc apar indicatoare cu direcția și panouri informative pe care avem desenată harta circuitului, cu 5 puncte de staționare și ne arată locul pe hartă în care ne situăm în acel moment.

Circuit Vf. Ciucarul Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50163

De asemenea ne este prezentată fauna și flora pe care o putem întâlni pe parcurcul drumeției. Noi nu am întâlnit nici un animal pe traseu, doar flori colorate și brândușe galbene. Am avut bețe de trekking ca să batem în pământ și să speriem șerpii (este viperă cu corn... noi ne-am spus că hibernează, erau doar 10°C).

Ciucarul Mare

Formațiuni spectaculoase, ca niște bolovani albi aruncați în pădure, îmbogățesc cromatica peisajului.

Circuit Vf. Ciucarul Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50256

Noi am fost în vară în croazieră pe Dunăre, a fost extraordinar de frumos, dar drumeția este cu alte senzații olfactive și vizuale. Pe uscat te bucuri de parfumul  florilor  colorate, de adierea vântului care leagănă iarba uscată, dar și de puțină mișcare în natură. Cele două, drumeția și croazieara, se completează, nu se exclud una pe cealaltă, chiar dacă peisajul este același. Schimbarea perspectivei și a motricitatii călătorului, le transformă în două excursii cu senzații diferite. Eu personal le prefer pe ambele.

Ciucarul Mare

Recomandarea

Vă recomand acest circuit pe care cu siguranță am să revin, e mult prea frumos ca să te saturi de Dunăre, în plus, vegetația diferă în funcție de anotimp, poți să descoperi mereu ceva nou.

Circuit Vf. Ciucarul Mare - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL50207

articole asemănătoare

Cascada Lotrișor
27 ianuarie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 2 minute
Plimbarea spre Cascada Lotrișor este una plăcută, ușoară, traseul fiind presărat cu panouri informative foarte interesante despre fauna și flora din zonă
Schiturile Iezer, Pahomie și Pătrunsa din Munții Buila-Vânturarița
24 ianuarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 6 minute
Suntem în Parcul Național Buila – Vânturarița, cel mai mic de pe teritoriul României, iar peisajele sunt de o frumusețe copleșitoare.
Peștera Unguru Mare și Peștera Unguru Mic
17 martie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Apoi, ghidați de panourile de pe marginea drumului am ajuns la Peștera Unguru Mare, vis-à-vis de care este un camping.
Belvedere Vârful Tarnița - Toplița
30 ianuarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Un indicator ne ghidează pe un drum spre partea stângă, pe lângă râul Călimănel, înspre Altarul cu Belvedere Vârful Tarnița – 4,3 km.
1 2 3 35

Comentarii

One comment on “Circuit Vf. Ciucarul Mare”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram