ZIGZAG

PE HARTĂ

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

martie 2019 și septembrie 2020

Dificultatea traseului de creastă din Cheile Turzii este prezentată ca fiind medie, escaladarea versanților se face pieptiș, mai ales versantul stâng, cam 40-50 min. fiecare versant.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30092

Traseul prin defileu, pe malul râului Hasdate, l-am parcurs de mai multe ori, ultima dată în octombrie 2018.

La fel cum spuneam în articolul cu Vf. Ciucarul Mare, un obiectiv turistic spectaculos observat din două unghiuri diferite nu face decât să completeze percepția asupra lui, mai bine spus, să o întregească.

Traseul

Am ajuns în parcarea de la intrarea în Cheile Turzii la ora 11, aceasta era cam goală. Am intrat pe traseul de vizitare al Cheilor amenajat de-a lungul râului Hasdate, am trecut primul pod și am mers până la chioșcul din lemn la care se vând bilete. Era închis, deci nu am cumpărat bilete. Aici, lângă chioșc, este un indicator care ne arată direcția traseului Circuitul Crestelor, marcajul acestuia: cu punct roșu, lungimea: 6 km și durata 4-5 ore.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 150651

Date Tehnice

Dificultate – medie

Marcaj- punct roșu

Lungime traseu - aproximativ 6 km

Diferența de nivel – 316 metri

Durata - aproximativ 4-5 ore

Include traseu de creastă, neexpus.

Noi am făcut 5 ore cu pauze de odihnă și fotografiat, în ritm ușor și am parcurs o distanță de 9 km.

Atentie! Nu este apă pe traseu, noi am cumpărat de jos, de lângă parcare.

Versantul drept (de la aval spre amonte)

Chiar dacă suntem pe partea stângă a Cheilor Turzii în direcția de intrare pe traseul amenajat pentru vizitarea acestora, versantul Cheilor de unde am început urcarea este considerat cel drept, raportat la direcția dinspre aval spre amonte.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200907 115353

Începem urcarea și timp de 45 de minute gâfâim pe poteci de pământ, pe sub copaci, la umbră, călcând pe straturi groase de frunze uscate. Pe lângă potecă floricele albastre și albe ne încântau privirea iar păsările ne-au asigurat o sonorizare de sărbătoare cu ciripitul lor minunat.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 113634

Pe poteca noastră scria pe indicator că se numește: Urcușul Domol, versant drept 3,2 km, durata1h1/2, spre Stâncăria Borza 0,3km, 12 min.

Am ajuns apoi la un alt indicator care ne informa că suntem pe Stâncăria Borza și mai avem 0,3 km până La Dos, adică 5 min.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 122503

În locul numit La Dos, au început să se ivească pereții stâncoși ai Cheilor Turzii. Eram acolo sus, pe versanții care priviți de jos atingeau cerul. Imaginea este impresionantă. Parcă nu-ți vine să crezi că te afli deasupra Cheilor. Este o stare specială de beatitudine pe care nu o încerci decât acolo sus.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 121044

Ne-am oprit, am fotografiat, am admirat peisajul, am căutat de la înălțime să descoperim poteca turistică amenajată în interiorul Cheilor. De sus vedeam oamenii ca niște puncte colorate care se mișcau încet pe marginea pereților calcaroși. Râul Hasdate era ca un fir strălucitor șerpuind între pereții verticali, gri. Am reușit să cuprindem cu brațele ambii versanți, în fotografii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30107

 Nu mai eram oamenii mici din interiorul Cheilor, dominați de grandoarea acestora. Acum noi eram mai mari decât muntele!

Flora și Fauna

În partea de sus a traseului au început să apară Dedițeii, flori de culoare mov și Rușcuțele, flori de culoare galbenă, flori minunate pe care le-am recunoscut din prezentarea de pe panourile montate în Cheile Turzii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30162 1

Animale nu am întâlnit, doar niște șopârle. M-am liniștit că nu sunt șerpi veninoși în zonă, nici urși, doar lupi și mistreți. Am observat multe urme făcute de mistreți în multe locuri, în partea dreaptă a cheilor, cea cu pădurea. Am observat o Acvilă de munte, care plana deasupra piscurilor, această pasăre fiind descrisă pe panourile informative ca fiind una dintre cele mai puternice păsări de pradă din lume, care trăiește și în Cheile Turzii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30096

După ce am terminat de parcurs traseul de creastă, am coborât prin pădure, am traversat un pod de lemn, am ajuns în partea opusă intrării în Chei, sau acolo unde se termină defileul. Erau mulți oameni care începeau drumețiile din această parte.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 133707

Versantul stâng (din aval spre amonte)

Noi am intrat un pic pe traseul din Chei, după care am observat punctul roșu, care ne-a scos rapid pe poteca care urcă muntele pe coasta Plesului. Partea aceasta este cea mai grea din tot traseul. Bine că nu am venit vara, pentru că nu este nici un pic de umbră, urcarea se face pieptiș, panta este plină de stânci ieșite la suprafață din munte.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 143238

Grohotișul din aceasta parte a Cheilor face dificilă deplasarea, de multe ori nu ști unde să pășești ca să poți urca. Prin acest grohotis, am întâlnit iarăși în partea de sus a muntelui Dedițeii mov și Rușcuțele galbene, flori frumoase pe care am avut mare grijă să nu le călcăm.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 114927

După 50 min. am ajuns la platou, partea cea mai frumoasă, în care admirăm pereții Cheilor, observăm peșterile din pereții acestora, formele stâncoase ascuțite impresionante: Turnul Ascuțit, Hornul Vulturilor, Turnul lui Bors, hăurile amețitoare, stăteam lângă crucea din vârful munților. Vedeam piscurile munților de la orizont, acoperiți de zăpadă. Frumusețea peisajului nu poate fi descrisă în cuvinte. Bucuria care îți umple sufletul este imensă.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200907 115722

Coborârea

Coborârea prin pădurea Vapii este foarte grea, aș spune că e mai dificil să cobori decât să urci. Am alunecat, am căzut... asta e, dacă ne-am urcat trebuie să și coborâm.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 142844

Erau grupuri care urcau prin partea acesta urmând să coboare pe partea pe care am urcat noi, este mult mai ușor pe acolo, nu sunt bolovani, este doar potecă de pământ. Cred că este o variantă mai bună și de luat în considerare.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200907 115732

Recomandarea

Traseul Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, ne-a fost recomandat de prieteni și eu la rândul meu îl recomand, veți vedea defileul dintr-o altă perspectivă, vă veți simți cuceritorii înălțimilor, veți simți cum se bucură sufletul vostru de frumusețea peisajelor.

articole asemănătoare

Peștera Ghețarul de la Scărișoara
9 noiembrie 2022
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Peștera Ghețarul de la Scărișoara cu o vechime de peste 10.500 de ani este de asemenea cel mai vechi ghețar de peșteră din lume și unul dintre cei mai vechi ghețari de pe Pământ, în afara regiunilor polare
Vârful Negoiu, 2535 metri
7 septembrie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Nu degeaba Vârful Negoiu a fost considerat cel mai înalt vârf muntos din Romania timp de mai bine de 100 de ani
Cheile Vălișoarei – circuitul cheilor
7 martie 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
De aici am coborât pe lângă Castelul Templul Cavalerilor, și am traversat Cheile Vălișoarei pe șosea.
Țara Luanei și misterele Așezărilor Rupestre din Nucu și Aluniș
1 decembrie 2021
-
6 comentarii
Timp citire: 8 minute
În Țara Luanei, între localitățile Nucu (comuna Bozioru), Aluniș (comuna Colți) și Ruginoasa (comuna Brăești) se găsesc o multitudine de vestigii rupestre
1 2 3 35

Comentarii

5 comments on “Circuitul Crestelor Cheilor Turzii”

  1. […] Inițial am dorit să vedem Cheile Turenilor și din defileu, parcurgându-l pe cursul pârâului Racilor care-l străbate, să admirăm pereții cu o înălțime cuprinsă între 100-150 metri,  de jos în sus, iar apoi să ne întoarcem pe coama unui versant ca să avem și cealată perspectivă, la fel cum am făcut de curând în Cheile Borzești, dar și în Cheile Turzii. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram