ZIGZAG

PE HARTĂ

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii

Timp citire articol: 6 minute
Articol publicat in: /

martie 2019, septembrie 2020, noiembrie2024, martie 2025

Dificultatea traseului de creastă, Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, este prezentată ca fiind medie, escaladarea versanților se face pieptiș, mai ales versantul stâng, urcarea durează cam 40-50 minute pe fiecare versant, pentru a realiza circuitul crestelor Cheilor Turzii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii
Circuitul crestelor Cheilor Turzii.

Traseul prin defileu, pe malul râului Hașdate, l-am parcurs de mai multe ori, ultima dată când am scris despre acesta a fost în octombrie 2018.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - a3175b3e 591b 4bd4 9c04 b55eb1eed270

La fel cum spuneam în articolul cu Vf. Ciucarul Mare, un obiectiv turistic spectaculos observat din două unghiuri diferite nu face decât să completeze percepția asupra lui, mai bine spus, să o întregească.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 8990467b fbf3 4ee4 aeb0 0a2f70ee9f3a

Traseul

Am ajuns în parcarea de la intrarea în Cheile Turzii la ora 11, când aceasta era cam goală. Am intrat pe traseul de vizitare al Cheilor Turziii amenajat de-a lungul râului Hașdate, am trecut primul pod și am mers până la chioșcul din lemn la care se vând bilete.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 663fae1b e627 48d3 9fa2 7656b60c300f

Aici, lângă chioșc, este un indicator care ne arată direcția traseului Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, marcajul acestuia este cu punct roșu, are o lungime de 6 km și durata estimată și notată pe indicator este cuprinsă în intervalul de 4-5 ore.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii

Noi am făcut 4:30 ore cu pauze de odihnă și fotografiat, în ritm ușor și am parcurs o distanță de aproape 9 km.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - eaf2c63d 7d2c 4362 95e5 ef5795db415b

Atentie! Nu este apă pe traseu, noi am cumpărat de jos, de lângă parcare.

Versantul drept (de la aval spre amonte)

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - cd7dbfc2 bb59 4056 8ee1 6fd85f4cfb8c

Chiar dacă suntem pe partea stângă a Cheilor Turzii în direcția de intrare pe traseul amenajat pentru vizitarea acestora, versantul Cheilor de unde am început urcarea este considerat cel drept, raportat la direcția dinspre aval spre amonte.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii

Începem urcarea și timp de 45 de minute gâfâim pe poteci unele mai late alele mai înguste, pe sub copaci, la umbră, călcând pe straturi groase de frunze uscate.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - da79926b 1028 48b6 851b 13de776fa7cd

Pe lângă potecă floricele albastre și albe ne încântau privirea iar păsările ne-au asigurat o sonorizare de sărbătoare, cu ciripitul lor minunat.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 113634

Pe indicator scria că poteca pe care ne aflăm se numește: Urcușul Domol, versant drept 3,2 km, durata1h1/2, spre Stâncăria Borza 0,3km, 12 min.

Am ajuns apoi la un alt indicator care ne informa că suntem pe Stâncăria Borza și mai avem 0,3 km până La Dos, adică 5 min.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 122503

În locul numit La Dos, au început să se ivească pereții stâncoși ai Cheilor Turzii. Eram acolo sus, pe versanții care priviți de jos atingeau cerul. Imaginea este impresionantă. Parcă nu-ți vine să crezi că te afli deasupra Cheilor.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 873b6ac3 7eca 4c58 b2d7 435cf6a00bf7

Este o stare specială de beatitudine pe care o încerci acolo sus, cu capul în nori și cu hăurile adânci și piscurile semețe sub picioarele tale.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 121044

Ne-am oprit, am fotografiat, am admirat peisajul, am căutat de la înălțime să descoperim poteca turistică amenajată în interiorul Cheilor Turzii. De sus vedeam oamenii asemeni unor puncte colorate care se mișcau încet pe lângă marginea pereților calcaroși. Râul Hășdate era ca un fir strălucitor șerpuind printre pereții verticali, gri. Am reușit să cuprindem cu brațele ambii versanți, în fotografii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30107

Nu mai eram oamenii mici din interiorul Cheilor, dominați de grandoarea acestora. Acum noi eram mai mari decât muntele!

Flora și Fauna

În partea de sus a traseului au început să apară Dedițeii, flori de culoare mov și Rușcuțele, flori de culoare galbenă, flori minunate pe care le-am recunoscut din prezentarea de pe panourile informative montate în Cheile Turzii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30162 1

Animale nu am întâlnit, doar niște turme de oi și șopârle. Am observat multe urme făcute de mistreți în multe locuri, în partea dreaptă a cheilor, cea cu pădurea.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - c32b0c8c 423e 4a42 8a47 838d40f38528 1

Am observat o Acvilă de munte, care plana deasupra piscurilor, această pasăre fiind descrisă pe panourile informative ca fiind una dintre cele mai puternice păsări de pradă din lume, care trăiește și în Cheile Turzii.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL30096
Circuitul crestelor Cheilor Turzii

După ce am terminat de parcurs traseul de creastă, am coborât prin pădure, am ajuns pe o pășune cu vedere largă, pe o potecă nemarcată, dar umblată și bătătorită, care ne conduce în vale unde am traversat un pod de lemn și am ajuns în partea opusă intrării în Chei sau acolo unde se termină defileul. Erau mulți oameni care începeau drumețiile din această parte.

P.s. Vin cu o completare ulterioară la traseul de tip circuitul ambilor versanți ai Cheilor Turzii.

Cu toate că am parcurs de mai multe ori circuitul ambilor versanți Cheilor Turzii, acum în 2025, ne-am zis să facem ceva diferit și la ieșirea din pădure să ne îndreptăm pașii spre dreapta, spre indicatorul cu marcajul cerc roșu și să urmăm traseul oficial marcat.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4519

Până la acest marcaj trebuie să vă încadrați cum puteți, pe porțiuni mai plate, care vă conduc la stâlpul cu marcaj punct roșu pe care scrie Stânca Mică.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4522

Continuăm să ne deplasăm spre râu pe o potecă bătătorită care ne va conduce la o trecătoare peste pârâul Hășdate pășind peste stânci uriașe și bolovani.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4523

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4526

De acolo o luăm la stânga, traversăm un drum de pământ și observăm indicatorul pe care scrie Ruinele Morilor de Sus, aparținând de Comuna Petrești de Jos.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4527

Tot de pe acest indicator aflăm că dacă urmăm direcția de urcare a muntelui, vom parcurge versantul stâng al Cheilor Turzii cu o lungime totală de 3 kilometri, într-un interval orar cuprins între 1,1/2-2 ore.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9438

O concluzie, după urmărirea marcajului de la ieșirea din pădure până la încadrarea pe urcarea celuilalt versant, a fost că e mai bine să nu urmărim poteca oficială și să mergem lejer pe pășunea aflată înainte unde avem un traseu plat și lat pentru ca apoi să traversăm podul amenajat.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 133707

Versantul stâng (din aval spre amonte)

Noi am intrat un pic pe traseul din Chei, după care am observat punctul roșu, care ne-a scos rapid pe poteca care urcă muntele pe coasta Pleșului. Partea aceasta abruptă cu stâncărie este cea mai grea din tot traseul. Bine că nu am venit vara, pentru că nu este nici un pic de umbră, urcarea se face pieptiș, panta este plină de stânci ascuțite ieșite la suprafață din munte.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 20190323 143238

Stâncile de forme și mărimi felurite, din aceasta parte a Cheilor Turzii face dificilă deplasarea, de multe ori trebuie să alegi unde să pășești ca să poți urca în siguranță. Acest tip de traseu cu stâncărie, l-am întâlnit și în partea de sus a muntelui, presărat cu Dedițeii mov și Rușcuțele galbene, flori frumoase, pe care am avut mare grijă să nu le călcăm.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4513

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4528

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 114927
Versantul stâng al Cheilor Turzii

După 50 min. am ajuns la platou, partea cea mai frumoasă, în care am admirat pereții Cheilor Turzii din partea dreaptă a versantului, am observat grotele și peșterile din pereții acestora, formele stâncoase ascuțite impresionante: Turnul Ascuțit, Hornul Vulturilor, Turnul lui Bors, hăurile amețitoare și incredibil era că ne aflăm aproape de Crucea din vârful munților.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 65faac33 c2f7 49cb b242 853d4596d233

Vedeam piscurile munților de la orizont, acoperiți de zăpadă. Frumusețea peisajului nu poate fi descrisă în cuvinte. Bucuria care îți umple sufletul este imensă.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200907 115722
Circuitul Cheilor Turzii
Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 4511

Coborârea

Coborârea prin pădurea Vapii este abruptă, aș spune că e mai dificil să cobori decât să urci. Am alunecat, am căzut... asta e, dacă ne-am urcat trebuie să și coborâm.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190323 142844

Erau grupuri de turiști care urcau prin partea acesta urmând să coboare pe partea pe care am urcat noi, este mult mai ușor pe acolo, nu sunt bolovani, este doar potecă de pământ. Cred că este o variantă mai bună și de luat în considerare.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200907 115732

La Cheile Turzii puteți face sporturi precum: alpinism, să vă dați cu tiroliana, dar și cu parapanta datorită curenților mari de acolo.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ed7cbc5a a8ae 4b37 b48f 4f51a57ac8fa

De asemenea, dacă foamea pune stăpânire pe simțurile voastre după ce ați parcurs traseul turistic, puteți mânca la terasele aflate lângă parcare, care vă oferă mâncare gustoasă și variată. Noi mâncăm acolo după ce finalizăm drumeția, mici și papanași gustoși.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 2d9a3e64 b051 4ec1 9065 bfc41e2f56e8

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, ne-a fost recomandat de prieteni și eu la rândul meu îl recomand pentru că veți vedea defileul dintr-o altă perspectivă, vă veți simți cuceritorii înălțimilor, veți simți cum se bucură sufletul vostru de frumusețea peisajelor.

Circuitul Crestelor Cheilor Turzii - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - d97005eb b9aa 4537 8255 3211dcfbe5a8

Călătorii plăcute!

Date tehnice:

Traseu tip circuit Cheile Turzii, cu urcarea de la Refugiul Salvamont pe versantul drept - versantul stâng - coborâre abruptă prin pădure - Refugiul Salvamont.

Dificultate – ușor

Marcaj - punct roșu

Lungime traseu - aproximativ 9 km.

Diferența de nivel – 675 metri

Durata - aproximativ 4-5 ore

Include traseu de creastă, neexpus, nu este apă pe traseu

Accesibilitate - tot anul.

articole asemănătoare

Tinovul Mare, Poiana Stampei
18 noiembrie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Turbăria de la Tinovul Mare este cea mai mare ca suprafață și adâncime din România.
Cheile Băniței
17 august 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 2 minute
Ne-am bucurat sufletele parcurgând prin apă una dintre cele mai spectaculoase și frumoase chei pe care le-am vizitat până în prezent, Cheile Băniței.
Grota Studenților (Portalul Koluk), din Colțești, Alba
4 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
03 ianuarie 2021 O drumeție scurtă, ușoară, cu peisaje spectaculoase, iarna, într-o zi cu soare și fără zăpadă pe traseu, într-un loc drag nouă, în masivul Piatra Secuiului, a fost […]
Cheile Turenilor, prin defileu pe firul apei
27 octombrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Cu toate că traseul pe firul apei în Cheile Turenilor nu este lung, acesta are o lungime de doar 1,85 kilometri, este destul de solicitant mai ales pentru brațe și palme cu care ne țineam de cablurile de oțel.
1 2 3 38

Comentarii

5 comments on “Circuitul Crestelor Cheilor Turzii”

  1. […] Inițial am dorit să vedem Cheile Turenilor și din defileu, parcurgându-l pe cursul pârâului Racilor care-l străbate, să admirăm pereții cu o înălțime cuprinsă între 100-150 metri,  de jos în sus, iar apoi să ne întoarcem pe coama unui versant ca să avem și cealată perspectivă, la fel cum am făcut de curând în Cheile Borzești, dar și în Cheile Turzii. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram