ZIGZAG

PE HARTĂ

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Timp citire articol: 6 minute
Articol publicat in: /

                                                                                          9 martie 2024

Tare m-am bucurat când am citit că s-a inaugurat la sfârșitul lunii octombrie anul trecut, un nou traseu în Munții Gilăului, zonă pe care noi o frecventăm des și chiar voiam să mai descoperim ceva nou pentru că destinațiile au început să se repete de mai multe ori.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Acum, în primăvară, i-a venit rândul și cred că a fost cel mai bun moment, pentru că traseul a fost presărat cu floricele, iar vremea a fost surprinzător de caldă și însorită, contribuind la relaxarea noastră pe parcursul circuitului cu o lungime de 12 kilometri.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6589

Accesul la traseul marcat foarte bine, se face din cătunul Rusești, comuna Mărișel, județul Cluj (la aproximativ 15 km de lacul Tarnița) - trebuie să vă luați ca punct de reper Cabana Denny, treceți pe lângă o troiță și vă apare în față panoul informativ cu traseul marcat pe hartă.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Mașina am lăsat-o în mica parcare de lângă drum, pe partea stângă marcată cu indicator, imediat după panoul informativ, unde observăm marcajul traseului nostru, cu punct roșu.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Cabana Denny, troița, panoul informativ și parcarea

Așadar am intrat în traseu de aici, pe un drum de țară lat, pe care la un moment dat ne-au ieșit în cale două veverițe jucăușe.

Traseul continuă pe drumul care urcă paralel cu Someșul Cald pe partea dreaptă și pe care în scurt timp îl traversăm pe o punte de lemn.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Someșul Cald

De aici încolo traseul se transformă într-unul de basm, urcăm prin pădure, cu Someșul Cald pe partea stângă care dezvoltă multe căderi de apă sub forma unor mini cascade și ochiuri de apă care mă duce cu gândul la scăldat.

Foșnetul frunzelor ruginii pe care călcăm printre bolovanii îmbrăcați în mușchiul verde, floricele mov și albe de pe lângă cărare, păsările care ciripesc, zgomotul făcut de apa de munte a Someșului Cald, ne-au dat în foarte scurt timp o stare de relaxare și fericire că suntem acolo. E foarte frumos!

Am văzut o familie cu copii mici plimbându-se pe acolo, așadar partea din aval a circuitului, printr-o porțiune a defileului Someșului Cald, poate fi parcursă cu ușurință și merită din plin să vedeți peisajul.

O urcare abruptă își face apariția destul de rapid, dar nu vă speriați pentru că aceasta este amenajată cu cablu de susținere, este scurtă iar coborârea este de asemenea facilitată de amenajarea acesteia cu cablu de oțel.

Cărarea se îngustează, continuă la înălțime deasupra Someșului Cald prin defileu, călcăm pe frunzele ruginii cu atenție și înaintăm relaxant.

Chiar înainte să ajungem în Poiana Dâlbocii, au început să apară pe lângă potecă ghiocei iar după câțiva pași am observat că pădurea pe lângă care treceam era acoperită cu un covor alb de ghiocei.

Așa o bucurie mare mi-a cuprins sufletul! Erau foarte frumoși!

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6586

În câțiva pași am ajuns la un indicator care ne informa că ne aflăm în Poiana Dâlbocii până la care am făcut în pas agale o oră și jumătate din Rusești, exact cum scria pe indicator.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6595

În Poiana Dâlboaca am observat o casă din lemn și resturile unei mori vechi.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Aici este o intersecție în care ne apare indicatorul spre primul punct de belvedere care se află la o distanță de 5 minute, la Dâlboacă  sau moara veche.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Moara veche

De asemenea un alt indicator din același loc, Poiana Dâlbocii, ne arată direcția spre Colții Șoimului.

Am hotărât să ne abatem de la traseu ca să vedem primul punct de belvedere.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Dâlboaca, punct de belvedere

Acolo am făcut cunoștință cu dâlboaca, care conform dicționarului este un loc mai adânc în albia unei ape curgătoare, un loc unde se adună apa.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6603

Pe malul dâlboacei, la punctul de belvedere am văzut brândușe și ghiocei, ca un decor natural gingaș și colorat înfrumusețând peisajul încă neînfrunzit.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Dâlboaca, punct de belvedere

Ne-am întors la indicatorul din Poiana Dâlbocii și am început parcurgerea părții a doua a circuitului, respectiv urcușul până la traseul de creastă prin Munții Gilăului, spre vârful Colții Șoimului, marcat în continuare tot cu punct roșu.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6607
Poiana Dâlbocii

Urcarea prin pădure, în prima parte, se face pe un drum forestier lat, care înaintează șerpuit în munte spre localitatea Dealu Mare (Râșca).

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6610

Trecem pe lângă câteva cabane din lemn unele în stare avansată de degradare.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Pe potecă vedem un foișor, ca un punct de observare deasupra în copac.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Cam în decurs de o oră ajungem la primul punct de belvedere din creasta Dealu Pietrelor, pe care am descoperit șase puncte de belvedere. Aici deschiderea nu e așa de mare din cauza copacilor.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6619
Primul punct de belvedere din creasta Dealu Pietrelor

Continuăm plimbarea spre al doilea și cel mai spectaculos punct de belvedere, Colții Șoimului.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

De aici, panorama superbă care se deschide de la orizont cu munții împăduriți, îți taie răsuflarea.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Colții Șoimului

Un avertisment de pericol de cădere în gol este amplasat în mai multe porțiuni. Am observat acum de ce nu este recomandat traseul de creastă iarna.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

După ce ne încărcăm sufletul cu frumusețea peisajului, ne îndreptăm spre al treilea punct de belvedere al traseului, care alături de al patrulea și al cincilea sunt foarte apropiate.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Colții Șoimului

Din aceste puncte de belvedere se vede cătunul Rusești, defileul Someșului Cald, numeroasele stânci calcaroase care își etalează muchiile ascuțite și versanții Apusenilor de la orizont.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Pe acest traseu de creastă, la un moment dat, poteca o cotește spre stânga, iar al cincilea punct de belvedere se află în afara cărării, pe partea dreaptă, unde este și de marcajul cu punct roșu, pe un copac.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Al cincilea punct de belvedere

De aici urmează să mergem pe terenuri agricole, fânețe și pe lângă grădini îngrădite, urmărind stâlpii cu marcajul punct roșu pe Dâmbul Lung.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
Cătunul Rusești în vale, defileul Someșului Cald și stâncile
Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6661

Ne îndreptăm pașii spre Colțul Tarniței, al șaselea punct de belvedere și ultimul, până la care mai avem aproximativ o oră de mers conform indicatorului.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6618

Au început să apară pe traseu, din când în când, brândușele de primăvară mov. Vremea a fost foarte frumoasă, cu soare care cu razele lui ne mângâia și ne dădea un pic de căldură, atât cât ne trebuia ca să ne simțim bine.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Am ajuns și la punctul de belvedere Colțul Tarniței, îngust, la care trebuie să cobori pe o potecă mai abruptă prin pădure, unde este afișat din nou avertismentul cu pericol de cădere în gol.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6671

Pentru a încheia circuitul mai avem de coborât prin pădure pe un drum lat până în Rusești, cam o jumătate de oră.

Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6683
Colțul Tarniței

Ca o concluzie, vă recomand circuitul pitoresc Rusești – Dâlboacă -Colții Șoimului - Rusești care este unul complex, ușor în prima parte prin Defileul Someșului Cald și un pic mai solicitant în a doua parte când se urcă destul de mult prin pădure până în creastă, diferența cumulată de altitudine fiind de aproximativ 600 metri.

Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Date tehniceRusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești

Traseu tip  circuit

Distanța totală – 12,5 km

Durată – 6 ore cu multe pauze incluse

Diferență de nivel –  600 m (pe indicator apare 820 de metri)

Marcaj – punct roșu

Dificultate – ușor/mediu (traseul este închis iarna)

Accesul –  Rusești - Cabana Denny.

Călătorii plăcute!

Puteți viziona mai jos un scurt film din circuitul Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești:

articole asemănătoare

Vârful Tâmpa, 960 metri
2 octombrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
La scurtă distanță, după ce am pornit din Vârful Tâmpa, am ajuns la locul unde a fost construită Cetatea Brașovia, acesta fiind demolată complet în anul 1455.
Plimbare spre Capela 14 Cruci din Sovata
3 iunie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Capela 14 Cruci este amplasată deasupra stațiunii Sovata, loc în care se deschide o panoramă superbă
Vârful Bistriciorul 1990 metri și Vârful Strunior 1963 metri din Munții Călimani
27 iunie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
De pe Vărful Bistriciorul până pe Vărful Strunior se ajunge ușor, și ai mereu o priveliște superbă asupra Munților Călimani.
Vârful Cobășel (1835m) și Vârful Roșu (2113m)
7 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 2 minute
august 2020 Sâmbăta am urcat pe Vf. Ineu și Vf. Ineuț, iar seara ne-am hotărât subit, că dacă tot suntem în zonă, să urcăm și pe Vf. Roșu, pentru că […]
1 2 3 35

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram