ZIGZAG

PE HARTĂ

Complexul de schi Speranța , din Borsec

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

La o distanță de 119 km. de Tg. Mureș, se află localitatea Borsec, în județul Hargita. Drumul este bun, l-am parcurs în aproximativ 2 ore și un sfert, pe DN15 pe ruta Tg. Mureș  - Reghin – Deda – Toplița - Borsec.

Orașul Borsec se află în lanțul muntos al Carpaților Orientali la N-E Județului Harghita, într-o depresiune situată la interferența Munților Giurgeului Munții Bistriței și Călimani, la o altitudine cuprinsă între 850-950 m. Este situat limitrof DN15.

Complexul de schi Speranța

Pârtiile de schi

Domeniul schiabil este format din trei piste, frumos amplasate printre brazi.

Conform datelor de pe panourile informative de pe pârtii, acestea sunt:

1 Pârtia Speranța - pentru schiori experimentați

Complexul de schi Speranța , din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 75754 12

 Acesta este o pârtie  cu nocturnă, are o lungime de 680m, gradul de dificultate este mediu, diferența de nivel:142m, lățimea minimă:57m, înclinare medie:21%.

Partia este deservită de un teleschi monopost și are tunuri de zăpadă.

De la ora 16 intră în funcțiune instalația de nocturnă.

Pe aceasta pârtie am schiat mult, e frumoasă, lată, cu multă zăpadă dar și prea multă gheață.

2. Pârtia Prichindel  - ușoară pentru începători                                       

Complexul de schi Speranța , din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 75754 16

Pârtia nu este amenajată cu instalație de nocturnă, nu este deservită de un teleschi propriu, dar se urcă cu teleschiul de pe pârtia Speranța. Aceasta are o  lungime de 814m, gradul de dificultate este ușor, diferența de nivel:139m, lățimea minimă:30m, înclinare medie:17%.

Altitudinea de plecare in cazul celor doua partii este de 1072m., iar de sosire este de 936m. Panorama care se dezvaluie privirii este superba: muntii Calimani în față, în lateral muntii Ceahlau și munții Rarău cu brazii înzăpeziți cu luciri argintii în lumina soarelui.

Am coborât și pe această pârtie ca să văd cum este. Nu o recomand pentru că în prima parte nu alunecă, iar în a doua parte este o pantă abruptă cu gheață. Mie nu mi-a plăcut.

La baza partiei, în partea stânga, este amenajată o pârtie de săniuș.

3. Pârtia Însorită Verofeny (Raza Soarelui) – pentru începători

Complexul de schi Speranța , din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 75754 11 1

Pârtia nu este amenajată cu instalație de nocturnă, este deservită de un baby schi lift pe o porțiune de 200 metri .

Acesta are o lungime de 726m, gradul de dificultate este ușor, diferența de nivel:141m, lățimea minimă:30m, înclinare medie:19%.

Această pârtie este prezentată ca fiind una dificilă, de culoare neagră, dar nu mai este deschisă pe toată lungimea ei și funționează ca pârtie ușoară, pentru copii, fiind amenajată doar la bază pe o distanță de aproximativ 200m.

Aici a schiat pentru început băiatul meu, este foarte ușoară., după care a trecut pe pârtia Speranța.

Programul de funcționare

Acesta este cuprins în intervalul 10:00 – 18:00 în timpul săptămânii și între orele 9 – 19 sîmbăta și duminica.

La baza partiei mai este si o cabanuta de unde se închiriaza echipament pentru întrega zi.

Langa cabanuta cu echipament este o alta cabana cu articole artizanale si souveniruri, saniute.

Daca vreti sa mancati acolo, la baza partiei sunt: o rulota la care se pregateste Kurtos Kalacs cu vanilie, nuca, zahar ars ,  porumb fiert si prajit; in alta rulota se prepara hamburger, sandwich cu piept de pui-, hot-dog, hot-dog cu cabanos, shaorma de pui, iar in a treia rulota se pregatesc langosi cu sunca si smantana, ciocolata (aceste doua sortimente le-am incercat si sunt in regula), cu smantana si usuroi, cascaval cu smantana, gem, zahar, simplu.

Restaurantul Speranta situat la baza partiei Prichindel ofera preparate calde care sunt cu servire asistată.

Complexul de schi Speranța , din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 75754 17

In concluzie, se poate manca bine si pe partie!

Parcarea este mare.

Complexul de schi Speranța , din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 75754 18

Temperaturile pe durata sederii noastre au fost destul de scazute, am schiat de la minus 7grade Celsius până la minus 20 grade Celsius (sambata au fost minus 25 de gradeC si am asteptat sa se incalzeasca pana la minus 20grade C).

În toate zilele cât am stat la schi, pârtiile au fost înghețate. E multă gheață, iar pe lângă gheață zăpada se aduna în movile, astfel, aveai de ales dacă să schiezi în derapaj pe gheață sau să te oprești în zăpada adunată grămezi.

 Eu am ales să fac cristianele pe gheața și cautam pe pârtie unde erau locurile care erau netede, adică cu gheață. De aceea am scris in titlul articolului “sau nu? ”căci este opțiunea voastră dacă vreți saă schiați la Borsec pe gheață. Utilajele nivelează pârtia, dar gheața rămaâne.

A nins în fiecare zi și zăpada s-a așezat pe pârtie deasupra gheții. Cădea multa lume și chiar schiori experimentați. Salvamontul era prezent pe toata durata programului iar pe pârtie se plimbau ca să supravegheze e situația.

La un moment dat băiatul meu s-a speriat și nu a vrut să mai vină după mine. În scurt timp a apărut un salvamontist și l-a asistat pe băiatul meu ca să poată coborî.

Eu consider partia de la Borsec ca fiind destul de periculoasă pentru cei neexperimentati. Este foarte probabil ca un aport la formarea porțiunilor de gheață să își aducă și soarele care era orientat spre pârtie la pranz.

Conluzii

Mie mi-a plăcut la Borsec pentru că am urcat cu instalația de telescaun, am stat puțin la rând la îmbarcare, nu era multă lume, pârtia este lată, prețurile sunt mici.

Nu mi-a plăcut că am prins gheață pe pârtie, dar trebuie să luăm în considerare că temperaturile au fost foarte scăzute, minus 25 grade Celsius ziua. Cu toate acestea am coborât de multe ori , profesorul ne-a arătat cum trebuie să schiem pe gheață.

articole asemănătoare

Pârtiile din Straja
14 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Pârtiile din Straja
Ski Resort Transalpina (SRT)
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Încă un vis devenit realitate, un vis pregătit încă din vară, când am fost pe Transalpina în concediu câteva zile și într-o zi am fost până la baza pârtiei să […]
Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Am participat în perioada 19-21 februarie 2017 la Concursul Național al Sporturilor de Iarnă "Trofeul Gutâi", care s-a desfășurat pe minunatul domeniu schiabil Cavnic, mai exact pe pârtiile Roata. Traseul: […]
Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
În week-endul 13-15 ianuarie 2017, am participat alături de copiii de la Palatul Copiilor din Tirgu Mureș, la Concursul național de schi pentru copii "Bucuriile Zăpezii" din Vatra Dornei. Municipiul […]

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram