mai 2023
De câțiva ani, la sfârșitul lunii mai, Dan împreună cu prietenii lui Cosmin și Cristi fac câte o tură cu bicicleta în zone interesante atât din țară cât și din străinătate. De această dată au ales să parcurgă un traseu care trece pe lângă țărmul Mării Negre, respectiv litoralul românesc.
Pentru că în acea perioadă s-a desfășurat concursul Prima Evadare, în prima zi, în drumul lor spre mare s-au oprit la București ca să participe la a-15-a ediție a concursului, alături de circa alte 1700 de persoane.
Spre deosebire de alți ani, anul acesta traseul a fost uscat, fără noroi, iar băieții au fost foarte încântați de parcurgerea celor 55 de kilometri care traversează pădurile și drumurile de țară din jurul Bucureștiului.
A doua zi s-au îndreptat spre Constanța și prima oprire a fost la Corbu. De aici s-au îndreptat spre Plaja Corbu iar mai apoi spre Plaja Vadu.
Plaja Corbu nu mai poate fi numită sălbatică, aici fiind mai multe restaurante dar și locuri de cazare, în schimb Plaja Vadu este situată în Rezervația Biosfera Deltei Dunării, aici neexistând nicio amenajare turistică.
De la Plaja Corbu spre Plaja Vadu se poate merge cu bicicleta pe drumuri de țară, se trece pe lângă o unitate militară, traseul dus întors fiind de circa 40 de kilometri.
Este un traseu frumos, ușor, dar băieții au fost “ciuruiți” de țânțari.
Cazarea au avut-o la Costinești în toată perioada în care au stat la mare, stațiunea fiind aproximativ la mijlocul litoralului românesc, aceasta constituind un bun loc de plecare cu biciclete pentru explorarea lui.
A treia zi au ales să parcurgă traseul Costinești – Mamaia. Prima parte se desfășoară pe drumuri de pământ, pe o faleză deasupra mării.
După aproximativ 10 kilometri la picioarele lor se observă Plaja Tuzla, unde apa are o culoare superbă, turcoaz.
Urmează apoi Eforie Sud și Eforie Nord, surprinzător de bine aranjate, pregătite de sezonul estival, stațiuni unde sunt amenajate chiar și piste de biciclete.
Băieții traversează Portul Constanța, trec pe la Cazinoul din Constanța care este în renovare și se îndreaptă spre Mamaia, punctul final al călătoriei lor din cea de-a treia zi.
Apoi ei se întorc în gară în Constanța, de unde au luat trenul înapoi până in Costinești, ziua finalizându-se cu puțin peste 60 de kilometri parcurși pe bicicletă.
Pentru că în a patra zi se anunțau ploi, s-au hotărât să viziteze pe jos o parte din litoralul bulgăresc, mai precis Stâncile din Tyulenovo, Cap Kaliakra și Castelul Reginei Maria de la Balcic.
La Tyulenovo (Satul focilor) marea a săpat în stâncă formațiuni impresionante, care te lasă fără cuvinte. Tot aici au fost descoperite morminte săpate în stâncă de către populații care practicau cultul soarelui, locul fiind numit și „Mănăstirile din piatră”.
Capul Kaliakra este un promontoriu lung și îngust, situat la o înălțime de 60 de metri deasupra nivelului mării, unde găsim ruinele unei vechi cetăți romane, ale unei biserici bulgărești, ruinele băilor romane dar și un muzeu amenajat într-o peșteră naturală.
Castelul Reginei Maria și grădina botanică de la Balcic a fost unul din locurile de suflet ale Reginei Maria. Grădinile sale adăpostesc numeroase plante exotice și sunt una dintre cele mai importante destinații turistice din Bulgaria, pe care am vizitat-o acum câțiva ani împreună cu familiile celor trei bicicliști.
Puteți viziona mai jos un scurt film cu grădina botanică și Castelul Reginei Maria, de la Balcic:
În cea de-a cincea zi, băieții au pedalat de la Costinești până la granița cu Bulgaria, trecând prin vamă cu bicicletele.
Prima parte a traseului se desfășoară pe faleza mării, imaginea mării văzută de sus fiind impresionantă.
Au parcurs restul traseului prin stațiuni, acolo unde se putea se apropiau cât mai aproape de țărmul mării, încercând să evite șoselele aglomerate dar și pentru a se bucura de peiasajul litoralului.
Între 2 Mai și Vama Veche este amenajată o pistă de biciclete, unde un spin a provocat singura pană din ieșirea lor la Marea Neagră, problemă care a fost rezolvată însă rapid, băieții având la ei tot ce le trebuie pentru astfel de situații.
Din Vama Veche au ajuns relativ repede la frontiera României cu Bulgaria, au traversat granița pe bicicletele pentru a face câteva poze în țara vecină, pentru ca mai apoi să se întoarcă în Mangalia de unde au luat trenul până in Costinești unde erau cazați. În această zi au parcurs 51 de kilometri pe biciclete.
Ajungem la a șasea zi, care a fost și ultima din excursia lor, când au hotărât să parcurgă din nou traseul care le-a plăcut cel mai mult, respectiv Costinești – Agigea și retur, ocazie cu care au pedalat aproximativ 42 de kilometri.
Trebuie menționat faptul că în perioada în care au fost ei, și anume ultima săptămână din luna mai, stațiunile erau aproape pustii, nefiind turiști și nici mașini multe.
De asemenea, temperaturile au fost potrivite, vara fiind mult mai greu de pedalat din cauza căldurii și a aglomerației mult mai mari.
Băieții au fost foarte încântați de tura cu bicicleta la Marea Neagră, astfel încât chiar se gândesc să refacă ieșirea și la toamnă.
În concluzie, nu pot decât să vă recomand și vouă o ieșire memorabilă pe două roți pe litoralul românesc.
Călătorii plăcute!