O liniște profundă într-un cadru peisagistic de o frumusețe unică, dâre albe în urma bărcii care perturbă luciul apei, zborul lin, silențios, chiar imperceptibil de multe ori, al păsărilor în aer, legănări sfioase ale stufărișului și sălciilor, nobilele flori de nuferi albi și galbeni plutind într-un imens ud… farmec, senzații, fascinație, pe scurt, aceasta este rechemarea Deltei Dunării.
După cinci ani de la prima noastră incursiune în lumea de basm din Delta Dunării, am reușit să ajungem iar la Murighiol.
Ne-am întors la Pensiunea Cristian unde ne-am simțit foarte bine datorită ospitalității, spațiului din curtea foarte mare, frumos decorată și dotată cu tot ce trebuie pentru relaxarea adulților și joaca copiilor, care se termină cu un ponton unde se pescuiește, dar să nu omit un alt plus, mâncarea excepțională gătită zilnic la pensiune. Când am făcut rezervarea la pensiune telefonic, ne-am exprimat dorința de a face o plimbare de trei ore cu barca.
Nu stiu cum, dar așa s-a potrivit, la fel ca data trecută, să avem o barcă exclusiv pentru familia noastră.
Vă pot spune că am făcut cea mai bună alegere să fim doar noi, să avem la dispozitie un barcagiu, foarte amabil, care să ne răspundă tuturor curiozităților noastre. Au fost întrebări fără număr de genul: asta ce pasăre este? pe ce canal suntem? pe ce lac intrăm? ce este aia/ăla? etc.
Vizitarea Deltei
De la debarcaderul din Murighiol ne-am îmbarcat într-o barcă cu motor, am primit fiecare câte o vestă de salvare (care am înțeles că este obligatorie) și am pornit pe Dunăre spre stația de alimentare cu combustibil.
Plimbarea noastra a început efectiv la ora 10, după ce s-a alimentat cu combustibil ambarcațiunea și a durat trei ore.
Am pornit spre Deltă intrând mai întâi pe brațul Sfântul Gheorghe, care este lat, așadar am mers cu viteză mai mare. E o senzație plăcută de răcoare mai ales că afară era cald.
De pe brațul Sfântul Gheorghe am intrat pe canale înguste încărcate cu stuf, locuri prin care barca mergea încet, pe sub sălciile care ne binecuvântau cu umbra lor.
Plimbarea prin aceste canale este una romantică, liniștită, plină de calm și îți dorești să dureze cât mai mult… iar dacă privirea surprinde adăpostite la umbră diverse specii de păsări, ai senzația că ai intrat într-o altă dimensiune, o lume fascinantă, unică cum numai în Delta Dunării am simțit.
Canalele fac legătura între lacuri – noi am vizitat lacurile Uzlina, Isăcel, Isac, Potcoava, Isac Mare, Gorgova.
Lacurile la rândul lor ne-au fermecat cu covoarele de nuferi galbeni și albi pe care am zărit alte păsări rare.
Sunt imagini splendide, pentru descrierea cărora cuvintele la superlativ sunt prea sărace.
Traseul nostru
Murighiol - Brațul Sfântul Gheorghe - Dunărea Veche - Canal Uzlina - Lac Uzlina - Lacul Isăcel - Canal Litcov - Canal Isac 1 - Lac Potcoava - Lac Isac Mare - Lac Gorgova - Lac Uzlina - Canal Uzlina - Canal Filat - Brațul Sfântul Gheorghe - Dunărea Veche – Murighiol.
Lacul Uzlina are 5 km pătrați și adâncimea cuprinsă între 0,6 - 1,2 metri - ciudat pentru că văzând acea întindere de apă te aștepți să fie și foarte adâncă.
Canalul Litcov pe care l-am străbătut parțial la un moment dat, are 45 kilometri și este cel mai lung canal al Deltei Dunării. Acesta s-a mai numit și Canalul Regele Carol al II-lea și este un canal arifcicial care face legătura de la vest la est dintre brațul Sulina și Sfântul Gheorghe.
Enumăr câteva dintre păsările zărite de noi printre ciulini, stuf, nuferi și sălcii: stârcul galben, berze, egrete, chirichițe, corcodel, țigănuș, cormorani, pescăruș, pescărel, lișițe, lebede, pelicani etc.
Am încercat să imortalizăm cât mai multe imagini pentru a le putea rememora peste timp. Am făcut sute de poze în Delta Dunării, dar rămân încă multe mistere nedeslușite privirilor noastre.
Abia așteptăm să ne reîntoarcem în acest ținut mirific, enigmatic, fascinant pe care îl recomand din tot sufletul și care a reușit să ne încarce cu multă bucurie!
Călătorii plăcute!
P. s. În plimbarea noastră cu barca prin Delta Dunării nu ne-am întâlnit cu nici un țânțar dornic să ne guste! Să nu uitați crema de protecție solară!