5 iunie 2023, iulie 2020
Detunata Goală, sau Detunata Golașă considerată ca fiind ,,cel mai frumos vârf al Munților Apuseni’’, este o rezervație geologică și naturală, declarată arie protejată de interes național.
Cele două vârfuri Detunata Goală care atinge înălțimea de 1158 metri, poartă această denumire din cauza lipsei vegetației pe partea cu coloanele de bazalt, împreună cu Detunata Flocoasă având înălțimea de 1265 metri, care este denumită astfel din cauza pădurii de molid care o acoperă, fac parte din Munții Metaliferi, parte a Munților Apuseni.
Detunatele își au denumirea de la zgomotul puternic asemănător unui tunet care rezultă în urma prăbușirii unor coloane de bazalt pe marele grohotiș de la baza lor.
Nu-mi vine să cred că au trecut trei ani de când am mai fost la Detunata Goală și nu am scris nicio impresie despre această experiență impresionantă.
Acum trei ani am fost cazați în localitatea Bucium de unde se pornește în vizitarea Detunatei Goale, dar și a altor obiective din zona Roșiei Montane.
Atunci, ca în basme, nu am reușit să urcăm pe creasta Detunatei Goale decât după a treia încercare, fiindcă în fiecare zi a plouat cu tunete și fulgere.
În prima zi când am ajuns în Bucium, cum am parcat mașina ca să pornim spre Detunata Goală, a și început o furtună cu fulgere, astfel că ne-am întors la cazare.
A doua zi am văzut doar de jos versantul vestic cu uriașele coloane de bazalt și ne-am cățărat pe bucățile sfărâmate de rocă căzute la baza muntelui, care formează un grohotiș imens.
Peisajul este impresionant, iar tu te simți ca o particulă neînsemnată în istoria de mii de ani a acestor coloane imense, cu o formă geometrică perfectă, rezultat în urma întăririi magmei.
Coloane de bazalt am văzut și la Complexul Geologic de la Racoș, un loc în care natura ne-a mai arătat încă o dată ce frumuseți poate crea.
În a treia zi am pornit din nou în drumeție și am urcat împreună cu băiatul nostru până sus pe creastă, dar ne-am întors rapid jos pentru că ploaia s-a pornit din nou și stânca aluneca și astfel nu am parcurs tot circuitul.
Anul acesta, pe drumul spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa, ne-am întors iar la Detunata Goală, de data aceasta hotărâți să facem circuitul complet.
Accesul de face din comuna Bucium, județul Alba, pe un drum îngust asfaltat care urcă abrupt și șerpuit, pe lângă Popasul Fefeleaga. La capătul drumului asfaltat am parcat mașina și am pornit în drumeție.
În prima parte traseul marcat cu cruce roșie și cerc roșu vă poartă pe o potecă prin pădurea deasă. Nici nu am început bine drumeția că am auzit iar tunete și a început să picure mărunt.
Oare plouă atât de des acolo, sau doar noi avem norocul acesta să ne ude de fiecare dată?
Nu ne-am oprit, ne-am luat hainele de ploaie și am continuat drumeția, dar pe când am ieșit din pădure, ploaia s-a oprit.
Am fost atenți să nu ratăm încadrarea pe partea dreaptă marcată cu punct roșu, care ne ghida să ajungem pe crestă, în 10 minute, conform celor scrise pe indicator.
Deși se urcă abrupt, traseul până în ceastă nu durează mult, iar sentimentul că ajungi cuceritorul acestui ținut grandios de coloane de bazalt, e unic.
Porțiunea de creastă este îngustă iar roca ascuțită este alunecoasă.
După ce am admirat peisajul ce se desfășura la picioarele noastre cu imensa porțiune de grohotiș, am scrutat depărtările unde am recunoscut câteva locuri prin care am fost, după care am început coborârea abruptă și alunecoasă prin pădure.
În scurt timp am ajuns la baza muntelui și am admirat peretele imens cu coloane lungi de bazalt, care mie îmi părea a fi o orgă cu tuburi uriașe perfect aliniate.
Am mai țopăit printre bucățile de grohotiș, am filmat, fotografiat și ne-am minunat de ceea ce vedeam la Detunata Goală.
Peisajul grandios format din coloanele de bazalt este absolut spectaculos!
Circuitul ne readuce lângă poteca din pădure pe unde am urcat.
Pe un alt indicator sunt trecute numele unor personalități care au vizitat Detunata Goală, printre care George Barițiu, Avram Iancu, Timotei Cipariu, Axente Sever și alt mult popor, care în august1865 au făcut să răsune peste munți și văi Deșteaptă-te române!
Întreaga drumeție a durat doar o oră și douăzeci de minute, dar ne-a umplut sufletele de bucurie admirând peisajul impozant al Detunatei Goale.
Date tehnice
Distanța totală – 2 km
Durată – 1:20 ore cu pauze incluse
Diferență de nivel – 150 m
Marcaj – punct roșu
Dificultate – ușor
Accesul – Bucium.
Călătorii plăcute!
[…] Geamăna am mai fost în anul 2020 când am vizitat și Detunata Goală, doar că atunci am fost pe jos și am văzut doar o mică porțiune din lacul de steril, cea […]