ZIGZAG

PE HARTĂ

Detunata Goală, 1158 metri

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

5 iunie 2023, iulie 2020

Detunata Goală, sau Detunata Golașă considerată ca fiind ,,cel mai frumos vârf al Munților Apuseni’’, este o rezervație geologică și naturală, declarată arie protejată de interes național.

Detunata Goală
Detunata Goală

Cele două vârfuri Detunata Goală care atinge înălțimea de 1158 metri, poartă această denumire din cauza lipsei vegetației pe partea cu coloanele de bazalt, împreună cu Detunata Flocoasă având înălțimea de 1265 metri, care este denumită astfel din cauza pădurii de molid care o acoperă, fac parte din Munții Metaliferi, parte a Munților Apuseni.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0344

Detunatele își au denumirea de la zgomotul puternic asemănător unui tunet care rezultă în urma prăbușirii unor coloane de bazalt pe marele grohotiș de la baza lor.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0415

Nu-mi vine să cred că au trecut trei ani de când am mai fost la Detunata Goală și nu am scris nicio impresie despre această experiență impresionantă.

Acum trei ani am fost cazați în localitatea Bucium de unde se pornește în vizitarea Detunatei Goale, dar și a altor obiective din zona Roșiei Montane.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8808
Detunata Goală, 1158 metri

Atunci, ca în basme, nu am reușit să urcăm pe creasta Detunatei Goale decât după a treia încercare, fiindcă în fiecare zi a plouat cu tunete și fulgere.

În prima zi când am ajuns în Bucium, cum am parcat mașina ca să pornim spre Detunata Goală, a și început o furtună cu fulgere, astfel că ne-am întors la cazare.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8803

A doua zi am văzut doar de jos versantul vestic cu uriașele coloane de bazalt și ne-am cățărat pe bucățile sfărâmate de rocă căzute la baza muntelui, care formează un grohotiș imens.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8757

Peisajul este impresionant, iar tu te simți ca o particulă neînsemnată în istoria de mii de ani a acestor coloane imense, cu o formă geometrică perfectă, rezultat în urma întăririi magmei.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0358

Coloane de bazalt am văzut și la Complexul Geologic de la Racoș, un loc în care natura ne-a mai arătat încă o dată ce frumuseți poate crea.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0391

În a treia zi am pornit din nou în drumeție și am urcat împreună cu băiatul nostru până sus pe creastă, dar ne-am întors rapid jos pentru că ploaia s-a pornit din nou și stânca aluneca și astfel nu am parcurs tot circuitul.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0350

Anul acesta, pe drumul spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa, ne-am întors iar la Detunata Goală, de data aceasta hotărâți să facem circuitul complet.

Accesul de face din comuna Bucium, județul Alba, pe un drum îngust asfaltat care urcă abrupt și șerpuit, pe lângă Popasul Fefeleaga. La capătul drumului asfaltat am parcat mașina și am pornit în drumeție.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8749

În prima parte traseul marcat cu cruce roșie și cerc roșu vă poartă pe o potecă prin pădurea deasă. Nici nu am început bine drumeția că am auzit iar tunete și a început să picure mărunt.

Oare plouă atât de des acolo, sau doar noi avem norocul acesta să ne ude de fiecare dată?

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8752

Nu ne-am oprit, ne-am luat hainele de ploaie și am continuat drumeția, dar pe când am ieșit din pădure, ploaia s-a oprit.

Am fost atenți să nu ratăm încadrarea pe partea dreaptă marcată cu punct roșu, care ne ghida să ajungem pe crestă, în 10 minute, conform celor scrise pe indicator.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8751

Deși se urcă abrupt, traseul până în ceastă nu durează mult, iar sentimentul că ajungi cuceritorul acestui ținut grandios de coloane de bazalt, e unic.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8754
Detunata Goală, 1158 metri
Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8756

Porțiunea de creastă este îngustă iar roca ascuțită este alunecoasă.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8761

După ce am admirat peisajul ce se desfășura la picioarele noastre cu imensa porțiune de grohotiș, am scrutat depărtările unde am recunoscut câteva locuri prin care am fost, după care am început coborârea abruptă și alunecoasă prin pădure.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8764
Detunata Goală, 1158 metri
Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8779

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8775

În scurt timp am ajuns la baza muntelui și am admirat peretele imens cu coloane lungi de bazalt, care mie îmi părea a fi o orgă cu tuburi uriașe perfect aliniate.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8820

Am mai țopăit printre bucățile de grohotiș, am filmat, fotografiat și ne-am minunat de ceea ce vedeam la Detunata Goală.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8791

Peisajul grandios format din coloanele de bazalt este absolut spectaculos!

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0342
Detunata Goală

Circuitul ne readuce lângă poteca din pădure pe unde am urcat.

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 8810

Pe un alt indicator sunt trecute numele unor personalități care au vizitat Detunata Goală, printre care George Barițiu, Avram Iancu, Timotei Cipariu, Axente Sever și alt mult popor, care în august1865 au făcut să răsune peste munți și văi Deșteaptă-te române!

Detunata Goală, 1158 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - DJI 0366

Întreaga drumeție a durat doar o oră și douăzeci de minute, dar ne-a umplut sufletele de bucurie admirând peisajul impozant al Detunatei Goale.

Date tehnice

Traseu tip  circuit - Detunata Goală

Distanța totală – 2 km

Durată – 1:20 ore cu pauze incluse

Diferență de nivel –  150 m

Marcaj – punct roșu

Dificultate – ușor

Accesul –  Bucium.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Circuit Cheile Borzești
20 martie 2021
-
6 comentarii
Timp citire: 5 minute
Duminică dimineața 14 martie 2021, la ora 9 am intrat pe traseul Cheilor Borzești în compania primelor raze de soare ale zilei. Graba noastră s-a bazat de prognoza meteo nefavorabilă...
Cetatea Bologa și Sequoia din Apuseni
24 noiembrie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Cum vremea era foarte frumoasă, ne-am hotărât să mai vizităm câteva obiective din zonă: cascada Vălul Miresei, arborele Sequoia și Cetatea Bologa.
Pe zăpadă spre Vârful Ugerului 1285m
23 ianuarie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Am ales ca destinație Vârful Ugerului din munții Trascăului, fiind cea mai nordică extremitate a Masivului Bedeleu,
Circuit în Defileul Crișului Repede - Șuncuiuș
10 decembrie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
Drumeția noastră de Ziua Națională a României din Defileul Crișului Repede – Șuncuiuș (în zona Vadu Crișului – Șuncuiuș), a fost o combinație de mai multe trasee marcate chiar în ordinea culorilor drapelului: albastru, galben și roșu.
1 2 3 13

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram