ZIGZAG

PE HARTĂ

Ski Resort Transalpina (SRT)

Timp citire articol: 7 minute
Articol publicat in:

Încă un vis devenit realitate, un vis pregătit încă din vară, când am fost pe Transalpina în concediu câteva zile și într-o zi am fost până la baza pârtiei să vedem cum este drumul pentru că auzeam din toate părțile, că este foarte prost. Într-adevăr așa am văzut și noi, numai că noi atunci am mers dinspre Obârșia Lotrului iar acum am urcat pe partea cealaltă, dinspre Valea Oltului (Tg. Mureș-Sibiu centura-Cisnădie- Voineasa-Vidra).

Ne-am încumetat a urca pentru prima dată anul acesta, după ce carosabilul era uscat, adică după ce iarna calendaristică a trecut, mai exact în 14 martie 2018.

Dar de ce să mergi primăvara la schi?

Ei, uite așa am considerat noi că este mai bine din urmatoarele motive: în primul rând ziua este mai lungă, afară este mai cald, adică nu mai prindem sub minus 10 grade Celsius ca iarna, carosabilul este uscat, noi am mers pe valea Oltului, iar urcarea până la baza pârtiei este destul de dificilă și în condiții de drum curat.

Chiar dacă drumul a fost curat, în porțiunile umbroase ale șoselei, se alunecă, derapează, din cauza apei înghețate, scurse pe carosabil din nămeții de pe marginea drumului, care se topesc. Dar urcarea, pe lângă faptul că este foarte sinuoasă este și valurită, așa că mașina se unduiește parcă ar dansa lambada... noi avem tracțiunea integrală la mașină și asta a fost un atuu. În ceea ce privește gropile sunt câteva mai concentrate pe anumite porțiuni înainte de urcare, dar se pot ocoli. Deci cam așa este drumul de urcare până la cer, vălurit și în pantă, dar se poate merge, era curat.

Am urmărit informațiile despre starea pârtiei cu o săptămână înainte, pe pagina oficială de facebook a pârtiei, am sunat de zeci de ori la numărul de contact și nu a răspuns nimeni timp de o săptămână. Am reușit totuși să vorbesc doar o dată la numărul de telefon al salvamontului din SRT, la care acesta mi-a răspuns cu amabilitate la toate curiozitățile mele legate de pârtie.

Am reușit să descopăr pagina de pe Facebook, "Fery e de vină" - care răspunde prompt la toate întrebările legate de starea pârtiei, pe messenger.

La noi acasă, la Tg. Mureș, era cald și ploua, dar am văzut la știri că în week-endul dinaintea plecării se schia pe SRT, că zapada era bună, vremea la fel, deci până aici toate bune și frumoase, soțul meu își poate depune cererea de concediu începând de miercuri, pentru 14-16 martie.

Dar, luni plouă la Vidra și din cauza condițiilor meteo nefavorabile (vânt puternic), instalațiile nu funcționează, anunț postat pe pagina lor de Fb. Marți a plouat iar și este închis pentru revizie, deci nu avem informații despre pârtie. Noi miercuri trebuie să plecăm din oraș la ora 5 ca să ajungem pe când se deschide pârtia... teoretic. Ce facem? Mergem și vedem cum stă treaba, dacă nu este în regulă, mergem la Căciulata. Planul original era cu două zile de schiat pe Tansalpina și trei zile la Spa la Căciulata. Noi cu un grup de prieteni aveam rezervarea făcută la Căciulata de vineri până duminică (serbam ziua soțului) iar în Obârșia Lotrului aveam rezervare de miercuri până vineri.

La ora 4 dimineața ne-am trezit, la 5:40 am ieșit din Tg. Mureș iar la ora 10:30 am ajuns la pârtie, fără nici o oprire intermediară.

Programul

Programul pârtiei este zilnic între 9:00- 16:30, cu pauza pentru revizie marțea.

În dreptul intrării în parcare am fost dirijați în direcția în care să o luăm, ca să parcăm mașina. Parcarea nu era deloc aglomerată, așa că am parcat lângă îmbarcarea în telegondolă. Am cumpărat bilete, casa de bilete este în parcare și tot de acolo am primit tichetul pentru parcare în valoare de 10 lei/zi.

Foarte important: trebuie să aveți bani lichizi la voi pentru că plata cu cardul nu se poate efectua din cauza calității slabe al semnalului GMS.Tarifele

După ce o săptămână am găsit pe net tarifele cu mai multe variante în funcție de orar, le-am găsit într-un final și pe cele reale, aici tarife schi: trans-alpina.ro/?page_id=438 și nu aici http://www.skividra.ro/teleferice, erau și mai mici!

Noi am hotărât să riscăm și să luăm abonamente pentru o zi, dacă tot am făcut atâția kilometri. Dezavantajul abonamentelor este că, dacă datorită condițiilor meteo nefavorabile (vânt puternic) instalațiile de schi se opresc, cartela își pierde valabilitatea, nu mai poate fi utilizată și a doua zi.

Am ales să schiem în timpul săptămânii pentru a evita aglomerația, atât de pe pârtie cât și de pe șosele, unde am înțeles că în week-enduri coada de mașini parcate pe șosea se întinde pe 2 km. de o parte și de alta a intrării în parcare.

Pârtii

În timpul săptămânii nu funcționează decât telegondola și teleschiul 1.

Pe lângă aceste instalații, mai este telescaunul și un tekeschi 2, care funcționează numai în week-end.

Noi beneficiam doar de o telegondolă și pârtia de sub aceasta și de un teleschi și pârtia aferentă.

În weekend se mai poate schia pe încă 5 pârtii în afară de acestea, deservite de celelalte instalații de transport pe cablu.

Noi ne-am urcat în telegondolă și am urcat de la altitudinea de 1320 m. în cca. 6 min. până la altitudinea de 1850 m.

Pe sub telegondolă este pârtia de nivel mediu cu o lungime de 2.257 m., 50 m. lățime și panta de 23%.

De la stația de sosire a telegondolei se ajunge la stația de teleschi 1. Acesta pleacă de la altitudinea de 1.858 m. și urcă până la 1.922 m.

Pârtia este una de nivel ușor, cu o lungime de 750 m., lățime de 40 m., panta de 16%.

Ski Resort Transalpina

Mai sunt încă 5 pârtii ușoare, a căror înclinație a pantei este de: 18%, 4%, 9%, 5% și 14% iar lungimea lor, în ordinea înclinațiilor este: 350 m., 730 m., 675 m., 120 m. și 1.230 m.

Mai multe informații actualizate despre starea pârtiilor găsiți aici: trans-alpina.ro/?page_id=102

Eu vă pot spune despre pârtia ușoară unde am schiat, că este foate lată, perfect bătută, iar pe creastă, de la jumătate în sus este un curent foarte mare. Peisajul de acolo iți taie respirația!

De multe ori, norii coborau peste munte, la altitudinea de 1922 m. și nu mai vedeam de ceață, dar în câteva minute (2-3 min.) dispăreau și razele soarelui alintau zăpada iar. Pe cer norii fugeau în două direcții opuse, pe nivele diferite de înălțime, duși de curenții specifici golului alpin. Peisajul se schimba rapid datorită norilor, dar când pătrund razele soarelui, simți cum te ard, ca vara.

Da, am schiat printre nori!!!

Peisajul care se dezvăluie privirii este uimitor, magnific, minunat... și aș putea să continui să înșir toate adjectivele din limba română și parcă tot trebuie să mai spun ceva frumos despre acest munte alb cu lacul la orizont înconjurat de piscuri înzăpezite și pante cu păduri de brazi!

Este cea mai frumoasă pârtie pe care am văzut-o până acum în România! (Numai în Romania am schiat până acum și aceasta îmi place foarte mult). Lacul Vidra este cireașa de pe tort!

Nu a fost rând la îmbarcări pentru ca nu erau mulți oameni când am fost noi. A fost super-fain!

Pârtia de sub telegondola are porțiuni destul de înclinate, dar dacă ne-am urcat trebuie să și coborâm!

Daca la înălțime zăpada era bună, tare, perfectă, nu același lucru a fost pe pârtia mare, unde zapada era moale. Ne-a spus de la casierie că numai sus e bună pârtia, jos fiind mai cald a plouat iar sus a nins două zile, înainte să venim noi.

Piciul, care schiază doar de câțiva ani, a coborât cu mult înaintea mea, mă aștepta din când în când după ce termina de coborât câte o pantă mai abruptă, iar eu mă tot împotmoleam în zăpada strânsă brazde pe toată lățimea pârtiei.

Cu toate că ne-am dus și pentru lungimea pârtiei, nu am reușit să ne bucurăm de aceasta. Când am ajuns jos, ploua mărunt.

Dacă după două zile de ploaie pârtia era așa, nefiind bătută pentru că a fost foarte cald, cum putea să fie în ziua următoare dacă acum s-a pornit ploaia pentru a treia zi consecutiv?

Ne-am uitat peste prognoza meteo și erau anunțate ploi și pentru ziua următoare, deci nu se mai punea în discuție problema unei alte zile de schi. Planul de acasă nu seamănă cu cel din târg!

Ne-am dezechipat și am hotărât să mergem la Căciulata. Am sunat și am anulat rezervarea din Obârșia Lotrului, motivând condițiile meteo și ne-am grăbit să nu ne prindă noaptea pe drum spre Căciulata.

A fost o zi superbă, într-un peisaj de o frumusețe uimitoare!

Pe pârtie este un apres ski cu muzică și băuturi de toate felurile (am luat o ciocolată caldă cu 10 lei) și un loc în care se poate mânca, ambele poziționate în proximitatea stației de sosire a telegondolei, la altitudinea de 1850 m.

Pârtia mai funcționează și acum, are un program special de vacanța de Paște a copiilor, fiind deschisă și marțea, cu pauza în ziua de Paște, 8 aprilie și continuă activitatea până în 10 aprilie, consultați detaliile aici: trans-alpina.ro

Chiar daca din punct de vedere al conditiilor meteo am avut ghinion, m-am bucurat ca un copil de peisajul de vis în care am ajuns!

Dacă vă hotărâți să mergeți, vă urez distracție plăcută pe pârtie și vreme bună!

articole asemănătoare

Pârtia Oncești 1200 metri din Păltiniș
21 noiembrie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Pârtia Oncești se află în cea mai veche stațiune montană din Romania, Stațiunea Păltiniș fiind fondată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor în anul 1894.
Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Am participat în perioada 19-21 februarie 2017 la Concursul Național al Sporturilor de Iarnă "Trofeul Gutâi", care s-a desfășurat pe minunatul domeniu schiabil Cavnic, mai exact pe pârtiile Roata. Traseul: […]
Pârtiile din Straja
14 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Pârtiile din Straja
Livigno… un paradis al schiorilor
7 aprilie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
Pârtiile din domeniul schiabil Livigno sunt foarte late, perfect pregătite, nu se așteaptă la instalațiile de cablu

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram