06.02.2021
O drumeție scurtă, cu imaginile spectaculoase ale versanților abrupți din rezervația naturală Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) din Munții Trascăului, a fost o idee potrivită pentru a ne petrece trei ore de relaxare, mișcare și bucurie în natură.
Localizare
Cheile Vălișoarei, sunt situate în partea estică a Munților Trascaului, în comuna Livezile, județul Alba.
Cheile Vălișoarei de origine calcaroasă, se întind pe o lungime de 2 km, ele fiind străbătute de șoseaua DJ 107C, care este în stare bună. Acestea se află la o distanță de 14 km de Aiud și la 35 km de Turda.
Cheile Vălișoarei sunt o rezervație naturală geomorfică și botanică, străbătute de pârâul Aiudului, de aceea sunt cunoscute și sub denumirea de Cheile Aiudului.
Acestea au o înălțime de 100 - 150 m și o lățime de 25 - 150 m. Pereții calcaroși ai Cheilor prezintă diverse formațiuni carstice: peșteri, bolți, arcade și lapiezuri.
Piscurile Cheilor sunt: pe partea dreaptă Vârful Bogza Mică și Vârful Bogza Mare (814 m), iar pe partea stângă sunt vârfurile Rachiș (775 m) și Pleasa Cornilor (860 m).
Drumeția
Noi am pornit din parcarea de la baza drumului care urcă spre Castelul Templul Cavalerilor.
De-a lungul traseului au fost instalate zece panouri informative, din care au mai rămas doar câteva, din păcate.
Am urmat spre drepta marcajul cu punct roșu pe un traseu paralel cu drumul județean, după care am început urcușul spre stânci, prin grohotiș.
La scurt timp am ajuns la Peștera Puculea, unde este amplasat panoul informativ nr.3. Conform acestuia “De-a lungul veacurilor, în vremuri grele, peștera a oferit adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului. Fereastra laterală a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.”.
Urmează apoi o urcare solicitantă pe traseul abrupt prin pădure. Noi ne-am ajutat de bețele de trekking pentru a urca muntele cu teren noroios și alunecos din pricina ploilor.
În vârful muntelui se află vârful Bogza Mare, unde este amplasată o cruce mare metalică.
Panorama pe care o putem admira de aici este impresionantă, suntem înconjurați de piscuri la orizont și de pereții masivi calcaroși.
Mergem mai departe și la un moment dat ne intersectăm cu marcajul bandă galbenă dar ne continuăm drumul coborând prin pădure tot pe punct roșu.
Urmează o plimbare plăcută printr-o poiană și în scurt timp ajungem pe Vârful Bogza Mică, de unde avem o priveliște superbă asupra Cheilor Vălișoarei și a Castelului Templul Cavalerilor.
Din Vârful Bogza Mică, strada care străbate Cheile Vălișoarei se observă ca o dungă subțire, iar mașinile care o parcurg sunt niște puncte colorate care se mișcă încet - e asemeni unui joc. Castelul Tempul Cavalerilor era atât de micuț de acolo. Peisajul este fascinant, cu greu ne putem opri din fotografiat și exclamat: "ce frumos e! ", "minunat! ".
De aici se coboară spre castel, unde se ajunge destul de repede, iar de la castel până la parcare mai sunt doar vreo 300 de metri de străbătut.
Atenție!
Dacă nu aveți suficient timp pentru a parcurge acest traseu, puteți încerca varianta scurtă, cu pornire de la Castelul Templul Cavalerilor. De aici, în 20 de minute se poate urca până pe vârful Bogza Mică, locul de unde panorama te lasă fără cuvinte.
Din tot traseul de azi, tot panorama din vârful Bogza Mică mi-a plăcut cel mai mult. Noi am mai urcat aici de două ori când am fost cazați la Castelul Templul Cavalerilor.
Recomandarea
Cheile Vălișoarei sunt superbe, admirați-le atunci când sunt scăldate de lumina soarelui. Nu vă mulțumiți doar cu imaginea lor văzută din mașină, urcați cel puțin până pe Bogza Mică și vă veți adăuga alte amintiri memorabile.
Date tehnice
Traseu tip circuit
Distanța totală – 4,6 km
Durată – aproximativ trei ore cu pauze
Diferență de nivel – aproximativ 330 m
Marcaj – cerc roșu
Dificultate – ușor
Accesul – de lângă Castelul Tempul Cavalerilor, situat pe drumul care leagă Aiudul de localitatea Buru.
Sunt minunate Cheile Vălișoarei, așa că vă așteptăm în zonă.
O localnică , chiar a cheilor......
Este adevărat, zona este superbă și o vizităm de câte ori avem ocazia. Mulțumesc pentru vizită!
[…] 10. Am optat pentru acestă variantă pentru că data trecută când am parcurs circuitul de pe versantul drept am observat această intrare spre traseul […]
[…] scris separat despre drumețiile pe versantul drept și de pe versantul stâng al Cheilor Vălișoarei și Vârful Data (884 metri), dar acum m-am […]