ZIGZAG

PE HARTĂ

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec

Timp citire articol: 8 minute
Articol publicat in:

martie 2022 și august 2019

Pentru că aveam drum prin zonă, weekend-ul acesta ne-am propus să mergem într-o drumeție la Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec, unde am mai fost și în anul 2019.

Scaunul Rotund
Rezervația Scaunul Rotund din Borsec - august 2019

Rezervația Scaunul Rotund se întinde pe o suprtafață de 70 hectare și este amplasată în Munții Giurgeu. Este o rezervație geologică, cu stânci, peșteri, carieră de travertin, mofetă, izvoare și băi minerale.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190825 143740 01
Rezervația Scaunul Rotund din Borsec - august 2019

Traseul urmat de noi a fost: Poiana Zânelor - Mofeta - Izvorul Pierre Curie - Cetatea Bufnițelor -  Peștera de Gheață - Cariera de Travertin – Grota Urșilor.

Scaunul Rotund
Poiana Zânelor 2022

Traseul turistic este foarte frumos, l-aș reface oricând cu mare plăcere. Acesta se desfășoară pe poteci frumos amenajate, prin pădurea de brazi, pe la umbră, exceptând zona carierei de travertin, lipsită de vegetație.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190825 144026 01
Cariera de travertin - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2019

Pe parcursul traseului sunt multe indicatoare și panouri informative despre fiecare obiectiv, bănci pentru odihnă, foișoare, iar la sfărșitul drumeției vă puteți relaxa cu o baie minerală pentru picioare la Baia Tradițională din Poiana Zânelor, bineînțeles vara.

Borsec
Punct de belvedere - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022

Cetatea Bufnițelor

Această porțiune din traseu este ceva mai lungă, dar ușoară, marcajul de urmat fiind crucea roșie. La dus se coboară prin pădure pe un traseu amenajat cu multe trepte și balustrade, dar la întoarcere, aceleași trepte au trebuit urcate... este un bun antrenament pentru picioare.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52284 01
Spre Cetatea Bufnițelor - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022
Borsec

La Cetatea Bufnițelor veți avea parte de un peisaj panoramic cu stânci, vârfuri de rocă golașă, prăpăstii, păduri de brazi.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52290 01
Cetatea Bufnițelor - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022

La mică distanță, se văd rămășițele unei cazemate din timpul celui de al Doilea Război Mondial și urmele unor tranșee năpădite acum de vegetație.  

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52291 01
Cazemate din al Doilea Război Mondial
Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 123417 01

Cazemata făcea parte din structura defensivă din Carpații Orientali, parte componentă a Liniei Arpad, realizată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către armata hortystă, pentru contracararea atacurilor armatei sovietice.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 123353 01

Conform informațiilor găsite pe internet, Linia Arpad se întindea pe o lungime de peste 600 de kilometri, străbătând teritoriile Ucrainei, României, Slovaciei și Poloniei servind la apărarea de la depărtare a granițelor estice ale Germaniei Naziste și a resurselor petroliere. Din aceeași linie defensivă făceau parte cazematele de la Sălard și buncărul de la Ilva Mică pe care le-am vizitat cu alte ocazii și pe care le puteți descoperii pe blogul meu.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 121833 01

 Izvorul Pierre Curie

Pe traseul spre Cetatea Bufnițelor se trece  pe lângă izvorul Pierre Curie. Acesta este singurul izvor din Borsec care conține radiu și a fost descoperit în anul 1932, fiind denumit după numele savantului care a descoperit radiul. Propriețățile curative ale izvorului sunt folosite în tratarea gastritelor hipoacide, pentru afecțiuni de hipertiroidie și anemii.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 121951 01
Izvorul Pierre Curie - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec

Mofeta sau Izvorul străvechi

De la Cetatea Bufnițelor ne-am întors pe același traseu până la cel mai vechi izvor, descoperit în anul 1870, care a secat în urma exploatărilor de la cariera de travertin. În prezent din izvorul secat ies la suprafață emanații de gaze și energii vindecătoare cu efecte benefice asupra sănătății organismului.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 130620 01
Mofeta

Mofeta era închisă la ora când am fost noi. Pe un panou sunt trecute indicațiile și contraindicațiile tratamentului cu mofete. Este trecut cu roșu pe panou, că tratamentul se face doar la recomandarea medicului balneolog.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 130655 01
Mofeta din Rezervația Scaunul Rotund din Borsec

Peștera de gheață (marcaj cruce galbenă)

De la mofetă am ajuns la peștera de gheață în circa 10 minute, urmând marcajul cruce galbenă. Peștera este sălbatică, neamenajată și neelectrificată.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52324 01
Peștera de gheață

Noi am fost acolo și în luna august, când afară era foarte cald. Atunci nu am stat mult pentru că era foarte frig și nu aveam haine mai groase la noi - pe panoul informativ scrie că temperatura nu depășeste 3-4 grade Celsius nici în cele mai toride zile de vară. Peștera a servit pe vremuri ca și ghețărie.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52305 01
Spre Peștera de gheață

Intrarea în peșteră se face printr-o fantă îngustă. Odată intrați acolo veți simți o răcoare ca și cum ați intrat în frigider. Trebuie să fiți atenți să nu vă loviți la cap în peșteră, pentru că stâncile din interior sunt cu diverse forme cu colțuri care ajung mai jos și creează spații înguste chiar la intrare/ieșire.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52319 01
Peștera de Gheață - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec
Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52318 01

Peștera nu este lungă, are galerii cu o lungime de circa 60 de metri. Noi am observat gheață în interiorul peșterii. Aici se spune ca ecoul are opt silabe. Noi citind acestea, am verificat cu ecoul din peșteră. A fost frumos și distractiv.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 133029 01
Intrarea în Peștera de gheață

Cariera de travertin

Următorul obiectiv din Rezervația Scaunul Rotund este cariera de travertin (marcaj triunghi roșu), care ocupă o suprafata de cca. 40 hectare. Depozitul de Travertin are o vârstă cvaternară și o grosime de cca. 100 metri.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52337 01
Cariera de travertin - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec

Exploatarea travertinului a început încă din anul 1819, aceasta era o excelentă piatră ornamentală, folosită la decorarea faţadelor multor clădiri de interes public din ţară, cum ar fi Casa Presei, Casa Parlamentului, în staţiile de metrou din Bucureşti, etc.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52346 01
Cariera de travertin - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022

Din considerente de protecţie a zăcământului hidromineral şi epuizare a rezervelor, exploatarea acestora a fost interzisă şi oprită în anul 2004.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 133924 01
Cariera de travertin - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022

Cariera de travertin este asemeni unui amfiteatru antic pe care îl puteți traversa, traseul fiind amenajat cu balustrade de protecție ca să nu cădeți pe treptele amfiteatrului absobiți fiind de frumusețea peisajului.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 131429 01
Punct de belvedere - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022

Este amenajat aici un punct de belvedere și implicit de fotografiere.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 120443 01
Punct de belvedere - Rezervația Scaunul Rotund din Borsec 2022

Nu departe de această carieră se află zona de unde s-a exploatat un carbonat complex de calciu şi magneziu, care, după măcinare era folosit în prepararea furajelor concentrate pentru animale.

Baia tradițională din Poiana Zânelor

Aceasta constă în bazine cu apă minerală rece, foarte rece, îți îngheață sângele, pielea se roșește. Sunt băi pentru picioare. Acestea sunt recomandate pentru varice, contuzii și au efect de stimulare a circulației periferice. Eu având în permanență picioarele înghețate, în vara anului 2019 am intrat în apa mai rece decât pricioarele mele. După 5 minute, perioada de îmbăiere recomandată pe panoul de acolo, am ieșit. Să stiți că picioarele mele s-au încălzit, simțeam furnicături, cum circulă sângele prin ele. Concluzia mea este că are efect acestă baie scurtă.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52297 01
Scaunul Rotund

Modalitatea de utilizare a băii este destul de amuzantă: “Înainte de baie folosește apa din bazinul nostru pentru picioare și se rostește Tatăl Nostru. Stai în bazin 5 minute, urmată de 5 minute baie de soare și repetă toate acestea încă de 2 ori. E indicat timp de o săptămână odată pe zi sau ocazional. ”

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52336 01
Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52336 01

Aceste instrucțiuni sunt afișate în limba maghiară, română și engleză, panoul fiind atașat pe cabina de schimb. Tot aici este un alt panou cu compoziția chimică a apei.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52335 01
Rezervația Scaunul Rotund din Borsec

De această dată fiind iarnă, nu am mai făcut baie ca în 2019, în schimb am avut parte de altă surpriză. În timp ce ne îndreptam de la Cariera de Travertin spre Grota Urșilor, pe marcajul triunghi roșu am auzit niște plânsete de animale care veneau dintr-o zonă cu bolovani mari, sunete pe care nu știam cărui animal să le atribuim. Împinși de curiozitate, am intrat în zona aceea accidentată și plină de tufe și am găsit doi cățeluși de circa o lună, cățărați pe un bolvan uriaș, abandonați, nu cu mult timp înainte să ajungem noi acolo, care tremurau de frig, spaimă și de foame. Ne-am chinuit să îi scoatem pe potecă și le-am zdrobit o Eugenie pe care o aveam la mine în rucsac, pe care au mîncat-o rapid. Între timp, am auzit alte plânsete care veneau cam din aceeași zonă și în curând Dan a apărut cu încă trei cățeluși în brațe, la fel de speriați și înfometați. Am crezut că aceștia sunt toți, dar un scâncet ușor ne-a atras atenția și după mai multe căutări am mai găsit un ghemotoc ascuns sub o piatră pe care l-am dus până la urmă lângă frățiorii săi.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 140719 01
Cățeluși abandonați, înghețați și înfometați

Acum stăteam lângă șase cățeluși abandonați, pe care îi hrăneam cu eugenii, ființe pe care știam că nu le puteam lăsa acolo pentru că nu ar fi rezistat frigului de peste noapte și nici înfometării. Ne-am propus să îi ducem măcar până în stațiune și să încercăm să găsim acolo un adăpost pentru ei. Dinspre Grota Urșilor se auzeau două voci și Dan i-a întrebat pe cei doi barbați dacă nu au plase pe care să le putem folosi pentru a transporta cățeii până la mașină.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 141913 01

Foarte drăguți, acești domni ne-au ajutat să îi transportăm până la mașină și, până la urmă, unul dintre cățeluși s-a ales cu un stăpân, cu toate că initial domnul respectiv a spus că stă la bloc la etajul patru și nu poate lua un câine la el. Până la mașină, același bărbat a spus că s-a atașat de micul ghemotoc care i-a adormit în brațe și că îl duce acasă, la Piatra Neamț. Emoționant, nu ne venea să credem că micul ghemotoc are deja un stăpân.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52352 01
Grota Urșilor

Acum, având în brațe cățelușii, nu am mai apucat să vizităm pe îndelete și Grota Urșilor, unde este amenajat și un traseu de aventură.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52354 01
Grota Urșilor

Ne-am reîntors în Poiana Zânelor, de unde am ajuns rapid la mașină.  În Rezervația Scaunul Rotund din Borsec, sunt amplasate multe șezlonguri, bănci din lemn, foișoare și bănci cu mese.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52304 01

Până la urmă, cei cinci cățeluși au ajuns în Târgu Mureș, acasă la cumnatul și la socrii mei și sperăm să le găsim stăpâni iubitori, așa cum merită fiecare dintre ei.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL52276 01
Poiana Zânelor 2022

Cu toate că planul nostru pentru Borsec era doar o plimbare ușoară, faptul că i-am salvat pe cei șase cățeluși adorabili ne-au umplut sufletele de bucurie, mai mult decât realizarea unui circuit turistic complet, am ajuns acasă cu alte trăiri unice, adică cu bucuria salvatorilor a șase vieți nevinovate.  

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 170006 01111
Ghemotocii în mașina, în drum spre casă

O plimbare prin natură este oricând binevenită, dar aici, în Rezervația Scaunul Rotund din Borsec veți avea parte de un peisaj montan superb cu peșteri, cariera de travertin, puncte de belvedere, care nu pot face decât să vă umple sufletul de bucurie și de relaxare.

Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220305 143848 01
Grota Urșilor

Date tehnice

Traseu tip  circuit

Distanța totală – 6 km

Durată – 2 ore

Diferență de nivel – aproximativ 200 m

Dificultate – ușor

Accesul –  Borsec, județul Harghita.

Călătorii plăcute!

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră prin Rezervația Scaunul Rotund din Borsec:

articole asemănătoare

Circuit Vârful Ineuț (2.222m), Vârful Ineu (2.278m), Lacul Lala Mică (1.900m) și Lacul Lala Mare (1.815m)
7 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
august 2020 Drumeția Am plecat de la Pensiunea Someșana în excursia organizată de Tinu, patronul pensiunii cu o mașină cu garda înaltă, din localitatea Valea Mare spre Pasul Rotunda (1.300m), […]
Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
6 iunie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
...am urmat indicatoarele spre Comăna de Sus, pentru a face o drumeție spre Peștera Comăna (sau Mănăstirii) și la Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită din Munții Perșani.
Vârful Piz Boe, 3152 metri
14 septembrie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 8 minute
Noi am parcurs traseul de la telegondolă până pe Vârful Piz Boe în două ore, cu foarte multe pauze de fotografiat și admirat peisajul.
Vârful Saca Mare 1776 m
14 decembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Traseul spre Vârful Saca Mare este unul ușor, care se desfășoară în mare parte pe un drum forestier, printre brazi, dar care cred că este mult mai spectaculos iarna, când este zăpadă, față de alte anotimpuri.
1 2 3 37

Comentarii

8 comments on “Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec”

  1. Se poate merge cu căruțul, pe acest traseu "scaunul rotund" Am un copil mic și mi(ar fi de folos căruțul dacă adoarme pe traseu. Mulțumesc!

    1. Parțial se poate parcurge acest traseu și cu un cărucior de copil, dar sunt porțiuni prin pădure mai dificile și scări unde nu se poate ajunge in acest fel.

  2. Felicitări pentru pasiune și pentru articole. Foarte clare și îmbietoare la aventura.
    Suntem câteva familii din Iași cu muuulti copii după noi ce dorim sa mergem la Borsec.pe lângă traseul descris mai sus,pe care clar îl vom parcurge dubla catimp, mai ai și alte recomandări pentru noi? Vârstele copiilor variază între 2 ai 11 ani, media fiind 5 ani.

    1. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!!! La Borsec știu că s-a deschis un SPA modern, dar nu am ajuns încă acolo. În Toplița, la jumătate de oră distanță este o pistă de bob, care cred că le-ar plăcea celor mici. De asemenea, dacă mai vreți o drumeție ușoară în zonă, puteți merge la Belvedere Tarnița (https://www.zigzagpeharta.ro/belvedere-varful-tarnita-toplita/). De asemenea mai puteți vedea peșterile de mulaj de la Andreneasa (https://www.zigzagpeharta.ro/pestera-de-mulaj-casoaia-lui-ladas/) sau cazematele din zona Salard (https://www.zigzagpeharta.ro/cazemate-transee-cuiburi-de-mitraliere-si-alte-ramasite-din-al-doilea-razboi-mondial/), dar aceste drumeții sunt mai grele și nu le recomand pentru cei mici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram