Florența este locul unde a prins viață curentul Renașterii care a înflorit asemeni unei flori de crin alb (simbolul Florenței). Dorința de a vizita Florența a fost un vis frumos și vechi de-al meu, care s-a concretizat la momentul potrivit alături de prietena mea cea mai bună, Angi.
După ce l-am văzut prezentat la emisiunea Teleenciclopedia pe David, una dintre capodoperele sculpturii maestrului Michelangelo, am fost atât de impresionată încât mi-am dorit din tot sufletul să vizitez Florența pentru a-l admira în realitate.
David, unul dintre simbolurile incontestabile ale Florenței.
În perioada 6-9 mai cu un zbor low cost am aterizat la Bologna, unde după ce am vizitat principalele obiective turistice, ne-am îmbarcat pentru prima dată, într-un TGV. Acesta ne-a dus în 37 de minute, din Bologna în Florența, în condiții moderne de confort, cu o viteză care a ajuns la 260 kilometri/oră, călătorie pentru care am plătit 29 euro.
Dacă cumpărați biletul de la automat este mai ieftin, adică 23,20 euro, decât dacă îl achiziționați de la ghișeu, unde am plătit 29 euro, cum am făcut noi prima dată, la dus pentru că nu știam de diferența de preț.
Odată ajunse la Florența, ne-am îndreptat spre cazare, la Hotel Londra – Firenze 4*, un hotel bun, situat la 5 minute de gară și aproape de principalele obiective turistice din orașul Renașterii: la 5 minute de biserica mănăstire Santa Maria Novella, primul obiectiv turistic pe lângă care am trecut când am ajuns în Florența, la 10 minute de Domul din Florența, la 15 minute de Ponte Vecchio.
Am ajuns la ora 14 la Florența, cu o oră mai devreme decât cea la care se face cazarea, dar am fost tratate cu respect și cazate imediat.
Am citit mult acasă despre obiectivele principale care trebuie neapărat văzute în Florența și am făcut un traseu pe care bineînțeles că nu l-am respectat, pentru că atunci când l-am întocmit, nu am ținut cont de poziționarea obiectivelor turistice și programul de vizitare a acestora. Astfel, am folosit google maps, unde am introdus numele obiectivului turistic pe care am dorit să-l vedem, am fost ghidate precis spre acesta.
Aveam lista cu obiective turistice de acasă și în funcție de unde ne aflam la un moment dat, alegeam să le vizităm fie în funcție de distanță, obiectivul turistic cel mai apropiat de noi, dar și în funcție de programul de vizitare a acestuia, astfel, mergeam prima dată la obiectivele turistice care aveau programul de vizitare cel mai scurt.
Timpul nostru în Florența a fost destul de limitat, o jumătate de zi în 7 mai, o zi întreagă în 8 mai, deoarece în 9 mai dimineața, trebuia să luăm TGV-ul înapoi spre Bologna, pentru că la prânz aveam zborul spre Romania.
Cu toate că timpul a fost limitat, noi l-am folosit la maxim, fiind foarte entuziasmate de tot ceea ce vedeam. Am vizitat multe obiective turistice, făcând distanțe mari pe jos, printre statui, fântâni arteziene, palate, biserici, traversând poduri peste râul Arno, etc. cu zâmbete de fericire pe fețe și bineînțeles cu înghețata în mână 😊 care ne-a ținut de foame, până se închideau programele de vizitare.
Florența este locul în care s-a născut rețeta înghețatei moderne cu lapte, smântână și ouă, deci trebuia să gustăm cât mai multe combinații de arome.
Plimbările pe străduțele și piețele Florenței printre artiștii stradali și operele Renascentiste, sunt foarte plăcute, aerul boem, turiștii care se bucură de ceea ce văd, mulți dintre ei erau cu înghețata în mână și cu zâmbetul pe buze, relaxați și vorbăreți, plini de entuziasm.
La un moment dat am trecut pe lângă Fontana di Porcellino, unde ne-am fotografiat cu porcul mistreț făurit din bronz, în gura căruia trebuie să pui un bănuț pentru a te reîntoarce în Florența.
Florența, cu obiectivele ei turistice, a fost asemeni unei vitrine cu prăjituri sau înghețate, cu arome apetisante, pe care chiar dacă ai vrea să le mănânci pe toate, nu poți!
Trebuie făcute multe excursii în Florența pentru a vizita pe îndelete multitudinea de obiective turistice incredibil de frumoase, cu toate că acesta este un oraș compact care se poate vizita cu ușurință pe jos, fără a apela la mijloace de transport.
Chiar dacă mă repet, vă sfătuiesc ca înainte de a vă stabili itinerarul, este foarte important să verificați programul de vizitare a obiectivelor turistice propuse de voi pentru vizitare, pentru că unele dintre acestea nu sunt deschise pe toată durata săptămânii, iar altele își închid programul destul de repede.
În două zile, noi am vizitat următoarele obiective, care ne-au purtat pașii și sufletele prin lumea fascinantă a artei Renascentiste:
În Piazza della Republica se află spectaculosul și grandiosul Dom sau Santa Maria Del Fiori, a cărui construcție te lasă cu gura căscată de uimire, acesta fiind considerat al treilea ca mărime din lume, după Basilica San Pietro din Vatican și biserica St. Paul din Londra.
Noi am cumpărat un bilet compus Giotto Pass, valabil 3 zile, pentru vizitarea mai multor obiective: Battistero (unde se stă puțin timp), Santa Reparata, Museo (Il Grande Museo Del Duomo - este foarte frumos, mare ca suprafață, cu multe exponate valoroase din biserica Santa Maria Del Fiori și se închide la ora 7:30 p.m.) și Campanile di Giotto.
1.Domul din Florența sau Santa Maria del Fiori, construită între anii 1418-1434 după schițele arhitectului Filippo Brunelleschi, cu cupola octagonală masivă, o minune a ingineriei și arhitecturii, pentru că este cea mai mare cupolă din lume nesprijinită. Zidurile acoperite cu marmură albă, verde și roșie, decorate cu figuri geometrice și flori stilizate, cu opt geamuri circulare, patru ferestre cu șprosuri, patru portaluri împodobite cu sculpturi, cu statui, fresce colorate, îți fură privirea și nu te lasă să ți-o mai dezlipești de la ea.
Domul din Florența are 153 metri lungime și 90 de metri înălțime.
Dacă doriți să urcați până la plafonul Domului ( Brunelleschi Dome), trebuie să știți că sunt 463 de trepte, care spre final vă obligă să treceți printr-un culoar strâmt. Nu este lift. Noi nu am urcat acolo pentru că am ales să urcăm în clopotniță. Cupola situată la 115 metri înălțime, se poate vizita dacă cumpărați un bilet pentru acesta.
Fațada este o operă a artiștilor toscani, realizată în secolul al XIX -lea în stilul neo-Gotic, înlocuind vechea fațadă medievală neterminată din din anii 1600.
Vizita este gratuită, noi nu am făcut rezervare la niciun obiectiv turistic. Vizita durează aproximativ de 20 minute, duminica și de sărbători este închisă, iar de marți-sâmbătă programul este între orele 10:15-3:45 p.m.
p.s. Nu vă speriați de rândul foarte lung de la intrarea în Dom, pentru că merge repede și nu veți aștepta mult.
2. Santa Reparata, această biserică se află sub Domul din Florența și a fost exhumată între anii 1965-1973 în urma unei campanii majore de excavație. Aceasta este cunoscută sub denumirea de Criptă.
3. Battistero di San Giovanni, operă a arhitecturii Renascentiste italiene, este amplasat în fața Domului și a fost construit între anii 1059 – 1128.
Baptiserul este o clădire octagonală de 25,6 metri, cupola este realizată din mozaicuri care înfățișează scene ale botezului și ale judecății de apoi, pe un fond aurit.
Poarta baptiserului sau Poarta Paradisului operă a lui Lorenzo Ghiberti, 1403-1424, este construită din bronz aurit pe care sunt zece basoreliefuri reprezentând personaje din Vechiul Testament, originalul aflându-se la Museo Del Duomo.
Se poate vizita zilnic între orele 9-7:30 p.m. (se închide la ora 7:45) și trebuie să-i alocați aproximativ 30 de minute.
4. Il grande Museo Del Duomo este o construcție cu peste 6000 de metri pătrați, structurați în 28 de camere, împărțite pe trei nivele, fondat în anul 1891 și renovat complet în anul 2015, conceput ca o potecă educațională spre descoperirea operelor marilor artiști renascentiști.
Aici puteți vedea capodoperele originale ale lui Michelangelo, Donatello, Brunelleschi, Ghiberti și mulți alții.
Vizita la acest muzeu ne-a impresionat foarte mult și trebuie să-i alocați cel puțin o oră pentru a-l parcurge în întregime.
Este închis în prima zi de marți a fiecărei luni, în data de 7 septembrie până la ora 2 p.m. și în data de 8 septembrie se închide la ora 4 p.m.
5. Campanile di Giotto sau clopotnița ,capodoperă a Renașterii italiene, poartă numele arhitectului Giotto care a început construcția clopotniței, care a continuat mai apoi și după moartea acestuia.
Nu ezitați să includeți în vizita voastră acest obiectiv turistic care se înalță până la 84,70 metri și în vârful căruia vă recomand ajungeți făcând efortul să-i urcați cele 414 trepte, pentru a admira o panoramă fabuloasă asupra Florenței. Nu există lift !😊
Acolo pe terasa clopotniței aveți un telescop și sunteți la ,,o aruncătură de băț’’ de cupola imensă a Domului pe care o veți admira mai în detaliu.
Clopotnița lui Giotto adăpostește 12 clopote și este considerată cea mai frumoasă din Italia.
Vizita durează aproximativ 45 de minute și se poate vizita zilnic între orele 8:15-19.
6. Galleria Dell’Accademia Di Firenze unde am admirat unul dintre simbolurile cheie ale Florenței, David, capodopera sculpturii a lui Michelangelo, care a fost mutată la Galeria Academiei în anul 1873 din Piazza della Signoria.
Galeria Academiei este un muzeu de sculpturi ale unor artiști renumiți, unde am admirat multe lucrări valoroase, printre care ,,Sclavii’’și Pieta lui Michelangelo precum și tablouri ale pictorilor Florentini.
Nu vă speriați de rândul format la intrarea în Galeria Academiei, pentru că merge foarte repede și nu cădeți în capcana vânzătorilor ambulanți de bilete mai scumpe ,,skip the line’’, de care am fost acostate și noi.
Vizita acestui muzeu mic durează între 30-40 minute. Luni este închis vizitatorilor.
7. Palazzo Pitti, a fost construit în anul 1457 de către Brunelleschi pentru bancherul florentin Luca Pitti. În anul 1550 acesta a fost cumpărat de către Cosmio I de Medici ca reședință a Marelui Ducat, a familiei conducătoare a Florenței, Medici.
Chiar dacă de dinafară nu poți intui ce lucrări valoroase se ascund după zidurile sumbre maro, odată ajunși în interiorul Palatului Pitti veți admira cu respirația tăiată: sculpturi, obiecte de artă, ceasuri realizate artistic, sutele de picturi care decorează pereții și plafoanele camerelor palatului.
Galeria Palatina ocupă cea mai mare suprafață a palatului, aceasta fiind un muzeu de artă în care sunt expuse peste 500 de picturi ale marilor pictori renascentiști. Nu am mai văzut așa abundență de tablouri și picturi, unele sunt supradimensionate, plafoanele camerelor sunt încărcate cu picturi și decorațiuni foarte valoroase.
Puteți vedea și obiecte de colecție interesante, ca de exemplu: baia cu cada lui Napoleon 1813- 1821, calești, porțelan, tezaurul Marilor Duci de Toscana.
E foarte frumos Palatul Pitti, iar părerea mea este că merită să-l puneți pe lista obiectivelor turistice de vizitat în Florența, chiar dacă vă va ocupa o parte considerabilă de timp, alături de Grădinile Boboli.
Noi am cumpărat bilet combinat cu ambele obiective. Luni este închis vizitatorilor.
8. Giardino di Boboli sunt amplasate în spatele Palatului Pitti, grădinile sunt desfășurate pe o suprafață vastă de 4,5 hectare, acestea fiind deschise publicului începând cu anul 1766, fiind decorate cu numeroase fântâni artizanale și statui Renascentiste, multe specii de arbori, arbuști și ronduri de flori, grote și sculpturi medievale.
Intrarea la Grădinile Boboli se face prin curtea interioară, de unde se urcă mai multe trepte care te conduc la un amfiteatru cu sculpturi medievale, în mijlocul căruia este amplasat un obelisc, adus special de la Luxor și amplasat aici în anul 1789.
I-am spus prietenei mele că și doar pentru această grotă uimitor de frumoasă, merita să vizităm Grădinile Boboli.
Să nu ratați cele două statui ale dacilor care flanchează aleea care duce la Grotta Grande.
Veți observa o scenă pastorală cu stalagmite și stalactite, pietre poroase și mozaic din marmură și granit roșu.
Între anii 1583-1587 Bernardo Buontalenti a transformat optic într-o grotă un rezervor de apă proiectat de Vasari în anul 1557.
Această grotă a fost ulterior modificată și decorată de mai mulți artiști sculptori, pictori și arhitecți și completată cu lucrări valoroase, ca de exemplu cei 4 Sclavi ai lui Michelangelo, care se aflau în colțurile camerei, dar care în anul 1908 au fost transferați la muzeul Academiei și înlocuiți cu replici ale acestora.
De asemenea puteți observa un bazin din marmură verde Africană, sprijinit pe o columnă din marmură cu patru figuri satiri (demoni ai naturii din mitologia greacă ai lui Dionis, reprezentați în partea superioară de om iar cea inferioară de animal).
Fațada adăpostește din anul 1560 în două nișe, sculpturile lui Apollo și Ceres, iar în fundal observați sculptura zeiței Venus din 1593.
Trebuie să alocați cam 2 ore ca să vă plimbați liniștiți prin grădinile Boboli, să vă relaxați pe gazon alături de alți turiști așa cum am făcut noi și să admirați panorama Florenței și a Palatului Pitti.
Grădinile sunt închise în prima și ultima zi de luni, program de vizitare: 8:15- 5:30 p.m ultima intrare.
9. Piazza della Signoria este situată în fața palatului Palazzo Vecchio, iar o plimbare prin această piață vă va purta pașii printre statuile replici supradimensionate ale lui David și Hercule, fântâna lui Neptun, o logie lungă, Logia dei Lanzi, care adăpostește o galerie de sculpturi în aer liber.
Piazza della Signoria este una dintre cele mai spectaculoase galerii de sculpturi din lume, deci cred că ar fi bine să nu o omiteți când vă plimbații prin Florența, acesta se află la 5 minute de Piazza della Repubblica unde este Domul din Florența.
10. Ponte Vecchio este cel mai faimos pod care trece peste râul Arno care străbate Folorența, datează în varianta actuală din anul 1345, fiind singurul pod care a rămas intact după cel de-Al Doilea Război Mondial. În prezent pe pod funcționează magazine de bijuterii.
Deasupra podului Ponte Vecchio este o construcție veche, din 1565 Coridorul Vasari, construit pentru ducele Cosmio de Medici, pentru a se deplasa departe de ochii lumii între reședința sa și Palazzo Vecchio.
Galeriile Ufizzi sau Galleria Degli Uffizi este unul dintre cele mai mari muzee de artă ale lumii, găzduiește mii de lucrări de artă ale Renașterii și este de asemenea unul dintre cele mai vechi muzee din lume, acesta fiind deschis publicului din anul 1865. Noi nu am intrat înăuntru ca să-l vizităm din lipsă de timp.
La Galeriile Ufizzi sunt expuse capodopere ale marilor artiști ai lumii: Caravaggio, Raphael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Cimabue, Michelangelo, Titian și mulți alții.
Din acest muzeu, care se află pe malul râului Arno, lângă Ponte Vecchio, le puteți admira pe ambele de la înălțime, încadrate într-un peisaj pitoresc.
Vizitarea Galeriilor durează cel puțin două ore. Luni este închis vizitatorilor.
11. Basilica di Santa Maria Novella se află în piața cu același nume și este una dintre cele mai importante biserici din Florența, adăpostind lucrări și fresce valoroase ale renumiților artiști renascentiști: Treimea lui Masaccio, frescele lui Botticelli, crucea pictată a lui Giotto etc.
Santa Maria Novella este numele gării orașului Florența pentru că biserica este localizată chiar lângă gară. Atunci când am ajuns cu trenul în Florența, această biserică a fost primul obiectiv turistic pe care l-am văzut, fiind și foarte aproape de cazare, l-am lăsat pentru ultima noastră zi în Florența.
Prima fațadă a bisericii Santa Maria Novella proiectată de Alberti Battista, din secolul al XV-lea, poate fi considerată prima fațadă renascentistă din istoria arhitecturii europene.
Privirea ne-a fost captivată de fațada refăcută și terminată abia în anul 1920, din marmură albă cu ornamente de culoare verde și maro a bisericii Santa Maria Novella, asemănătoare cu cele ale Domului (care se află la o distanță de 10 minute de mers pe jos) și de clopotnița ascuțită care se înalță în spatele acesteia.
Aici puteți vizita și muzeul, zonele sacristiei și cimitirul Avelli, care sunt incluse în prețul de vizitare a bisericii.
Cea mai mare mănăstire din Florența se află în muzeul Santa Maria Novella, fiind compus din 56 de arcade, care creează 60 de lunete dintre care 53 sunt fresce.
Mănăstirea Verde a fost pictată în frescă cu picturi de pământ verde de către autori necunoscuți, în prima jumătate a secolului al XV-lea.
Biserica a fost construită începând cu anul 1279 în stilul gotic și renascentist, fiind un punct de referință pentru ordinul călugărilor dominicani.
Lângă bazilică este Farmacia Santa Maria Novella, cea mai veche din Europa și care a funcționat continuu de mai bine de patru secole.
Vizitarea acestei biserici se face după plata unei taxe, iar programul de vizitare este zilnic, între orele 12:30-17:30 și duminică 1p.m.-17:30. Acesta este orarul modificat acum în 2025 pentru luna martie, deci intrați înainte de vizită pe pagina oficială a obiectivului turistic ca să fiți siguri de orar.
12. Chiesa Di Santa Maria Maggiore este o biserică de rit romano – catolic, cu pereții din piatră, realizată în stil gotic, fiind printre cele mai vechi biserici din Florența, atestată documentar în anul 931, suferind ulterior mai multe reconstrucții.
După ce a fost achiziționată de cistercieni în secolul al XIII- lea, biserica a fost reconstruită, păstrând în original zidurile și capelele exterioare în stil gotic.
Deasupra ușii de la intrarea în biserică este amplasată statuia Fecioarei realizată din marmură. De asemenea puteți observa pe zidul de la intrare în partea dreaptă, stema și iar în stânga, capul roman Berta realizat în marmură.
Arhitectura clădirii este gotică iar a clopotniței romanică.
Biserica este deschisă pe tot parcursul săptămânii, între orele 8-20, intrarea este fără taxă.
Florența este un oraș fascinant, plin de opere de artă renascentiste de o valoare inestimabilă, care încântă privirea la fiecare pas. După părerea mea, acesta merită vizitat de mai multe ori, pentru că bogăția sa culturală și artistică este copleșitoare și imposibil de cuprins doar în două zile.