ZIGZAG

PE HARTĂ

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

25 martie 2023

Vestitorii primăverii se aștern în această perioadă la picioarele voastre, pe o suprafață de 10 hectare de pădure pe Platoul Vârtoapelor în satul Grădiștea de Munte, din Munții Șureanu sau Munții Orăștiei din județul Hunedoara.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Ghioceii bogați, cu denumirea științifică de Leucojum Vernum, înfloresc în perioada 14 martie - 15 aprilie în funcție de vreme, pe Platoul Vârtoapelor, astfel dacă doriți să admirați covoare albe de ghiocei întinse pe suprafețe vaste, cât cuprinzi cu privirea acoperind toată pădurea, mai aveți încă timp să o faceți anul acesta.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Acești ghiocei bogați m-au uimit cu lungimea mare a tijelor, ei ajung conform datelor științifice la o înălțime de 35 centimetri. Floarea este sub forma unui clopoțel cu petale albe, pătate în vârf cu puncte verzi.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Ghioceii sunt foarte frumoși și au un parfum fin, floarea sub formă de clopot semănând cu cea a lăcrămioarelor. 

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

În trecut, am văzut pentru prima dată o suprafață mare din pădure acoperită cu ghiocei comuni sau Galanthus Nivalis, când am fost la Cheile Borzești, dar nu se compară cu ceea ce am descoperit pe Platoul Vârtoapelor unde este o rezervație de ghiocei întinsă pe o suprafață foarte mare.

Am pornit de acasă, la drum, cu bucurie și nerăbdare ca să vedem această poiană cu ghiocei, o minune a naturii, parcurgând o distanță destul de mare din Târgu Mureș până în comuna Orăștioara de Sus, aflată în aria protejată din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Dacă vă aflați pe drumul spre Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, vă puteți abate până la Platoul Vârtoapelor, pentru a vă delecta privirea cu splendizii ghiocei.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5022

Traseul parcurs de noi a început din satul Grădiștea de Munte, unde am lăsat mașina într-o parcare de pe marginea drumului, lângă alte mașini oprite acolo. Nu veți observa niciun indicator spre Platoul Vârtoapelor, nici la drum și nici pe traseu.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5024
Intrarea în traseu din satul Grădiștea de Munte

Am urcat pe un drum forestier pe care l-am urmat fără a ne abate pe alte cărări sau drumuri secundare, urmând indicațiile unui localnic. Urcușul susținut ne făcea să ne oprim din când în când ca să admirăm munții cu piscurile lor încă înzăpezite.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL54514 1
Creste înzăpezite
Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5027

Ca puncte de reper, pe drum veți trece pe lângă două case cam la zece minute după începerea traseului. După încă o jumătate de oră întâlnim alte două case și o șură, abandonate, iar traseul traversează o pădure și ne scoate în final pe Platoul Vârtoapelor.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5030
Spre Platoul Vârtoapelor
Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5033

Traseul nu este marcat, dar dacă urmați drumul forestier nu vă rătăciți. Sunt multe grupuri pe traseu și îi puteți întreba, dacă cunosc zona ca să vă îndrume spre ghiocei.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5032
Spre Platoul Vârtoapelor
Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5036

Pe platou, am observat de la distanță un covor alb într-o poiană spre care ne-am îndreptat pașii.  Astfel am ajuns la un pâlc de ghiocei situat la baza pădurii. Acolo nu erau mulți așa cum am citit, astfel că am urcat spre pădurea din dreapta platoului.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Am descoperit o pădure acoperită cu un covor alb-verde! Apoi  ghioceii au devenit tot mai deși și efectiv nu aveai loc să pășești atât de mulți erau.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Printre flori cresc alături frunzele de un verde crud al leurdei, punând în valoare ca într-un buchet, ghioceii bogați.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor
Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Am urcat prin pădure, am fotografiat și filmat ghioceii, am mâncat sandvișurile cu frunze de leurdă proaspăt culeasă... ce gustoasă a fost mâncarea și ce poftă de mâncare ne-a dat leurda! A fost pentru prima dată când am mâncat leurdă și nu mă mai puteam opri😊.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL54574
Flori și prieteni pe traseu
Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5090

Pe traseu ne-am întâlnit cu Mary, Erno și Florin, un grup de trei persoane care voiau ca și noi să găsească ghioceii și cu voie bună am petrecut 4 ore în care ne-am împrietenit și ne-am făcut planuri de drumeții viitoare împreună.

Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL54575
Natura ne uimește de fiecare dată

Ce minunată este natura care pe lângă frumusețea ei incontestabilă, unește sufletele care se încarcă cu frumusețea ei!

Da, sunt și mai dependentă de drumeții! Îmi place enorm să îmi fac prieteni noi pe poteci, să împărtășim experiențe și de ce nu, să ne orientăm spre noi destinații minunate recomandate.

Oricât de dragi vă sunt florile, nu le culegeți, deoarece acestea nu supraviețuiesc decât în mediul lor natural.

“O floare ruptă este o floare moartă.”

Călătorii plăcute!

Date tehnice - Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor

Distanța totală – 9 km -  am umblat mult pe platou și prin pădure

Durată – 4 ore cu multe pauze incluse

Diferență de nivel – aproximativ 700 m

Marcaj – traseu nemarcat

Dificultate – ușor/mediu

Accesul – din parcarea de la intrarea în satul Grădiștea de Munte, județul Hunedoara.

articole asemănătoare

Cascada Șipote din Munții Trascăului
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
iunie 2020 Pentru că am terminat destul de rapid drumeția la Vânătările Ponorului, ne-am îndreptat cu mașinile spre Cascada Șipote care se află pe drumul național DN 75 Lunca – […]
Amfiteatrul Transilvania - T9
14 septembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Traseul T9, tip circuit, spre Amfiteatrul Transilvania, marcat cu omuleț portocaliu are 10,5 kilometri, putând fi parcurs în aproximativ 4 ore.
Vârful Omu, Bucura Dumbrava și Capul Morarului
26 ianuarie 2021
-
6 comentarii
Timp citire: 4 minute
Sâmbătă dimineața ne-am trezit devreme, doream să pornim pe traseul Vârful Omu, Bucura Dumbrava și Capul Morarului înainte de ora 8, ca să ajungem la destinație pe la ora 12. […]
Treppe ins Nichts - Scările spre Nicăieri  din Ghețarul Dachstein
20 august 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
După ce am ieșit din Palatul de Gheață, în drum spre telegondolă, am observat că ceața s-a ridicat și Podul Suspendat se vedea acum foarte clar.
1 2 3 29

Comentarii

One comment on “Ghioceii de pe Platoul Vârtoapelor”

  1. Anul acesta suntem la sfarsitul lunii martie, dar nici acum nu este prea tarziu sa admirati acest minunat covor de ghiocei. Daca aveti sansa, in anul 2023, pe data de 25 martie, va invit sa mergeti catre este loc minunat si sa vedeti cu proprii ochi miracolul albinelor fluturand printre Covorul alb de ghiocei, un spectacol floral unic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram