ZIGZAG

PE HARTĂ

Grădina Zmeilor

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

februarie 2022

Rezervația Grădina Zmeilor din județul Sălaj este un loc la care am am vrut de mult timp să ajung și iată că i-a venit rândul exact la momentul potrivit.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619306 DJI 170 jpg 4392877 0 202221995948 photo original 01
Grădina Zmeilor

Vă spun că a fost bine că ne-am dus acum să vedem Grădina Zmeilor, pentru că stâncile din gresii înalte de până la 15 metri, sunt înconjurate și unele chiar năpădite de vegetație sălbatică, care odată înverzită obturează zmeii.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91818 01
Grădina Zmeilor

Chiar și așa, unele stânci pe care le-am fotografiat, nu vi le pot arăta pentru că o mulțime de crengi gri acoperă bine de tot forma stâncii.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91870 01

Noi ne-am strecurat acum printre crengile neînverzite, dar cu siguranță vara nu veți reuși să vedeți mulți dintre zmeii ascunși prin grădină, iar la o parte dintre ei le veți putea admira doar partea superioară.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91816 01
Grădina Zmeilor

Consider că această rezervație  ar trebui să fie mai bine întreținută și pusă în valoare. Noi am aflat de pe net că vizita se poate face sub forma unui circuit și că durează aproximativ două ore, fără grabă, cu pauze de fotografiere cu tot.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619343 DJI 207 jpg 4048310 0 2022219112240 photo original 01

După ce am lăsat mașina în parcarea fără plată de la intrarea în rezervație, am pornit în vizitarea Grădinii Zmeilor.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619323 DJI 187 jpg 4333144 0 2022219111954 photo original 01

La început am urmat o alee pietruită și în scurt timp am trecut pe lângă niște formațiuni stâncoase mari care aveau amplasată o plăcuță cu denumirea lor “Generalul și soldații”.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91801 01
Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91811 01

Noi am ales să parcurgem traseul de vizitare a Grădinii Zmeilor de tip circuit, marcat cu punct roșu.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91799 01

Ajunși la prima bifurcație, am urmat aleea din partea dreaptă și urcat scarile pietruite până în vârful dealului, unde este un punct de belvedere asupra Grădinii Zmeilor, aici fiind amplasat și un foișor.

Grădina Zmeilor
Grădina Zmeilor

De aici de sus am admirat impresionantele și totodată bizarele coloane din gresii, sculpate de natură cu ustensilele ei magice, vânt, ploi, îngeț, soare, inundații și alunecări de teren.

Grădina Zmeilor

Formele lor au stârnit imaginația oamenilor și aceste coloane au primit denumiri la fel de ciudate precum înfățișarea lor: “Zmeul și Zmeoaica, Călugării, Moșul, Acul Cleopatrei, Fata Cătanii”, etc.

Grădina Zmeilor

Din punctul de belvedere ne-am continuat plimbarea prin pădure urmând cărarea bătută, dar și marcajul cu punctul roșu.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91813 01

Poteca vă va scoate puțin mai încolo iar la un punct de belvedere, de unde am fotografiat din nou o parte dintre zmei.

Grădina Zmeilor

Plimbarea prin pădure pe frunzele ruginii a fost una plăcută și ușoară.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91826 01

Ca în basmele cu zmei, avem și aici, în Grădina Zmeilor, o probă mai dificilă pe traseu, pentru a ajunge aproape de ei, la baza lor, ca să-i admirăm de jos în sus, mai exact o coborâre abruptă pe o pantă  alunecoasă, până la un fir de apă.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91827 01

De aici trebuie să o luați la stânga și să treceți printr-un mic canion.

Să nu urcați dealul de după pârâu, așa cum am făcut noi, pentru că nu pe acolo este traseul. Noi am urcat, adică am sărit peste pârâu direct pe panta cealată. Odată ajunși în vârf, am realizat că trebuie să coborâm înapoi și a fost neplăcut pe panta abruptă prin mocirla alunecoasă.

Grădina Zmeilor

Dan s-a întors să caute marcajul și a văzut că l-am ratat cănd am sărit peste pârâu. Oricum, el a ajuns la baza pantei iar noi am coborât direct spre el.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91845 01

Am văzut apoi acolo jos marcajele cu punct roșu care ne-au scos la Peștera din Grădina Zmeilor.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91832 01
Peștera din Grădina Zmeilor

Peștera este o cavitate de aproximativ 200 de metri lungime care se poate vizita dacă aveți cu ce o lumina.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91833 01

În cazul în care vizitați Gradina Zmeilor după ploaie, sau când traseul este ud, așa cum l-am găsit noi, vă recomand să vă întoarceți în partea de jos pe unde ați urcat, pe scările pietruite și astfel veți evita să alunecați sau să vă înnoroiți la coborârea abruptă prin pădure.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91836 01

De la peșteră traseul continuă și primele coloane care le veți observa pe partea dreaptă au denumirea de “Zmeul și Zmeoaica”, care sunt despărțiți de o mică fantă prin care eu m-am strecurat.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91838 01
Zmeul și Zmeoaica
Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91840 01

Am continuat plimbarea pe traseu prin Grădina Zmeilor și am ajuns la o alee pietruită cu multe stânci înalte, printre care am identificat “Călugării”, care sunt trei turnuri înalte.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91877 01
Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619313 DJI 177 jpg 4110260 0 202221910052 photo original 01

Aici am poposit cel mai mult pentru că eu am urcat pe cărarea care m-a scos mai aproape de “Acul Cleopatrei”, de unde am privit un peisaj mai cuprinzător și am observat câțiva zmei pitiți printre copaci, mai departe de traseul principal.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91851 01
Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL91857 01

E fascinant în Grădina Zmeilor, aici este un labirint parcă desprins dintr-un ținut de poveste, cu legende și eroi cu puteri supranaturale.

Partea de jos este mai impresionantă pentru că te afli chiar printre zmeii uriași, îi poți fotografia, atinge și te simți atât de mic pe lângă creația naturii.

Vizita noastră în Grădina Zmeilor a durat mai puțin de două ore, timp în care ne-am simțit ca niște copii bucuroși și fermecați, loc pe care vă recomand să îl vizitați ca să vedeți aici altfel de minunății ale naturii.

Grădina Zmeilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619303 DJI 167 jpg 4268553 0 20222199596 photo original 01

Date tehnice

Traseu tip  circuit

Distanța totală – 2,2 km

Durată – 1:45 ore, cu multe pauze incluse

Diferență de nivel – aproximativ 65 m

Marcaj – punct roșu

Dificultate – ușor

Accesul –  satul Gâlgăul Almașului, jud.Sălaj.

De aici, noi am plecat spre Castrul roman Porolissum, unul dintre cele mai importante situri arheologice din România, despre care o să scriu în zilele următoare.

Călătorii plăcute!

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră la Grădina Zmeilor:

articole asemănătoare

Cascada Vârciorog
6 decembrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
De aici, în scurt timp ajungem la Cascada Vârciorog care cade cu putere de la înălțimea de 15 metri, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare.
Circuit în Defileul Crișului Repede - Șuncuiuș
10 decembrie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
Drumeția noastră de Ziua Națională a României din Defileul Crișului Repede – Șuncuiuș (în zona Vadu Crișului – Șuncuiuș), a fost o combinație de mai multe trasee marcate chiar în ordinea culorilor drapelului: albastru, galben și roșu.
Cazemate, tranșee, cuiburi de mitraliere și alte rămășițe din Al Doilea Razboi Mondial
24 ianuarie 2021
-
5 comentarii
Timp citire: 4 minute
ianuarie si noiembrie 2021 Cred că fiecare dintre noi, în copilărie, s-a jucat de-a razboiul – și-a construit “cazemate, tranșee” imaginare sau nu, și-a confecționat săbii și mitraliere din lemn […]
Băile Sărate Sângeorgiu de Mureș
12 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Acesta se întinde pe o suprafață foarte mare, 24ha, are două piscine mari, una cu apă sărată
1 2 3 23

Comentarii

2 comments on “Grădina Zmeilor”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram