octombrie 2022
În mini-vacanța pe care ne-am petrecut-o în zona Vârtop – Arieșeni, am avut în plan să ajungem și la Groapa Ruginoasă, pe care am văzut-o până atunci doar în fotografii.
Citisem despre ea că este o ravenă de peste 600 de metri în diametru și 100 de metri adâncime, formată prin eroziunea torențială a depozitelor de cuarțite, fresii și argile roșii, în urma ploilor și a topirii zăpezii.
Traseul pornește imediat după ieșirea din stațiunea Vârtop, pe direcția spre localitatea Ștei (DN75), județul Bihor.
Pe marginea drumului veți observa un panou informativ mare și o parcare unde puteți lăsa mașina.
Potrivit indicatoarelor, până la Groapa Ruginoasă avem de parcurs 800 de metri în aproximativ 50 de minute, pe marcaj bandă galbenă.
Poteca urcă prin pădure, iar în locurile mai dificile au fost amenajate trepte și balustrade care să faciliteze deplasarea.
Deși distanța și diferența de nivel sunt mici, trebuie să fiți atenți pentru că traseul este unul relativ accidentat, presărat cu multe stânci, pietre, rădăcini de copaci, umede și alunecoase, motiv pentru care recomand încălțăminte adecvată.
Din pădure am ieșit într-o poieniță, în capătul căreia descoperim Groapa Ruginoasă, care este o eroziune activă, modificându-și forma și extinzându-se continuu.
De la mașină până la Groapa Ruginoasă, am parcurs un kilometru, cu o diferență de nivel de 150 de metri, în 30 de minute.
Un indicator ne avertizează că marginea se poate surpa, așa că ne apropiem cu atenție și privim impresionați la hăul de o culoare roșiatică care se deschide sub picioarele noastre, care ne amintește de Râpa Roșie de lângă Sebeș.
Impresionați de acest mic canion, ne-am plimbat pe marginea acestuia mai mult de o jumătate de oră, pentru a găsi unghiurile cele mai potrivite pentru fotografiat.
Dar pentru că mai aveam multe obiective de văzut în zonă, ne întoarcem la mașină pe același traseu prin pădure, de data aceasta ceva mai rapid decât pe urcare, dar așa cum am mai spus, deși este un traseu ușor, atenție cum și pe ce călcați, pentru că terenul este alunecos și am văzut mai mulți turiști care au căzut!
Deși pozele nu pot reda tot ceea ce putem observa cu ochiul liber, sper că acestea vă vor convinge de faptul că Groapa Ruginoasă din Munții Apuseni este un obiectiv care merită vizitat dacă vă aflați în zona Arieșeni – Vârtop, fiind și ușor accesibilă.
Călătorii plăcute!
Date tehnice:
Distanța totală – 2 km;
Durată – o oră
Diferență de nivel – 150 metri;
Dificultate traseu – ușor;
Marcaje – bandă galbenă;
Accesul – DN75, la ieșirea din stațiunea Vârtop pe direcția spre localitatea Ștei, județul Bihor.
La sfarsitul lunii iunie 2023 am fost si noi acolo .Urcusul nu a fost prea comod, mai ales ca aveam si un copil de 7 ani care era la prima ei urcare pe propriile picioare, ne mai fiind carata de tatal ei, ca in anii anteriori . Si culmea este ca i-a placut urcusul si mi-a solicitat in tot sejurul in Apuseni sa mai gasesc trasee cu urcusuri . Iar batul pe care i l-am confectionat dintr-o craca de fag l-a carat in portbagajul masinii permanent . Daca pe parcursul urcusului tot intrebam pe cei care coborau daca mai e mult pana departe , cxand am ajuns in poiana si am vazut minunatia de groapa am ramas muti de admiratie . Nu ne mai durea nimic, ne trecuse si setea pentru ca ce vedeam era intr-adevar deosebit . La coborare nepoata a trebuit sa aiba grija de cei doi bebelusi ( parintii ei ) sa calce unde trebuie sa nu alunece sau sa cada, pentru ca ea calca la milimetru in urmele mele care eram capul de coloana .
Anul acesta vom incerca sa mai tragem o tura prin Apuseni pentru ca au ramas atatea de vazut .
Pana atunci numai bine si calatorii placute iti ureaza @liviu 49 .
Bună ziua @liviu49! Mă bucur mult că faceți echipă mare dornică de drumeții și mai ales de urcușuri 🙂 Ați fost la Râpa Roșie? Sunt și multe peșteri prin Apuseni.
Vă doresc o vacanță minunată prin Apuseni! Călătorii plăcute! Numai bine!
Bună Liviu!
Așa cum îți scrisesem că intenționez să ajung înaintea voastră, sâmbăta trecută am făcut traseul Cheile Borzești - Cheile Turzii, dus-întors și am scris detaliile drumeției într-un articol pe care tocmai l-am postat.
Călătorii plăcute! Numai bine!
Ma bucur ca ai ajuns la Cheile Borzesti - Cheile Turzii . Daca ne ajuta cine trebuie la sfarsitul lui iunie, macar o saptamana, vom fi in Apuseni, prima optiune de cazare fiind Rimetea sau Moldovenesti . Nora cea mica este cea care se va ocupa de alegerea cazarii, iar eu de organizarea drumetiilor si vizitelor . I-am dat o lista lunga cu variante de cazare sa aleaga ce vor ei , eu neavand pretentii deosebite .
De-abia astept sa citesc impresiile tale !
Numai bine si calatorii placute !