03 ianuarie 2021
O drumeție scurtă, ușoară, cu peisaje spectaculoase, iarna, într-o zi cu soare și fără zăpadă pe traseu, într-un loc drag nouă, în masivul Piatra Secuiului, a fost ca o cupă energizantă pentru suflet și trup.
Munții Trascăului au fost și sunt în continuare pentru noi (adică eu, soțul și băiatul nostru) o mană cerească, cu multe trasee, dar mai ales pentru că putem face drumeții de o zi, la o distanță de o oră și jumătate de casă (Tg. Mureș).
Am trecut mult mai ușor peste restricțiile impuse de pandemie admirând: piscuri, văi, grohotișuri, cascade, chei, peșteri, defilee, etc. prin munții Trascăului, care reprezintă partea estică a Munților Apuseni.
Am plecat de la Conacul Secuiesc, din Colțești, unde am parcat mașina. Din parcare am pornit pe jos pe un drum de țară, urmând marcajul comun: cruce albastră / triunghi roșu.
Încă de aici, aveam în față masivul Piatra Secuiului, în mijlocul caruia se observă două dintre portalurile Grotei Studenților.
Acest drum traversează terenuri agricole pe o distanță de un kilometru, după care urmează urcarea.
La un moment dat cele două marcaje se separă, iar noi am urmat poteca spre stânga marcată cu triunghi roșu, pe care-l observăm pe copaci și pe bolovani.
Pe ultima porțiune apare grohotișul pe care-l ocolim, urcând o porțiune abruptă și solicitantă, dar relativ scurtă. Aceasta este singura parte mai dificilă a traseului.
Astfel, după aproximativ 2,4 km parcurși într-o oră de la plecare, am ajuns la Grota Studenților.
Această peșteră a fost în perioada Revoluției din 1849 refugiu pentru studenții maghiari din Aiud, care s-au refugiat aici pentru a scăpa de moarte.
Grota Studenților este un portal uriaș compus din trei arcade, care ne oferă imagini superbe către Colțești și Rimetea. Tot de aici se văd Cetatea Trascăului din Colțești și vârful Ardașcheia înspre Rimetea.
La întoarcere am urmat același traseu, la coborâre fiind mult mai ușor. Totuși, în prima parte trebuie să fiți atenți, întrucât coborârea este abruptă și pentru că sunt pietre care se pot desprinde și să o ia la vale cu viteză, punând în pericol alte persoane.
Odată ajunși la mașină, ne-am lăsat rucsacii și bețele de trekking în portbagaj, după care am mâncat câte un gulaș unguresc, excelent la Conacul Secuiesc.
Distanța totală – 4,8 km
Durată – aproximativ două ore fără pauze
Diferență de nivel – aproximativ 300 m
Marcaj – triunghi roșu
Dificultate – ușor/mediu
Accesul - se face din localitatea Colțești aflată pe drumul care leagă Aiudul de localitatea Buru (DJ107M). De asemenea se mai poate urca și din Rimetea.
[…] Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră la Piatra Secuiului și la Grota Studenților: […]
[…] Acest traseu are aproximativ 11 kilometri, este unul de tip circuit, cu plecare din satul Rimetea, urcare pe Piatra Secuiului și apoi coborârea până în dreptul satului Colțești și reîntoarcerea pe sub munte până în Rimetea. Pe acest traseu se poate urca și până la Grota Studenților. […]