ZIGZAG

PE HARTĂ

Hallstatt și 5fingers

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in: / /

iulie 2022

În concediul din această vară am făcut ceva inedit pentru noi -  am fost cu cortul în campingurile din Hallstatt, Dolomiți, Veneția și Croația. Experiența dormitului în cort, acțiune respinsă vehement de noi până acum, s-a dovedit a fi una cu un final surprinzător de fericit.

5fingers
5fingers

Hallstatt, micuța și pitoreasca stațiune turistică este poziționată pe malul Lacului Hallstatt înconjurat de lanțul muntos Dachstein. Peisajul este incredibil de frumos, este magic, localitatea Hallstatt fiind considerată cea mai frumoasă din Austria.

Hallstatt
Hallstatt

Pe lac puteți să vă plimbați cu barca, puteți face plajă și înota, de asemenea o tură cu bicicleta în jurul lacului poate fi o opțiune pentru pasionații de ciclism, sau puteți pur și simplu să admirați oglinda lacului în care se observă conturul munților, pe care plutesc bărci, lebede și rațe.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220725 161013 01
Hallstatt
Hallstatt

Pe străduțele înguste și extrem de aglomerate, ne-am plimbat pașii timp de trei zile în luna iulie 2022, luna cu cele mai mari temperaturi, adică 24 grade Celsius și cu cele mai bogate precipitații conform statisticilor, asfel pe noi ne-a plouat un pic în fiecare zi.

Hallstatt

Noi am campat trei nopți în Camping Klausner-Holl, care a fost punctul de plecare în drumețiile prin masivul calcaros Dachstein, spre 5fingers.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220724 172158 01
Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53443 01

Pe lângă plimbările zilnice pe străduțele înguste ale localității Hallsatt, printre casele frumos decorate, construite în trepte, la înălțime, în munte, cu locuri de belvedere care ne țintuiau locului până ne umpeam sufletul cu frumusețea lui.

În Hallstatt se mai poate urca cu funicularul  pentru a admira de la înălțime stațiunea și pentru a vizita a doua cea mai veche mină de sare din lume.  

Hallstatt
Hallstatt

O urcare spre biserica romano catolică ,,Mary on the Mauntain”, vă va răsplăti din plin efortul cu frumusețea ei, care datează de prin anii 1300 în forma actuală, dar și cu peisajul fascinant pe care-l puteți admira și imortaliza de la înălțime, din  dreptul cimitirului.  

Biserica evanghelică de pe malul lacului, cu turnul său subțire este nelipsită din fotografiile consacrate ale Hallstatt –ului.

Hallstatt
Hallstatt

O cascadă zgomotoasă care cade de la o înălțime mare, o puteți admira mai îndeaproape, urcând printr-un tunel de lemn treptele care vă poartă spre un alt loc de belvedere, situat în parcarea de deasupra lacului, în dreptul tunelelor.

Hallstatt

Într-o zi am plecat cu mașina spre Obertraun, mai precis către stația de îmbarcare în telegondolă Dachstein Krippenstein, pentru a urca spre 5fingers. Distanța din Hallstatt până acolo este de aproximativ 15 minute.

De acolo ne-am cumpărat bilete și am urcat cu telecabina două stații până la altitudinea de 2108 metri, trecând pe lângă pereți verticali și peste hăuri adânci.

5fingers
5fingers

La debarcare, peisajul ne-a lăsat la propriu cu gura căscată. Era uimitor! Eram înconjurați de piscuri acoperite de zăpadă în depărtare, iar noi călcam pe pietriș alb, pe cărări bine delimitate și marcate cu indicatoare.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53317 01
Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53390 01

Prima dată ne-am îndreptat spre punctul de belvedere, de unde vedeam în față 13 vârfuri de peste 2500 metri, dintre care cel mai mult ne atrăgeau privirile cele două piscuri mai înalte: Hoher Dachstein 2996 metri și vecinul un pic mai mic Niederer Dachstein 2934 metri.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53329 01

După multe fotografii, am continuat plimbarea urmând direcția indicatoarelor. Prima dată ne-am îndreptat spre 5fingers, obiectiv la care trebuia să ajungem în 30 de minute, într-o plimbare ușoară. Afară era foarte cald, parcă eram într-un cuptor cu căldura radiind din toate părțile.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53399 01

5fingers (Cinci Degete)

Cinci degete este o platformă metalică sub forma a cinci degete, cu o lungime de patru metri fiecare, care se întind suspendate în aer deasupra unei prăpăstii cu o adâncime de aproximativ 400 metri, de unde se poate admira o panoramă incredibilă asupra lacului și localității Hallstatt.  

5fingers
5fingers

Fiecare deget este construit altfel, cu combinații de metal și sticlă. Pe unul dintre degete este montat în capăt un telescop, pe altul o ramă foto din lemn pentru poze iar altul are în capăt sticlă prin care se observă prăpastia.

5fingers
5fingers

Mie mi-a plăcut foarte mult panorama văzută de acolo, este totul mai spectaculos, suntem la o altitudine mai mare, în mijlocul masivului alb Dachstein, de aceea am și ales să mergem la 5fingers în loc să urcăm cu funicularul în Hallstatt pentru belvedere..

5fingers
5fingers

După ce am fost pe toate cele 5 degete, am plecat spre următorul punct de vizitat, Welterbespirale.

Welterbespirale (Spirala Patrimoniului Mondial)

Aceasta este o construcție care permite observarea peisajelor pitorești ai munților Dachstein.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220725 121341 01

Aici la fiecare treaptă sunt afișate imagini cu locurile care fac parte din Patrimoniul Mondial.

Lângă aceasta sunt multe șezlonguri pe care vă puteți odihni, admirând peisajul spectaculos.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53414 01

Tot aici, este un loc de lansare cu parapanta, zona fiind una cu curenți mari. Am admirat și noi parapantele colorate cum pluteau în acest decor de basm.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53439 01

Heilbronner – Kapelle (Capela Heillbronner)

Înainte de a junge la Welterbespirale veți observa o capelă care a fost construită în memoria celor 13 vieți pierdute pe munte în anul 1954, datorită unei furtuni de zăpadă.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53462 01
Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53472 01

În prezent în această capelă se oficiază botezuri și cununii.

Dachstein-Hai (Rechinul Dachstein)

Un alt traseu, de această dată un pic mai lung, de circa 40 minute, a fost cel spre rechinul din metal construcție prin care vizitatorii sunt conștientizați că și Dachstein-ul a fost acum câteva milioane de ani acoperit de marea în care trăia rechinul preistoric, denumit rechinul de gheață.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53500 01

Pe tot parcursul traseului circular se pot observa în rocile masivului Dachstein urme de crustacee și fosile ale ocenului primordial.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53501 1 01

 Traseul este foarte frumos, aveți și aici amenajat un punct de belvedere. Rechinul pe mine nu m-a impresionat și nici nu am încercat să urc în interiorul acestuia, mai ales că era și un avertisment că urcarea se face pe proprie răspundere.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53505 01

Traseul parcurs de noi a fost de 6 kilometri, cu 235 metri diferență de nivel, și a durat aproximativ trei ore, cu mult timp alocat admirării peisajelor uimitoare și fotografierii acestora.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220725 110552 01

Vă recomand să nu ratați 5fingers, cu panorame de o frumusețe unică, dacă ajungeți în Hallstatt.

Hallstatt și 5fingers - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL53478 01

A doua zi am fost să vizităm Treppe ins Nichts (Scara spre Nicăieri) de pe ghețarul Dachstein, un ansamblu format dintr-un pod suspendat și scările spre nicăieri, situate în cealaltă parte a masivului Dachstein, despre care am să vă povestesc în curând.

Puteți viziona mai jos un scurt film din călătoria noastră:

articole asemănătoare

Peștera Bolii
29 august 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Picturile rupestre au fost reproduse pe pereții peșterii de către studiourile ZDF din Germania în anul 2007 cu ocazia filmării la Peștera Bolii a filmului Codul Zeilor.
Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Octombrie 2019 Castelul Mimi a fost una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS, pentru care lucrau în perioada de glorie 1500 de persoane și se produceau între […]
Vârful Berț și vârful Chișberț, traseu pe la minele de fier medievale de la Rimetea
12 martie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Localitatea Rimetea, care a fost populată încă din perioada romană (s-au găsit monezi romane din timpul împăraților Antoninus Pius si Maximinus Thrax - sursa Wikipedia)...
Țara Luanei și misterele Așezărilor Rupestre din Nucu și Aluniș
1 decembrie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 8 minute
În Țara Luanei, între localitățile Nucu (comuna Bozioru), Aluniș (comuna Colți) și Ruginoasa (comuna Brăești) se găsesc o multitudine de vestigii rupestre
1 2 3 30

Comentarii

2 comments on “Hallstatt și 5fingers”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram