ZIGZAG

PE HARTĂ

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

octombrie 2022

Cătunul Casa de Piatră din comuna Gârda de Sus, județul Alba, cu toate că nu se întinde pe o suprafață vastă, ne poate oferi spre vizitare foarte multe frumuseți create de natură, printre care Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică, Peștera Ghețarul de la Vârtop, obiective turistice care atrag numeroși turiști.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1052

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1237

Pe drumul pietruit al văii Gârda Seacă înaintăm cu grijă pe o distanță de 12 kilometri de la Gârda de Sus către cătunul Casa de Piatră, trecând pe lângă indicatorul spre Izbucul Tăuz, pe care îl vom vizita la întoarcere.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1375

De la Pensiunea Casa de Piatră unde am lăsat mașina în parcarea amenajată, am pornit pe jos pe drumul care urcă pe lângă Valea Gârdișoara trecând pe lângă  minunile naturii: Coiba Mare și Coiba Mică, urmând să ajungem la Peștera Ghețarul de la Vârtop.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1223

După ce am vizitat peștera, de pe drumul care ducea spre Cătunul Casa de Piatră, am coborât mai întâi să vizităm Rezervația Naturală Coiba Mică.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1053

Peștera Coiba Mică

Pentru a ajunge la acesta se coboară o pantă destul de abruptă, dar scurtă. Peștera nu poate fi vizitată decât cu ghid și după obținerea în prealabil a  permisiunii de la APNA.

Coiba Mică
Coiba Mică

Imaginea pe care am observat-o de pe platoul din fața peșterii Coiba Mică este spectaculoasă, impresionantă.

Coiba Mică
Coiba Mică

În fața peșterii cu o deschidere de 20 metri lățime și o înălțime de 2-3 metri, era un lac mare de culoarea smaraldului în care curgea o cascadă.

Coiba Mică

Pentru că nu am intrat în peșteră, vă redau câteva informații interesante despre acesta de pe panoul informativ amplasat în apropierea ei:

Coiba Mică
Coiba Mică

Peștera Coiba Mică are o lungime de 270 metri.  De la intrarea după parcurgerea distanței de 23 metri, este o cascadă de aproximativ 12 metri, la baza căreia se formează un lac cu o lungime de 9 metri și o adâncime de 1,5 metri.

Coiba Mică
Coiba Mică

În continuare se mai formează un lac mai mare cu o lungime de 10 metri.

Apoi se pătrunde în galeria Sala Mare cu o lungime de 23 metri, lățime de 21 metri și o înălțime de 12 metri.

Peștera Coiba Mică continuă cu galeria Sala Blocurilor care se închide cu sifonul final aflat la o adâncime de -35 metri față de intrare.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1233

De la sifonul final mai sunt aproximativ 60 metri până la galeria ce face legătura cu  Peștera Coiba Mare.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1258

Joncțiunea dintre cele două peșteri a fost parcursă în premieră la data de 1 ianuarie 1978 de către F. Păroiu care a reușit să străbată sifonul folosind tehnici de scufundare autonomă.

Peștera Coiba Mare se află la o distanță de 300 metri de Cătunul Casa de Piatră.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1273

Cel mai mare portal de peșteră din România se află la Coiba Mare. Portalul imens de la intrare impresionează cu dimensiunile acestuia, având o înălțime de 47 metri și o lățime de 74 metri. 

Coiba Mare
Coiba Mare

Am coborât spre peșteră și am trecut prin portalul imens, înaintând cu greu printre stâncile uriașe, prin Sala Mare, în care  grandoarea peșterii mă făcea să mă simt atât de minusculă și neînsemnată.

Coiba Mare

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1323

Am înaintat până la intrarea în galeria întunecoasă și strâmtă, inundată de apa unui pârâu. Peștera este deschisă în permanență, dar vizitarea acesteia se face doar cu ghid, labirintul de galerii cu o lungime de 5050 metri situate la nivele diferite de o parte și de alta a galeriei active, inundate, fiind foarte periculoase pentru turiștii amatori.

Coiba Mare
Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1327
Coiba Mare

Există 2,5 kilometri de galerii care încă nu au putut fi explorate, Peștera Coiba Mare fiind inclusă în topul celor mai periculoase peșteri din lume.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1342

Uneori când sunt debitele foarte mari ale Văii Gârdișoarei, se formează un lac ale cărui ape se revarsă uneori spre Peștera Coiba Mare.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1306

În anul 1953 Peștera Coiba Mare s-a inundat, formându-se un lac lung de 500 metri și lat de 100-125 metri.

Izbucul Tăuz

Pentru a ajunge la acesta trebuie să faceți o mică drumeție plăcută prin pădurea de fag și molid, treceți apoi un pic pe malul apei și traversați pârâul călcând pe bolovani până ajungeți în dreptul unui lac de smarald. Traseul este marcat cu punct albastru, este ușor și scurt având aproximativ 350 metri.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1350

Lacul este înconjurat de pereți uriași de calcar. Aici ies la suprafață apele Văii Gârdișoara care au intrat în subteran în dreptul peșterii Coiba Mică și au traversat Peștera Coiba Mare.

 Izbucul Tăuz

 Izbucul Tăuz

Peisajul este spectaculos, te uimește și te lasă efectiv cu gura căscată.

 Izbucul Tăuz

 Izbucul Tăuz

Aici, pe un perete de calcar, am văzut o placă comemorativă a speologului polonez Rafal Garski, care s-a înecat la data de 4 octombrie 2002, în apa adâncă de 80 metri.

Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1383

Și să nu credeți că am plecat din Cătunul Casa de Piatră fără a mânca delicioasele plăcinte moțești cu multă brânză de casă, făcute cu drag și  spor de ghidul nostru de la Peștera Ghețarul de la Vârtop, doamna Letiția, care locuiește la Pensiunea Casa de Piatră.

articole asemănătoare

Poiana cu Narcise de la Negrileasa, 1250 metri
10 iunie 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
Spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa sunt mai multe variante de acces, dintre care două am încercat noi în a doua zi de Rusalii.
Vârful Dâmbău - 1369 metri și vârful Părăginoasa - 1292 metri
15 mai 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 7 minute
Am ajuns unde trebuia, adică la cel mai înalt vârf din Trascău, Vârful Dâmbău de 1369 de metri.
Vârful Vlădeasa 1836 m
16 noiembrie 2021
-
4 comentarii
Timp citire: 4 minute
De aici, în mai puțin de 10 minute ajungem la Vârful Vlădeasa, unde facem câteva fotografii și ne continuăm traseul mai departe pe marcajul punct roșu.
Piatra lui Lucaci, 891 metri,
17 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Acesta este un traseu accesibil și aproape de noi, în județul vecin, pe care am amânat ascensiunea, dorind să ajungem toamna când cromatica naturii este fascinantă, iar dacă...
1 2 3 13

Comentarii

One comment on “Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică din Casa de Piatră”

  1. […] Cătunul Casa de Piatră din comuna Gârda de Sus, județul Alba, este unul dintre numeroasele sate cu doar câteva gospodării răsfirate pe fundalul de un verde crud,  peisaj pitoresc specific Apusenilor. Privesc fascinată și parcă sunt într-un muzeu cu tablouri celebre ale Marelui Creator. Aici ne-am planificat să vizităm Peștera Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare, Coiba Mică și Izbucul Tăuz. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram