octombrie 2022
Cătunul Casa de Piatră din comuna Gârda de Sus, județul Alba, cu toate că nu se întinde pe o suprafață vastă, ne poate oferi spre vizitare foarte multe frumuseți create de natură, printre care Izbucul Tăuz, Coiba Mare și Coiba Mică, Peștera Ghețarul de la Vârtop, obiective turistice care atrag numeroși turiști.
Pe drumul pietruit al văii Gârda Seacă înaintăm cu grijă pe o distanță de 12 kilometri de la Gârda de Sus către cătunul Casa de Piatră, trecând pe lângă indicatorul spre Izbucul Tăuz, pe care îl vom vizita la întoarcere.
De la Pensiunea Casa de Piatră unde am lăsat mașina în parcarea amenajată, am pornit pe jos pe drumul care urcă pe lângă Valea Gârdișoara trecând pe lângă minunile naturii: Coiba Mare și Coiba Mică, urmând să ajungem la Peștera Ghețarul de la Vârtop.
După ce am vizitat peștera, de pe drumul care ducea spre Cătunul Casa de Piatră, am coborât mai întâi să vizităm Rezervația Naturală Coiba Mică.
Pentru a ajunge la acesta se coboară o pantă destul de abruptă, dar scurtă. Peștera nu poate fi vizitată decât cu ghid și după obținerea în prealabil a permisiunii de la APNA.
Imaginea pe care am observat-o de pe platoul din fața peșterii Coiba Mică este spectaculoasă, impresionantă.
În fața peșterii cu o deschidere de 20 metri lățime și o înălțime de 2-3 metri, era un lac mare de culoarea smaraldului în care curgea o cascadă.
Pentru că nu am intrat în peșteră, vă redau câteva informații interesante despre acesta de pe panoul informativ amplasat în apropierea ei:
Peștera Coiba Mică are o lungime de 270 metri. De la intrarea după parcurgerea distanței de 23 metri, este o cascadă de aproximativ 12 metri, la baza căreia se formează un lac cu o lungime de 9 metri și o adâncime de 1,5 metri.
În continuare se mai formează un lac mai mare cu o lungime de 10 metri.
Apoi se pătrunde în galeria Sala Mare cu o lungime de 23 metri, lățime de 21 metri și o înălțime de 12 metri.
Peștera Coiba Mică continuă cu galeria Sala Blocurilor care se închide cu sifonul final aflat la o adâncime de -35 metri față de intrare.
De la sifonul final mai sunt aproximativ 60 metri până la galeria ce face legătura cu Peștera Coiba Mare.
Joncțiunea dintre cele două peșteri a fost parcursă în premieră la data de 1 ianuarie 1978 de către F. Păroiu care a reușit să străbată sifonul folosind tehnici de scufundare autonomă.
Cel mai mare portal de peșteră din România se află la Coiba Mare. Portalul imens de la intrare impresionează cu dimensiunile acestuia, având o înălțime de 47 metri și o lățime de 74 metri.
Am coborât spre peșteră și am trecut prin portalul imens, înaintând cu greu printre stâncile uriașe, prin Sala Mare, în care grandoarea peșterii mă făcea să mă simt atât de minusculă și neînsemnată.
Am înaintat până la intrarea în galeria întunecoasă și strâmtă, inundată de apa unui pârâu. Peștera este deschisă în permanență, dar vizitarea acesteia se face doar cu ghid, labirintul de galerii cu o lungime de 5050 metri situate la nivele diferite de o parte și de alta a galeriei active, inundate, fiind foarte periculoase pentru turiștii amatori.
Există 2,5 kilometri de galerii care încă nu au putut fi explorate, Peștera Coiba Mare fiind inclusă în topul celor mai periculoase peșteri din lume.
Uneori când sunt debitele foarte mari ale Văii Gârdișoarei, se formează un lac ale cărui ape se revarsă uneori spre Peștera Coiba Mare.
În anul 1953 Peștera Coiba Mare s-a inundat, formându-se un lac lung de 500 metri și lat de 100-125 metri.
Pentru a ajunge la acesta trebuie să faceți o mică drumeție plăcută prin pădurea de fag și molid, treceți apoi un pic pe malul apei și traversați pârâul călcând pe bolovani până ajungeți în dreptul unui lac de smarald. Traseul este marcat cu punct albastru, este ușor și scurt având aproximativ 350 metri.
Lacul este înconjurat de pereți uriași de calcar. Aici ies la suprafață apele Văii Gârdișoara care au intrat în subteran în dreptul peșterii Coiba Mică și au traversat Peștera Coiba Mare.
Peisajul este spectaculos, te uimește și te lasă efectiv cu gura căscată.
Aici, pe un perete de calcar, am văzut o placă comemorativă a speologului polonez Rafal Garski, care s-a înecat la data de 4 octombrie 2002, în apa adâncă de 80 metri.
[…] Cătunul Casa de Piatră din comuna Gârda de Sus, județul Alba, este unul dintre numeroasele sate cu doar câteva gospodării răsfirate pe fundalul de un verde crud, peisaj pitoresc specific Apusenilor. Privesc fascinată și parcă sunt într-un muzeu cu tablouri celebre ale Marelui Creator. Aici ne-am planificat să vizităm Peștera Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare, Coiba Mică și Izbucul Tăuz. […]