ZIGZAG

PE HARTĂ

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

aprilie 2021

În primul weekend din luna aprilie, aveam stabilit impreună cu prietenii noștri să urcăm pe Piatra Craivii și să îl vizităm pe Komakiza, fierarul din Apuseni.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 123556 01
Komakiza, alias Emanuel Bezeriță

În acest sens ne-am pornit spre satul Craiva Veche situat la aproximativ 20 kilometri de Alba Iulia, în apropierea Pietrei Craivii din Munții Trascăului.

Piatra Craivii este o stâncă uriașă în vârful căreia dacii au construit Cetatea Apoulon, ea fiind aleasă pentru poziția strategică excelentă oferită de altitudinea de 1083 metri. Unii istorici consideră că aceasta a fost ultimul refugiu a lui Decebal, ea fiind ultima cetate cucerită de romani în Dacia. Din păcate astăzi cu greu poți să îți dai seama că aici a fost construită o fortăreață acum 2000 de ani.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 122530 01

Satul Craiva Veche, aflat la poalele Pietrei Craivii, s-a depopulat complet de mai mult de 50 de ani, ca urmare a unor alunecări de teren.

Aici s-a mutat de aproximativ cinci ani Emanuel Bezeriță, care își spune Komakiza, după numele unui soldat dac, mercenar în Egipt. El este un bărbat de 46 de ani care făurește arme antice și medievale cu unelte și după metodele pe care le foloseau strămoșii daci.

El și-a amenajat o căsuță și un atelier de fierărie, chiar lângă ruinele bisericii, singura clădire care a mai rămas în picioare din fostul sat. Viața pe care o duce Komakiza aici este una austeră, fără facilitățile oferite de civilizația modernă, cum ar fi folosirea gazului, a canalizării, a racordului la rețeaua de apă curentă, a drumului asfaltat sau a curentului electric.  

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 111830 01 1

De curând, în satul părăsit a mai apărut o familie care încearcă să-și încropească o gospodărie, departe de iureșul cotidian.

Pentru că am ajuns într-o zi ploioasă, ne-am lăsat mașinile la circa doi kilometri de sat și am pornit pe jos pe un drum abrupt și înnoroit.

Știam din ce am citit pe internet că el s-a stabilit în zona centrului vechii așezări, lângă biserică, dar nu știam dacă îl vom găsi acasă. Însă temerile noastre s-au risipit pe măsură ce ne apropiam, pentru că am auzit loviturile ritmice de ciocan cu care modelează fierul.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 113809 01 1

Ne-am apropiat timizi de atelier, noi fiind un grup mare, de 20 de persoane, din care jumătate copii, dornici să îl vedem cum făurește din fier, doar cu un ciocan, un clește și o nicovală, arme asemănătoare celor cu care se luptau înaintașii noștri.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 112034 01

Ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze, făcând glume pe seama stângăciilor noastre (acum știu că fierarul nu folosește dalta), făcându-ne să ne simțim bine și răspunzându-ne sutelor de întrebări rostite și nerostite de noi.

Am petrecut câteva ore foarte interesante în atelierul lui, atât copiii cât și noi adulții, fiind captivați de poveștile sale în timp ce își continua relaxat și cu pasiune munca, adică prelucrarea barelor de fier înroșite în foc, care sub lovitura ciocanului umpleau cămăruța mică de scântei care ne luminau fața.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 120523 01 2

Fierarul iscusit, talentat și pasionat execută de unul singur toate etapele prelucrării metalului cu precizie și siguranță, el lovind ritmic cu un ciocan de trei kilograme ore în șir până bucata de fier se transformă într-o armă antică sau medievală.

Între timp ploaia s-a oprit dar Emanuel ne-a recomandat să nu mergem pe Piatra Craivii, deoarece există riscul să alunecăm pe stâncile ude.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 169268525 1075751042937954 3060123535727192844 n

În schimb, ne-a condus pe dealurile de deasupra satului într-un loc în care ecoul le răspunde întreit celor care strigă – vă dați seama cum au răsunat vocile celor zece copii, dar să nu credeți că adulții s-au lăsat mai prejos. A fost o experiență unică și interesantă care ne-a binedipus pe toți.

 De aici ne-a mai condus prin pădure într-o poiană de unde am avut o priveliște mai bună spre Piatra Craivii dar și asupra văilor din zonă.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 169519940 280007303736544 1950138401403720493 n
Vedere spre Piatra Craivii

Pentru că timpul trece foarte repede atunci când asculți legende dar și lucruri interesante din viața reală trăită de Komakiza departe de cotidianul plin de grabă și agitație, ne hotărâm să ne întoarcem la locuința acestuia pentru a ne prezenta armele făurite de acesta.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 155100 01

De la început ne-a avertizat că noi adulții nu o să ținem minte toate  denumirile armelor și detaliile tehnice și a avut dreptate – dar copiii așa cum a spus tot el au asimilat mult mai multe informații, spre rușinea noastră, a celor mari.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 155107 01 1

Am văzut falxul dacic, celebra armă în formă de seceră care a îngrozit romanii, sica dacică, gladiusul – spada romană, sulițe și lănci dar și spade medievale, care au trecut prin mâinile copiilor încântați la vederea acestora – menționez că nu sunt ascuțite, astfel riscul de rănire este exclus.

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 153011 01 1

Ne-am despărțit cu greu de gazda noastră din acea zi, fiecare dintre noi mai având cel puțin o întrebare de pus, dar se apropia seara și noi trebuia să ne întoarcem la mașini și apoi la locul de cazare din Poiana Galdei (Pensiunea Floare de Colț).

KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210403 120733 02

Ne întoarcem toți în tăcere pe drumul pe care rar se încumetă mașinile să înainteze, fiecare cu gândurile lui, bântuite acum de legendele și imaginația stârnite de poveștile lui KOMAKIZA, având în urechi doar zgomotul săbiilor care se încrucișau în luptă dar și bătăile de ciocan care modelează fierul, sunete multiplicate de ecoul triplu care le poartă peste văi.

articole asemănătoare

Cetatea Sighișoara
15 februarie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Coloniștii sași au construit în secolul XII pe malul râului Târnava Mare, Cetatea Sighișoara care s-a păstrat aproape intactă până în prezent, aceasta fiind cea mai mare cetate medievală locuită fără întrerupere din Europa.
Mănăstirea Bârsana
22 aprilie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Noul Complex monahal  Mănăstirea Bârsana nu trebuie confundat cu vechea Biserica de lemn Bârsana care datează din 1711 care se află la o distanță de 5 kilometri de complex, în sat pe dealul Jbâr și este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Hallstatt și 5fingers
18 august 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Dacă ajungeți în Hallstatt, vă recomand să nu ratați 5fingers, cu panorame de o frumusețe unică.
Cetatea Bologa și Sequoia din Apuseni
24 noiembrie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Cum vremea era foarte frumoasă, ne-am hotărât să mai vizităm câteva obiective din zonă: cascada Vălul Miresei, arborele Sequoia și Cetatea Bologa.
1 2 3 23

Comentarii

One comment on “KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram