ZIGZAG

PE HARTĂ

Lacul Bâlea

Timp citire articol: 3 minute

octombrie 2019

Pe lângă Lacul Bâlea am trecut de multe ori, dar de ceva vreme tânjeam să ajung să văd peisajul spectaculos cu lacul de la înălțime. Mi-au plăcut foarte mult fotografiile în care lacul apare ca o pată albastră înconjurată de piscurile Făgărașilor.

Lacul Bâlea - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191019 132624

Ultima drumeție din anul acesta pentru cucerirea vârfurilor de peste 2500 metri avea să fie la Vânătoarea lui Buteanu, traseu care îmi oferea posibilitatea de a admira frumosul lac glaciar Bâlea de la înălțime.

Parcarea

Am pornit dimineața pe la ora 8-30 de la Pensiunea Dealu Morii din Cârțișoara, unde am fost cazați și am ajuns în parcarea mare și goală la ora 9-30. Parcarea este contra cost, 5lei/oră. Noi am stat de la ora 9-30 până la ora 14-30 și am plătit 25 lei.

Chiar lângă parcare este o toaleta privată, curată și cu consumabile, tariful de acces este de 3 lei.

Când am trecut pe la prânz pe lângă lac cu o săptămână mai devreme, șoseaua Transfăgărășanului era ultra încărcată cu mașinile parcate pe marginea ei.

Lacul Bâlea - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191019 094236

Acum ajungând dimineața mai devreme, ne-am bucurat de peisajul liniștit și neglomerat. Am observat foarte multe mașini parcate aiurea, pe marginea drumului, cu toate că erau panouri de avertizare cu amenzi și cu ridicarea acestora dacă sunt lăsate în afara parcării. Nu am văzut să fie amenzi lipite pe parbrize sau mașini ridicate.

Lacul Bâlea

Lacul dimineța avea culoarea smaraldului. Pe luciul acestuia se oglindeau munții pudrați de nea, peisajul era superb. Bonus, pentru așteptarea mea de a mă bucura de imaginea lacului de la înălțime.

Lacul Bâlea - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191019 095525

Lacul Bâlea are o adâncime maximă de 11,35 metri, o lungime de 360 metri și o lățime de 190 metri.

După mai multe fotografii făcute la nivelul lacului, situat la altitudinea de 2037 metri, am început urcarea spre Șaua Caprei, pe traseul marcat cu triunghi albastru. Panta este destul de abruptă iar pe indicator scrie că urcarea durează ½ oră. Noi am urcat în 45minute cu pauze de odihnă și fotografii. Am savurat peisajul, nu aveam motive să ne grăbim, nu erau anunțate precipitații pentru acea zi.

Lacul Bâlea - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191019 125931

De la înălțime, culoarea lacului Bâlea s-a transformat într-un albastru închis. Soarele lumina o parte din munții care împrejmuiau lacul, la umbră pe alți versanți, bănuiesc nordici, zăpada se așternea fără frica razelor soarelui, totul creând un peisaj de o frumusețe deosebită.

Lacul Bâlea - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191019 133629

 Este o imensă bucurie pentru suflet acestă plimbare prin munții Făgăraș. Bineînțeles că gândul mi-a fugit imediat la băiatul meu care trebuie neapărat să vadă și el aceste frumuseți. Vom urca și cu el, suntem datori să dăm ștafeta noilor generații, să îi învățam să iubească frumosul în starea lui cea mai pură.

Dacă doriți să urcați ca să admirați lacul Bâlea de la înălțime, vă recomand să aveți încălțăminte  adecvată de munte, antiderapantă, pentru că dacă la urcare mai merge, coborârea este alunecoasă, sunt și porțiuni cu noroi, noi am prins pe alocuri zăpadă înghețată.

Pe malul lacului există două unități de cazare, la Cabana Paltinu care este deschisă tot timpul anului, aceasta având și restaurant, Pensiunea Bâlea Lac cu restaurant.

Lacul Bâlea - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191019 095543

Pe lângă șoseaua Transfăgărășan în apropierea parcării sunt multe tonete cu mâncare, dulciuri, băuturi și suveniruri.

Recomandarea

Peisajul cu Lacul Bâlea înconjurat de munți și cu o linie fină șerpuită la orizont, care urcă spre acesta, este unic, greu de descris în cuvinte. Bucurați-vă de frumusețile naturale ale țării noastre!

articole asemănătoare

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
6 iunie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
...am urmat indicatoarele spre Comăna de Sus, pentru a face o drumeție spre Peștera Comăna (sau Mănăstirii) și la Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită din Munții Perșani.
Cheile Nerei și Lacul Dracului
8 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
iulie 2020 Fotografiile în care sunt surprinse spectaculoasele priveliști cu Cheile Nerei străbătute de Râul Nera, ne-au făcut să ne dorim să ajungem să le parcurgem și pe jos. Am […]
Cascada Vălul Miresei din Răchițele
8 noiembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
O drumeție scurtă și ușoară de aproximativ un kilometru până la Cascada Vălul Miresei pe un drum forestier care poate fi făcută împreună cu cei mici.
Țara Luanei și misterele Așezărilor Rupestre din Nucu și Aluniș
1 decembrie 2021
-
6 comentarii
Timp citire: 8 minute
În Țara Luanei, între localitățile Nucu (comuna Bozioru), Aluniș (comuna Colți) și Ruginoasa (comuna Brăești) se găsesc o multitudine de vestigii rupestre
1 2 3 46

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram