ZIGZAG

PE HARTĂ

Circuitul Lacului Roșu

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: / /

Cu toate că am fost de foarte multe ori pe la Lacul Roșu, numai anul acesta de două ori, în trecere, cu scurte pauze de fotografii la lac, nu am parcurs niciun traseu marcat, deși sunt multe și ușoare, dar nici turul lacului nu l-am făcut .

Lacul Roșu
DCIM\100MEDIA\DJI_0343.JPG

Acum, în octombrie, am hotărât să observăm cromatica toamnei oglindită în Lacul Roșu. Părerea mea este că toamna arată foarte bine etalându-și frumusețea în luciul apei.

Am hotărât de acasă, că vom parcurge poteca care înconjoară Lacul Roșu, vom merge pe Vârful Suhardul Mic și pe Vârful Ghilcoș ca să admirăm lacul atât de la bază cât și de la înălțime.

Astfel, am pornit plimbarea spre stânga lacului, unde am stat câteva minute ca să admir familiile de rațe sălbatice. Este foarte relaxant să le privești cum plutesc pe apă ca niște bărcuțe frumos colorate.

 Știam de acest punct după ce am citit panoul informativ cu harta Lacului Roșu cu punctele de observație, care este amplasat pe cabana de lemn de lângă debarcader.

De asemenea am văzut că traseul se încheie cu un punct de belvedere, Balconul de Piatră. Acest punct de belvedere se află în partea dreaptă a lacului, la se ajunge rapid, după ce se traversează o punte lungă, care intră imediat în balans, și care poate fi traversată doar de persoane cu o greutate maximă de 130 de kg.

După punte urmează o scurtă urcare și ați ajuns la punctul de belvedere Balconul de Piatră. Este foarte frumos acolo, se observă lacul mărginit de copacii cu frunzele multicolore și am realizat că multe fotografii frumoase cu acesta, au fost făcute de acolo.

Poteca Minunilor - date tehnice

Marcaj – cruce roșie

Lungime traseu – 6 kilometri

Durata – 1,30 ore

Poteca - drum forestier și drum asfaltat

Nu este apă potabilă pe traseu

Punctele de observare sunt:

1. Observarea familiilor de rațe

2. Observarea speciilor de licheeni și alge

3. Observarea plantelor acvatice

4. Identificarea plantelor ocrotite

5. Identificarea speciilor de plante lemnoase

6. Observarea reptilelor, racilor și insectelor

7. Măsurarea clarității apei

8. Observarea Păsărilor

9. Balconul de piatră

Panoul este prezentat în trei limbi: română, maghiară și engleză.

Sâmbătă, când am am parcurs Poteca Minunilor, era multă lume, atât pe poteca din jurul lacului cât și pe lac, în bărci.

Am pornit pe partea stângă de la debarcader, pe lângă un punct cu suveniruri, pe o potecă de pământ, urmărind marcajul cu cruce roșie. De-a lungul potecii sunt bănci, panouri informative, coșuri de gunoi.

Plimbarea este foarte plăcută, lacul putând fi observat în permanență, de pe această parte vedem Suhardul Mic care ne veghează din spate.

Circuitul Lacului Roșu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201024 162250 01

După un timp, aleea iese în șoseaua traversată de cale ferată. Se trece apoi peste un pod pe sub care trece un pârâu care se varsă în Lacul Roșu. În partea aceasta stuful și vegetația acoperă mare parte din lac. Mai urmează de trecut o punte din lemn și ajungem pe partea opusă a lacului. 

Din această parte am văzut muntele Ghilcoș(Ucigaș) cum se oglindea în luciul lacului. Noi tocmai am coborât de pe acesta. Sentimentul este unul frumos, de bucurie, să-l observi de la bază cum se înalță spre cer și să știi că tu tocmai ai fost acolo, pe vârf.

După un timp ne apare la orizont Suhardul Mic și lăsăm în urmă Muntele Gylkos.

Urmează o urcare scurtă dar destul de abruptă după care ajungem la punctul de belvedere Balconul de Piatră.

Ne oprim câteva minute ca să admirăm încă o dată Lacul Roșu de la înălțime și să facem fotografii.

Circuitul Lacului Roșu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201023 174046 01

Continuăm apoi plimbarea, trecem podul și ajungem la statuia lui Ștefan cel Mare, cioplită în stejar de către artistul popular Horvath Lajos, în semn de mulțumire pentru păstrarea amintirii soldaților căzuți la frontiera de la Gheorgheni.

Plimbarea este una foarte relaxantă iar culorile toamnei care împodobesc minunat malul lacului face din acest scurt tur, unul memorabil.

articole asemănătoare

Vârful Parângul Mare (2519 m), Vârful Cârja (2405 m) și Vârful Parângul Mic (2074 m)
26 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Spre deosebire de tura anterioară, acum am bifat cinci vârfuri pe traseu, la întoarcerea de la Vârful Parângul Mare 2519 am urcat în ordinea în care apar pe traseu și pe: Vârful Gemănarea 2437 metri, Vârful Stoienița 2421 metri, Vârful  Cârja 2405 metri (l-am urcat atât la dus cât și la întoarcere) și Vârful Parângul Mic 2074 metri.
Rafting pe Nera
8 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
iulie 2020 Rafting... poate puțin cam mult spus, pentru că Râul Nera era la cote foarte scăzute, noi am prins, după cum zicea instructorul, ultima cursă până în toamnă. Raftingul […]
Vârful Piatra Ghilcoș (1376 metri) din Lacul Roșu - Traseul ”Belvedere Ghilcoș”
15 ianuarie 2021
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Date tehnice Lungime traseu – cca. 7 km Durata – 3 h (dus-întors, cu toate pauzele incluse) Dificultate – ușor/mediu Marcaj – triunghi roșu la urcare/ cerc dublu albastru la […]
Cascada Obârșia Ialomiței
7 iunie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
Am avut noroc că am scăpat de furtună, a plouat în schimb foarte tare mai jos, la lacul Bolboci.
1 2 3 34

Comentarii

One comment on “Circuitul Lacului Roșu”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram