21 iulie 2023
Am avut parte de o surpriză, în Lacul Ursu în timp ce ne scăldam, o rățușcă sălbatică înota la mică distanță pe lângă turiștii aflați în apă...făceam baie cu rățușca 🙂 dar de data aceasta nu era una din plastic ca în copilărie.
Am hotărât să mergem la Sovata să ne relaxăm cu o baie în Lacul Ursu, vineri de la ora 15 -18, în speranța că nu vom prinde aglomerație ca în zilele de weekend.
Programul de funcționare este în intervalele orare 10:00-13:00 și 15:00-18:00. Între orele 13:00-15:00 repausul apei este obligatoriu. Atunci are loc primenirea, împrospătarea apei cu apă proaspătă, adusă de curenți din zona nefolosită, protejată a lacului, unde îmbăierea este interzisă. Acesta zonă este delimitată cu geamanduri și păzită de personalul angajat.
Biletul permite o singură intrare. Adică puteți sta în incinta ștrandului de la ora 10:00-18:00, fără să ieșiți. Dacă ieșiți, trebuie să cumpărați alt bilet. Șezlongurile se plătesc separat.
Cu toate că era în timpul săptămânii, ștrandul era aglomerat și locurile de la umbră erau toate ocupate. Nu-i nici o supărare, căci noi stăm doar trei ore, interval de timp în care ne-am propus să intrăm în apă de trei ori câte o jumătate de oră, dar am stat mai mult în apă decât afară.
Se recomandă maxim 30 minute și apoi pauză 20 minute. Apa era foarte caldă, iar spre finalul programului când a început să bată vântul, în apă era mai cald decât afară.
Pe o tăbliță aflată la intrarea în ștrand în dreptul scărilor, este notată, cu cretă, temperatura apei. Noi am prins 29°C.
Intrarea în lac se face pe trepte din lemn, prevăzute cu balustradă și acoperite cu material antiderapant. Pe unde am intrat noi, după trepte, trebuia să îți dai drumul pentru că apa este adâncă. Dar nu vă speriați, pentru că nu trebuie să știți să înotați, căci apa lacului este foarte sărată și vă ține la suprafață.
Din interiorul ștrandului, de la Pizza del Orso se pot servi: pizza, paste, salate și grill.
Noi ne-am simțit foarte bine, apa a fost caldă iar peisajul, cu munții împăduriți în jurul lacului, este de vis.
Lacul Ursu era pentru mine o destinație frecventă, în zilele de vară, când “fugeam” la Sovata doar pentru a face o baie în apa lui caldă și sărată.
Îmi amintesc că de abia luasem carnetul de șofer și mama mă ruga să o duc la baie la Sovata, pentru că spunea ea, se simte mult mai bine după o baie în lac, deoarece apa are un puternic efect antiinflamator.
Am să redau câteva date informative interesante despre Lacul Ursu, culese de pe net:
Acesta este inclus într-o rezervație naturală, pe o suprafață imensă, de 79 hectare, formată din masive de sare, dar și din roci vulcanice.
Formarea Lacului Ursu se cunoaște cu exactitate, în data de 27 mai 1875, la ora 11, cu toate că a fost una accidentală. O ploaie torențială a obturat gaura din Muntele de Sare, cu fânul și resturile vegetale de pe pășune. În urma prăbușirii unei zone de exploatare a sării, a rezultat un spațiu ce s-a umplut cu apa pâraielor locale, rezultând un lac cu adâncimea de 18 metri, care a topit sarea din munte.
După cercetările care s-au făcut a rezultat că Lacul Ursu prezintă fenomenul de heliotermie, ceea ce înseamnă că la sfârşitul perioadei lui de încălzire, adică pe la mijlocul sau sfârşitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate să ajungă la 50 de grade Celsius. După deschiderea sezonului de balneaţie, adică la sfârşitul lunii iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează să se răcească încontinuu, mai ales din luna august, când încep nopţile răcoroase.
La suprafață, salinitatea este mai scazută, iar temperatura apei variază între 18 și 23 de grade. Înspre adâncuri, concentrația de sare crește, iar apa devine din ce în ce mai caldă.
Procedurile de tratament pe care Institutul Naţional de Balneologie le recomandă la Lacul Ursu sunt pentru reumatologie și pentru afecţiuni ginecologice cu rezultate deosebit de bune pentru combaterea sterilităţii la femei. Acestea sunt afecţiunile principale care pot fi tratate cu apă sărată şi cu nămol terapeutic peloidogen de la Sovata
Afecţiuni secundare care se tratează la Sovata, sunt afecţiuni ale aparatului locomotor și ale aparatului respirator, bineînţeles nu în stadiul acut.
Lacul este înconjurat de o alee pietonală frumos amenajată cu puncte de belvedere, trasee eco-educaționale, multe bănci și mese, refugii pentru odihnă și relaxare, panouri informative trilingve (romana, maghiara și engleză), indicatoare și marcaje turistice spre celelalte lacuri, etc.
În jurul lacului sunt terase cu oferte bogate, la care se poate servi masa.
Lacul Ursu este deschis 3 luni pe an, începând din jurul datei de 20 iunie, când apa lacului este foarte caldă.
1.Este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume.
2. Este singurul lac cu apă sărată din lume care este înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată.
3. Este cunoscută cu precizie de minut data nașterii Lacului Ursu.
În concluzie, vă recomand să faceți o baie în Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume și unic în Europa.
Călătorii plăcute!
[…] am fost cu soțul meu la Lacul Ursu din Sovata, aflat la o distanță de 9 kilometri față de Ștrandul Praid. Prietena mea a spus că vrea să […]